КЦ Блог


04.05.2019

Радионице у Клубу књижари „Креативни центар“

Од отварања Клуба књижаре „Креативни центар“ трудили смо се да нашим читаоцима понудимо разне програме како бисмо их на што лепши и занимљивији начин увели у свет читања и упознали с нашим издањима. Простор књижаре је 2017. проширен посебно опремљеним кутком у којем се неколико пута месечно одржавају различити читалачки програми и бесплатне радионице за децу.

На свакој радионици бавимо се неком од књига „Креативног центра“ – читамо одломке, разговарамо о томе што смо чули, цртамо, бојимо, решавамо задатке. Циљ радионица јесте да се дете забави и да створи позитивне асоцијације у вези с књигама – да простор књижаре посматра као место где може да научи нешто ново и да на занимљив начин проведе време.

Теме радионица

На првој радионици у књижари, одржаној лета 2017. године, разговарали смо о Грозону, симпатичном чудовишту из истоимене сликовнице британске ауторке Џулије Доналдсон. Заједно смо читали одломак из ове сликовнице, а потом смо правили папирне луткице за прсте у облику јунака ове сликовнице, као и маске с ликом Грозона.

Реакције на ову радионицу биле су одличне и због тога смо је током наредних месеци још неколико пута поновили. На одличан одзив наишли смо и при организацији радионица о књигама из серијала о Петсону и Финдусу, па зато и њих организујемо неколико пута годишње.

Наши гости на радионицама били су бројни аутори и илустратори „Креативног центра“, с којима смо разговарали о њиховим књигама, читању, као и о процесу настајања прича и цртежа. Студенти норвешког језика који су радили на преводу књиге „Девојчица из светлуцаве долине“ представили су нам током гостовања у књижари норвешку културу, са сарадницима из Музичке школе „Чаробна фрула“ организовали смо музичку радионицу, испробали смо „Звезданик“, коцке помоћу којих смо склапали различите приче из наших сликовница, као и едукативне играчке „Баш добра прича“ и „Playmais“.

Поводом двадесет година од објављивања књиге „С децом око света“ и тридесетогодишњице „Креативног центра“ почетком 2019. покренули смо циклус радионица „С децом око света“, у сарадњи са ауторком Татјаном Родић. Сваког месеца предшколци су се упознавали с културом једне од земаља из ове књиге – сазнали смо због чега се за Дан Светог Патрика носи зелено, научили где се налази Таџ Махал, цртали као Абориџини и заиста се одлично забављали.

Утисци посетилаца радионица

Кроз наше радионичарске програме прошло је више од 400 деце различитог узраста и за сада смо наилазили на веома позитивне утиске.

Радионице „Креативног центра“ омиљене су нам од самог почетка. Луна је одушевљена и темама, и приступом предавача, и интерактивношћу. Радујемо се свакој следећој и надамо се да нисмо досадни јер се тако често пријављујемо.

Иван Бевц, Лунин тата

Као бака четворо унучади у узрасту од четири до 14 година имала сам могућност да присуствујем радионицама различите тематике. Све радионице врло су зналачки прилагођене деци и добро је то што се увек напомене ком узрасту су намењене. Водитељи имају топао педагошки приступ деци, тако да се и одрасли могу опустити и пожелети да се заједно играју. Осећај је диван јер мами спонтане осмехе и греје душу. У данашње време интернета право је богатство имати могућност за дружење с књигом а да то није школа. Сматрам да је ово диван пут за развој љубави младих према литератури. Супер је, само истрајте!!!

Јасмина Карић, бака Асје, Игњата, Хане и Катје

Начин пријаве за радионице

Због величине простора и интерактивног типа програма број учесника је ограничен. Предност имају учесници који се најбрже пријаве. Будући да нам сваки пут стигне два до три пута више пријава него што је то програмом предвиђено, трудимо се да изађемо у сусрет свим заинтересованима тако што организујемо термине у оквиру којих предност при пријави имају они који су неколико пута били одбијени или који никада нису учествовали на некој од радионица. Такође, трудимо се да оне теме за које влада највеће интересовање поновимо неколико пута годишње.

Пријаве за све радионице у Клубу књижари су обавезне, а више информација о радионицама можете добити слањем мејла на bookmaster@kreativnicentar.rs.

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa