КЦ Блог


05.08.2020

Пустоловине за предшколце

Представљамо једну од наших најпопуларнијих едиција - Пустоловине за предшколце.

Диван је осећај када као родитељ свом детету прочитате неку од књига које сте волели као дете. Тада посматрате да ли ће се дете насмејати на истом месту као и ви некада, да ли ће разумети све речи или ће вас непрестано обасипати питањима. То је тренутак када заједно улазите у свет омиљених писаца. Добре приче и стихови тешко се заборављају. Зар се не сећамо сви Јежурке Јежића који поваздан лута по шуми, Љутитог мечета које неће да спава или разбојника Кађе и принцезе Нађе?

Едиција Креативног центра Пустоловине за предшколце настала је са идејом да деца упознају и заволе дела најбољих домаћих писаца, па су у њој објављиване најлепше књиге намењене најмлађим читаоцима. Узбудљиви догађаји и ликови, мноштво лепих а заборављених речи нашег језика, као и занимљивости из живота писаца – само су неке од одлика ове популарне едиције која је постала заштитни знак Креативног центра.

У оквиру едиције Пустоловине до сада је објављено више од 15 књига у којима су представљена дела Бране Цветковића, Бранка Ћопића, Добрице Ерића, Десанке Максимовић, Бране Црнчевића и других значајних аутора. Иако су на почетку у овој едицији објављивана дела само домаћих писаца, недавно је направљен искорак ка светској књижевности за децу – објављена је чувена поема Бајка о рибару и рибици Александра Пушкина, коју је илустровала Маја Веселиновић.

Илустрације у овим књигама дела су најбољих домаћих илустратора – Добросава Боба Живковића, Душана Павлића, Маје Веселиновић, Бориса Кузмановића, Александра Золотића и других, а све ове књиге приредили су Симеон Маринковић и Славица Марковић, главни уредници и оснивачи Креативног центра.

Како је настала едиција Пустоловине за предшколце?

Сусрет с добром књигом за читаоца је као велика пустоловина. Ми смо желели да кроз ову едицију понудимо читаоцима најлепше пустоловине. 

Пратећи рад предшколске деце, запазили смо да она у овом узрасту највише воле приче у стиху, то јест поеме, и да посебно воле духовите садржаје. С обзиром на то да данас деца живе у свету слика, било је природно да ове књиге буду лепо и богато илустроване.

Наша идеја је од почетка била да овим књигама подстичемо развој дечје маште и језичке културе. Тако је настао и сликовни речник који пружа објашњења непознатих речи, наводи Славица Марковић, уредница ове едиције.

Свака књига садржи Пустоловни додатак, који код деце буди машту да наставе причу. Најмлађи читаоци ће сазнати какви су били писци тих књига када су били деца, шта су још занимљиво написали, а имаће прилике и да одговоре на нека питања, смисле наставак приче или нешто нацртају.

На крају сваке књиге налази се и препорука у вези с тим коју би следећу књигу из ове едиције читаоци могли да одаберу, као и неколико почетних стихова те поеме. 

Књиге забавне и фине – имамо их на десетине!

На њима пише: Пустоловине.

Ево ти овде једног почетка, 

а ти прочитај до завршетка.

Шта је следеће у плану?

У припреми су две нове књиге, обе из пера незаборавног Бранка Ћопића. Нове пустоловине чекају вас на Вашару у Стрмоглавцу и у Огласима Шумских новина

Пустоловине за основце

Поред едиције за предшколце, постоји и серијал намењен старијим читаоцима – Пустоловине за основце. Та едиција окупља најлепша књижевна дела захваљујући којима се путује кроз време и у разне крајеве. На том путовању срећу се занимљиве личности и догађаји и упознаје се с културом и мудрошћу народа на сликовит начин. 

Међу издањима у овој едицији налази се пет књига посвећених српском народном стваралаштву (Српске народне бајке, Српске народне приповетке, Српске народне умотворине, Српске народне лирске песме, Српске народне јуначке песме), као и класици домаће књижевности за децу (Хајдуци, Орлови рано лете, Зона Замфирова, Поп Ћира и Поп Спира и др.).

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa