КЦ Блог


26.04.2020

ПУТУЈЕМО ОД КУЋЕ - С децом око света (Чешка Република)

Овако везани за кућу можда размишљамо о томе колико смо сви на свету слични. Носимо исте маске, на исти начин перемо руке и сви добијамо исте савете како да се чувамо. Али, сви се и разликујемо. Живимо на удаљеним крајевима планете, носимо другачију одећу, једемо различиту храну и имамо своје обичаје. Упознавање са другим културама веома је важно јер омогућава сваком детету лакше прихватање различитости. Такође, подстиче отвореност за креативно мишљење и боље разумевање сопствене личности. Зато смо за децу и родитеље припремили путовања за која се не мора изаћи из куће. Сваке недеље водимо вас у нову земљу и упознајемо вас са занимљивим поједоностима из живота деце у неком другом крају света. Искористите време које проводите у кући и путујте с нама! Oве недеље, путујемо у Чешку!

ЧЕШКА РЕПУБЛИКА

Чешка Република се граничи са Аустријом, Немачком, Пољском и Словачком. Западни део земље је Чешка (или Бохемија), а источни Моравска. Чешка има леп и разноврстан пејзаж, с много планина, благим горјем, низијама, пећинама, кањонима, широким пољима и језерима.

Главни град Чешке је ПРАГ. Сматра се једним од најлепших градова Европе.

У Чешкој се говори чешким језиком.

 

Боје чешке заставе су црвена, бела и плава. Црвено поље постављено је водоравно, као и бело, а плаво је троугаоно.

 

КУХИЊА

У Чешкој се јела од меса служе с киселим купусом и кнедлама.

Предлог активности: Направите кнедле

Потребно је: 90 g брашна, квасац, једно јаје и мало соли. Све састојке измешати и мале лопте од те смесе стављати у кипућу воду. После десет минута кувања извадити. Кнедле служити уз месо или их ставити у неку чорбу, као додатак.

 

ДРВЕНЕ ИГРАЧКЕ

У свету су познате чешке ДРВЕНЕ ИГРАЧКЕ: лутке, аутомобили, железнице… Израђују се и дрвене марионете за позоришта.

 

 

КОВАЊЕ НОВЦА

Кутна Хора је град који лежи недалеко од Прага и у којем се у XIV веку ковао новац – грош.

Предлог активности:

Направите отиске кованог новца Потребно је: различити новчићи, папир, селотејп, воштане бојице или графитна оловка. Залепите новчић за доњу страну папира. Пређите неколико пута бојицом или графитном оловком преко папира испод којег је новчић. На папиру ће се појавити отисак новчића.

 

УМЕТНОСТ

Алфонс Муха је чешки сликар и дизајнер постера који је већи део живота провео у Француској. Дизајнирао је рекламне плакате за неке производе.

Предлог активности:

Направите плакат за позоришну представу – најавите своју луткарску представу.

 

ЗАМКОВИ

Чешка је земља са преко 3000 замкова. Конопиште је дворац поред шуме и реке Сазаве. Изграђен је 1300. године. Данас се у том замку чува велика колекција оружја из давних времена.

Предлог активности:

Сви средњовековни витезови носили су оклопе и сви су личили једни на друге, али су грбови на њиховим штитовима били различити. Направите свој грб.

Нацртајте грб на картону. Исеците га и на њему темперама насликајте неку шару. Можете да употребите колаж-папир у различитим облицима (у облику срца, птице, дрвета итд.) и залепите га на грб.

У књигама С ДЕЦОМ ОКО СВЕТА 1 И С ДЕЦОМ ОКО СВЕТА 2  можете наћи ове и још многе друге занимљивости о разним земљама света.

 

Претходних недеља посетили смо

Кину
Перу
Нови Зеланд
Шведску
Гану

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa