КЦ Блог


03.05.2020

ПУТУЈЕМО ОД КУЋЕ - С децом око света (Турска)

Овако везани за кућу можда размишљамо о томе колико смо сви на свету слични. Носимо исте маске, на исти начин перемо руке и сви добијамо исте савете како да се чувамо. Али, сви се и разликујемо. Живимо на удаљеним крајевима планете, носимо другачију одећу, једемо различиту храну и имамо своје обичаје. Упознавање са другим културама веома је важно јер омогућава сваком детету лакше прихватање различитости. Такође, подстиче отвореност за креативно мишљење и боље разумевање сопствене личности. Зато смо за децу и родитеље припремили путовања за која се не мора изаћи из куће. Сваке недеље водимо вас у нову земљу и упознајемо вас са занимљивим поједоностима из живота деце у неком другом крају света. Искористите време које проводите у кући и путујте с нама! Oве недеље, путујемо у Турску!

ТУРСКА

Турска је земља на Блиском истоку, делом у Европи (Балканско полуострво), а делом у Азији (Мала Азија). Земља је претежно планинска; највиши врх је Арарат (5156 m). Турска излази на четири мора: Црно море, Мраморно море, Егејско море и Средоземно море.

Главни град Турске је АНКАРА.

У Турској се говори турским језиком. У време великог Турског царства писало се арапским словима (здесна налево), а 1928. Године уведена су латиничка слова, с неколико додатних слова.

Ево неколико турских речи које свакодневно користите: дугме, папуче, таван, јорган, јастук, чарапе, кашика.

 

 

Застава Турске је црвене боје, с белим полумесецом и звездом у средини. Црвена је била боја Отоманске империје, чије је средиште била Турска. Полумесец и звезда су исламски симболи.

 

ПРАВИЛА ПОНАШАЊА

У Турској постоје неписана правила понашања. Ево неких од њих: ципеле се скидају пре уласка у неку просторију, ни на кога се не сме показивати прстом, никоме не треба показивати ђонове, нос се не сме трести у јавности, а не треба се много љубити и грлити.

Предлог активности:

Размислите о правилима која бисте ви поставили. Договорите се са укућанима да свако одреди правила понашања за један дан у месецу.

 

 

У Турској се најчешће пије ЧАЈ, много чешће него кафа. Обично се пије чај од нане с много шећера.

 

 

ДАН ДРЖАВНОСТИ И ДАН ДЕЦЕ је празник којем се деца у Турској веома радују. Слави се 23. априла. Турци верују да је будућност земље у рукама младих и зато овај дан посебно прослављају – одржавају се бесплатне забаве за децу и дају им се поклони. У вођењу државних послова тог дана учествују и нека деца.

 

АЈА СОФИЈА је једна од најлепших грађевина на свету. Сазидана је у VI веку као хришћанска црква, али је у XV веку постала џамија. Од 1935. године је музеј.

 

ЋИЛИМИ – Турски ћилими су, као и персијски, познати по предивним шарама. Теписи су често поклањани султану – сачувани су неки старији од 300 година!

Предлог активности:

На листу из блока воденим бојицама нацртај ћилим на којем ће бити нека занимљива шара. Леву и десну ивицу папира обој једном бојом или их остави необојене. Након сушења папира те ивице засеци маказама тако да добијеш траке које подсећају на ресе.

 

 

ХЕТИТИ су народ који је живео у Малој Азији, на територији данашње Турске, 2000 година п. н. е. Хетити су оставили много глинених плочица исписаних клинастим писмом, које је дешифровано у XIX веку.

 

 

ВАН МАЧКА је интересантна раса мачке, пореклом из области око језера Ван. Крзно јој је свиленкасто и бело, а очи различите боје (једно плаво, а друго жуто). Пре него што почне да једе, проверава шапом температуру хране. Воли диње, лубенице и друго воће. Ван мачка је једина мачка на свету која воли да се игра у води.

Предлог активности:

Нацртајте мачку са очима различите боје.

 

Предлог активности:

Прочитај причу о Насрадин хоџи који је био турски народни јунак и шаљивџија. Тајна његове мудрости је у здравом разуму.

У ПОЉУ ЛУБЕНИЦА

Једног дана Насрадин хоџа застао је да се одмори под храстом који је растао усред поља лубеница. Подигао је поглед и угледао огромно дрво пуно малих жирова. Свуда унаоколо велике лубенице расле су на нежним врежама којима је било суђено да нестану с првим хладноћама.

„Како је то неправедно“, помисли Насрадин хоџа. „Зар је могуће да једно величанствено дрво као што је храст има тако неугледне плодове, док се лубеница рађа на стабљици која чак не може ни да стоји усправно?!“

Размишљајући, он усну, а док је спавао, дунуо је ветар и један жир му је пао на главу. Пробуђен, Насрадин узвикну: „Сад разумем! Да лубенице расту на дрвету, ја бих сада имао чворугу на глави!“

У књигама С ДЕЦОМ ОКО СВЕТА 1 И С ДЕЦОМ ОКО СВЕТА 2  можете наћи ове и још многе друге занимљивости о разним земљама света.

 

Претходних недеља посетили смо

 Гану
Кину
Перу
Нови Зеланд
Шведску
Чешку

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa