КЦ Блог


10.07.2020

Прославите с нама Жућин 40. рођендан!

Симпатични мали пас Жућа јунак је прве књиге с прозорчићима на свету. Пре 40 година енглески дизајнер Ерик Хил желео је да напише причу за свог малог сина и, у жељи да је учини занимљивијом, додао јој је прозорчиће-преклопе испод којих су се налазили цртежи. Тако је настала сликовница Где је Жућа?, која је до данас преведена на преко 60 језика и продата у више од 60 милиона примерака. После те књиге уследила су бројна издања различитих формата у којима је Жућа главни лик.

Љубазан и срдачан, Ерик Хил је велики део себе унео у књиге о Жући. „Када дете узбуђено отвори свој новогодишњи поклон у којем је књига о Жући и викне Јеее!, део мене је ту. Волим овог јунака, он је мој другар и с њим сам јако повезан.“ Ерику Хилу је било изузетно драго што деца и родитељи воле књиге о Жући и био је врло дирнут када му је једном приликом неко од читалаца донео на потписивање породични примерак књиге који се од великог броја читања поцепао.

Сликовница Где је Жућа? преведена је на српски језик 2002. године. Дејан Беговић, уредник књига о овом симпатичном псу, сећа се како је све почело: „Ову феноменалну сликовницу, чија слава не тамни већ 40 година, видео сам први пут 1992. године. Било је то хрватско издање, под насловом Гдје је Пико? Добио сам је на поклон од пријатеља и одмах сам сео да је прочитам са својом ћерком, која је тада имала годину дана. Наравно, уживали смо у тражењу Пика иза малих налепљених преклопа на свакој другој страници. А тек када смо га на крају књиге и пронашли, узбуђењу није било краја. Ипак, за мене је било најузбудљивије то што је свако читање ове сликовнице било као да је читамо први пут. Тај мали жути пас ушетао се у наш живот с јасном намером да ту и остане врло дуго“.

Следећи сусрет уредника Креативног центра са Жућом одиграо се 1993. године у Енглеској. Жућино право, оригинално име је Spot због велике смеђе туфне на леђима, а био је један од најпопуларнијих ликова међу јунацима дечјих сликовница. Недуго након Енглеске уследио је Сајам дечјих књига у Болоњи, где су започети разговори о издавању Spota на српском језику, као и о томе како превести његово име.

„Према значењу речи спот, најисправније је било назвати га ТУФНА или ПЕГА, али ко је још чуо да се мали жути пас тако зове! У Енглеској је то често име за псе, али код нас није уобичајено. Данима смо размишљали о томе, добијали десетине разноразних предлога, све док једног дана нисмо окренули целу ствар наопако и одлучили да га назовемо најприроднијим именом, које му, чини нам се и данас, савршено пристаје – ЖУЋА. И ево га с нама и данас! Генерације и генерације деце у Србији са истим узбуђењем траже и налазе Жућу иза преклопа на страницама ове дивне картонске сликовнице, баш као што су то радиле и обе моје ћерке“, истиче Дејан Беговић.

У наредним годинама Креативни центар објавио је још неколико издања са Жућом у главној улози, а за оне најмлађе, који Жућу посебно воле и не могу без њега, ту је и Жућа – плишана лутка.

Ерик Хил (1927–2014) рођен је у Лондону. Са 16 година је радио као курир у дизајнерском студију, где су га охрабривали да у слободно време црта стрипове. Након службе у авијацији током Другог светског рада вратио се у дизајнерски студио, где је цртао своје стрипове, а недуго затим неки његови радови и скице објављени су у магазинима Ilustrated и Liliput. После тога је почео да се бави маркетингом у различитим агенцијама. У некима је био и креативни директор, а радио је и као самостални уметник. Након великог успеха књига о Жући потпуно се посветио писању и илустровању сликовница о овом јунаку.

Био је један од малобројних „књижевних амбасадора“ на великој забави одржаној 2006, поводом прославе 80. рођендана краљице Елизабете, а 2008. је одликован посебним признањем британске круне за допринос дечјој књижевности.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa