КЦ Блог


22.04.2020

ПУТУЈЕМО ОД КУЋЕ - С децом око света (ГАНА)

Овако везани за кућу можда размишљамо о томе колико смо сви на свету слични. Носимо исте маске, на исти начин перемо руке и сви добијамо исте савете како да се чувамо. Али, сви се и разликујемо. Живимо на удаљеним крајевима планете, носимо другачију одећу, једемо различиту храну и имамо своје обичаје. Упознавање са другим културама веома је важно јер омогућава сваком детету лакше прихватање различитости. Такође, подстиче отвореност за креативно мишљење и боље разумевање сопствене личности. Зато смо за децу и родитеље припремили путовања за која се не мора изаћи из куће. Сваке недеље водимо вас у нову земљу и упознајемо вас са занимљивим поједоностима из живота деце у неком другом крају света. Искористите време које проводите у кући и путујте с нама! Oве недеље, путујемо у Гану!

ГАНА

Гана се налази у западној Африци, на обали Атлантског океана. У приморју Гвинејског залива има лагуна и мочвара, а остали део земље прекривају прашуме и саване. Гана је један од највећих светских произвођача какаоа, од којег се прави чоколада.

ЗАСТАВА

Застава Гане је црвено-жуто-зелена тробојка с црном петокраком у средини. Петокрака се сматра симболом афричке слободе.

У Гани се говори језиком ква и енглеским језиком.

МУЗИКА

БАТА или бубањ који говори користи се као средство комуницирања на даљину већ стотинама година. Звук бубња чује се и на удаљености од 30 km. Племе Асанти у Гани добро је познато по употреби тог бубња.

БИЉНИ И ЖИВОТИЊСКИ СВЕТ

Африка има веома богат животињски свет. Између осталих, у саванама живе: жирафа, зебра, антилопа, ној, лав, афрички слон, нилски коњ, а у џунглама: шимпанза, горила, крокодил.

 

Предлог активности:

Направите велику мапу Гане или целе Африке. Нацртајте животиње на папиру, исеците их и залепите на места на којима живе.

 

БАОБАБ

БАОБАБ је необично дрво које расте у топлим, сушним крајевима Африке. Лишће, плодови, семе и корење су јестиви, а исушена стабла могу се издубити за чување воде, као и за купање у врућим данима!

 

РУКОТВОРИНЕ

Скулптуре и маскесу традиционални уметнички облици Африке. Ове уметничке форме за време свечаности прате плес, причање прича и певање.

 

Предлог активности:

Направите афричку маску! Потражите слике различитих маски и креирајте своју помоћу папирног тањира. Исеците отворе за очи и нос. Обојте маску и додајте јој разне украсе.

КЕНТЕ

Тканина кенте, некада прављена само за краљеве, и данас се тка у племену Асанте у Гани. Прецизно испредене траке од свиле пажљиво се састављају и тако се добија чувена тканина.

 

Предлог активности:

Покушајте да направите кенте од папира користећи боје са оригинала. Лако се прави, а изгледаће одлично на вашем зиду!

Потребно је: црни или тамни колаж-папир величине 30 х 45 cm; три црвене, три жуте и три зелене траке колаж-папира димензија 30 х 2,5 cm; дрвени штап дуг 40 cm и вуница било које боје дуга 50 cm.

Савијте црни папир напола. Са места на којем је папир савијен почните да сечете траке, али не до краја папира. Траке треба да буду широке 2,5 cm. Отворите црни папир, он ће бити нарезан на траке по средини, а горња и доња ивица биће целе.

Савијте горњу ивицу око 2,5 cm на другу страну и залепите га да бисте туда касније провукли штап. На другом крају папира исеците кратке и танке ресе.

Почните да ткате тракама у боји провлачећи их испред и иза црних трака. Први ред иде испод, па изнад, па испод итд., а други почиње изнад, па иде испод, изнад итд. Понављајте тако све до краја. Боје ређајте као на слици. Провуците штап на горњој страни папира и причврстите вуницу за штап. Окачите кенте на зид.

 

 У књигама С ДЕЦОМ ОКО СВЕТА 1 И С ДЕЦОМ ОКО СВЕТА 2  можете наћи ове и још многе друге занимљивости о разним земљама света.

 

Претходних недеља посетили смо

Кину

Перу

Нови Зеланд

Шведску

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa