КЦ Блог


20.04.2020

ПУТУЈЕМО ОД КУЋЕ - С децом око света (НОВИ ЗЕЛАНД)

Овако везани за кућу можда размишљамо о томе колико смо сви на свету слични. Носимо исте маске, на исти начин перемо руке и сви добијамо исте савете како да се чувамо. Али, сви се и разликујемо. Живимо на удаљеним крајевима планете, носимо другачију одећу, једемо различиту храну и имамо своје обичаје. Упознавање са другим културама веома је важно јер омогућава сваком детету лакше прихватање различитости. Такође, подстиче отвореност за креативно мишљење и боље разумевање сопствене личности. Зато смо за децу и родитеље припремили путовања за која се не мора изаћи из куће. Сваке недеље водимо вас у нову земљу и упознајемо вас са занимљивим поједоностима из живота деце у неком другом крају света. Искористите време које проводите у кући и путујте с нама! Oве недеље, путујемо на Нови Зеланд!

О НОВОМ ЗЕЛАНДУ

Нови Зеланд сачињавају два велика и неколико мањих острва у Тихом океану. На њима се налазе многобројне кратке брзе реке, чиста језера, гејзири, блатни извори и планине под глечерима.

На Северном острву постоје многи вулкани и термални извори, а на Јужном острву уздижу се планине Јужни новозеландски Алпи. На Новом Зеланду лето траје од децембра до марта, а зима од јуна до септембра.

Главни град је ВЕЛИНГТОН. Основан је 1840. године. Назван је по војводи од Велингтона, који је помогао подизање тог града.

Нови Зеланд је све до 1947. године био британска колонија, па се утицај Велике Британије може видети и на застави те земље. У левом горњем углу је застава Велике Британије, а на десној страни су четири звезде Јужног крста, сазвежђа које се види на јужном небу.

На Новом Зеланду говори се енглеским језиком, а маорско становништво говори и маорски. Маори немају писмо, али су своју традицију сачували усменим преношењем.

Предлог активности:

Научите неколико маорских речи: tangata (тангата) – човек; kai (каи) – храна; wai (уаи) – вода; manu (ману) – облак.

ИСХРАНА

Параоа такакау

Потребно је: шоља брашна, мало соли, пет кашика топле воде. Добро измешати састојке и развити танко тесто. Ставити у плех и пећи. Маори користе земљане пећи.

 

ТЕТОВАЖЕ

Маори су познати по ТЕТОВАЖАМА. То су трајне ознаке на телу, направљене утискивањем боје испод површине коже. Маорска тетоважа назива се моко. Мушкарци су се тетовирали по целом телу, а жене само око уста и по бради.

 

КАУРИ

КАУРИ је најраспрострањеније дрво на Новом Зеланду. Некада су шуме каурија прекривале већи део Северног острва. Маори су то дрво употребљавали за градњу бродова и кућа, као и за израду резбарија. Каури је данас заштићена врста.

Тане Махута, господар шуме, највеће је преостало дрво те врсте. Старо је 1500 година, високо 51 m, а пречник стабла износи око 4,5 m.

 

ДРВОРЕЗ

ДРВОРЕЗ је код Маора врло заступљен. Украшавају се куће, кануи, весла, музички инструменти, оружје и алат. Често се представљају људске фигуре, а понекад су резбарије инспирисане природом (приказују се таласи, шкољке, рибе).

Предлог активности:

Направите украс налик на резбарију за врата или зид. Потребно је: папирна трака ширине 5 cm, темпере, селотејп. На траци насликајте људске фигуре, шкољке, рибе и друге мотиве које желите. Када се боје осуше, залепите траку на довратак или на зид.

 

КИВИ

КИВИ је омиљена птица на Новом Зеланду и његов симбол. Она не може да лети, али веома брзо трчи. Сивобраон је боје, величине кокошке. Дању спава, а ноћу лови. Једе црве, инсекте, боровнице.

 

Предлог активности:

Прочитај причу са Новог Зеланда: КАКО ЈЕ ПТИЦА КИВИ ИЗГУБИЛА КРИЛА

Једног дана Тане Махута (господар шуме) шетао се шумом. Приметио је да његова деца болују јер им неке бубице једу корење. Потражио је помоћ од брата – господара птица. Господар птица је позвао све птице да дођу на састанак како би се пронашла она која би пристала на то да живи на земљи и храни се бубицама. Тако би спасла дрвеће, а тиме и куће свих птица.

Господар птица се прво обратио птици туи, али туи није пристала, јер је на земљи, по њеном мишљењу, било превише мрачно и хладно, а она се плашила мрака. Затим је упитао птицу пукеко да ли жели да живи на земљи, али је она земљу сматрала сувише влажном и није хтела да јој ноге буду стално мокре. Птица пипиварауроа била је заузета градњом гнезда. Напокон се обратио птици киви. Она је пристала, иако је знала да више неће моћи да лети и да ће изгубити сву боју с перја. Господар птица био је срећан због тога што је птица киви пристала да спасе дрвеће. Зато јој је обећао да ће постати омиљена птица. Тако се и догодило.

 У књигама С ДЕЦОМ ОКО СВЕТА 1 И С ДЕЦОМ ОКО СВЕТА 2  можете наћи ове и још многе друге занимљивости о разним земљама света.

 

 

Претходних недеља били смо у

Кини

Перуу

Шведској

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa