КЦ Блог


29.03.2020

ПУТУЈЕМО ОД КУЋЕ - С децом око света (Кина)

Овако везани за кућу можда размишљамо о томе колико смо сви на свету слични. Носимо исте маске, на исти начин перемо руке и сви добијамо исте савете како да се чувамо. Али, сви се и разликујемо. Живимо на удаљеним крајевима планете, носимо другачију одећу, једемо различиту храну и имамо своје обичаје. Упознавање са другим културама веома је важно јер омогућава сваком детету лакше прихватање различитости. Такође, подстиче отвореност за креативно мишљење и боље разумевање сопствене личности.

Зато смо за децу и родитеље припремили путовања за која се не мора изаћи из куће. Сваке недеље водимо вас у нову земљу и упознајемо вас са занимљивим поједоностима из живота деце у неком другом крају света.
Искористите време које проводите у кући и путујте с нама!

Прва земља коју ћемо заједно посетити је КИНА

О КИНИ

Кина је по величини трећа земља на свету и у њој живи петина свих становника Земље.

Скоро две трећине Кине простиру се на надморској висини од преко 1000 m. На истоку преовлађују низије и плодне долине, а на северу пустиње. У Кини се налазе највиши планински врхови на свету, на високим венцима Хималаја, и висораван Тибет на југозападу земље. Обале Кине запљускују Жуто море, Источно кинеско море и Јужно кинеско море.

Монт Еверест је највиша планина на свету и налази се на југу Кине.

Главни град Кине је Пекинг.

Предлог активности: Потражите ове географске појмове у атласу или преко сајта Google Earth

ЗАСТАВА

Постоје различита тумачења боје кинеске заставе и звездица на њој. Према старим тумачењима, црвена је одувек била боја кинеског народа, а број пет, колико је звездица на застави, врло је чест у старим филозофским списима у којима се говори о пет елемената, пет врлина, пет боја, пет владара… Новија тумачења црвену боју и звездице повезују са комунизмом.

ЈЕЗИК И ПИСМО

У Кини се говори различитим дијалектима кинеског језика. Кинеско писмо се састоји од огромног броја знакова, па зато кинеска деца не уче слова већ симболе (идеограме) који означавају целе речи или делове речи.

Предлог активности: Покушајте да пресликате неки кинески симбол.

ВЕЛИКИ КИНЕСКИ ЗИД
Велики кинески зид је дугачак 2400 km и саграђен је да би се Кина заштитила од нападача са севера. Милион људи га је градило 25 година.

ПИРИНАЧ

Најважнија намирница у Кини јепиринач. Једе се на разне начине, за све оброке (доручак, ручак и вечеру) и обавезно се уз њега пије неко топло пиће (чај, вода), пошто Кинези не воле хладна пића. Храна се једе већ добро познатим штапићима, који су дебели и на крајевима заобљени.

ЧАЈ

Предлог активности: Изаберите једну од многобројних врста чаја и припремите чај на уобичајен начин. Пре него што га припремите и попијете, сетите се легенде о томе како су Кинези почели да пију тај чудесни напитак.

Кинески цар Шен Нунг (2737. године п. н. е.), који је живео окружен баснословним богатством, од свега се највише плашио болести, јер је знао да се здравље не може купити. Слуге су га по савету дворских лекара и врачева редовно служиле прокуваном водом. Једном, док је безбрижно седео у раскошној столици у свом дворишту, са оближњег грма пало је неколико листића у мали котлић у којем се кувала вода. Вода је зачас потамнела и околином се раширио опојни мирис тек узавреле течности. Цар се зачудио њеној боји и пожелео да је проба. Кад је отпио прве гутљаје разведрио се и затражио цео котлић. Тако је чај започео своје путовање кроз време и простор.

 

ПАНДА
Џиновски панда некада давно био је биће из прича. У XIX веку научници су доказали да такве животиње заиста постоје. Панда достиже висину од 1,5 m и тежак је око 100 kg Хране се искључиво бамбусовим младицама и лишћем. Данас представљају угрожену врсту. Женка рађа само једно до три младунчета, која су на рођењу тешка само 100 грама.

Предлог активности: Покушајте да нацртате тако малог панду као што је беба панда.

ТАНГРАМ

Танграм је кинеска слагалица која се слаже у целом свету. Кинези је зову ки кјао бан, што значи седам паметних делова. Користећи тих седам облика можете направити бар 1600 различитих слика.

Предлог активности: Направите свој танграм. Узмите квадрат папира у боји, исцртајте по њему линије као на шеми и исеците их. Сложите делове тако да представљају кућу, брод или нешто друго.

 

У књигама С ДЕЦОМ ОКО СВЕТА 1 И С ДЕЦОМ ОКО СВЕТА 2  можете наћи ове и још многе друге занимљивости о разним земљама света.

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa