КЦ Блог


08.02.2021

Разговори с илустраторима - Душан Павлић

Душан Павлић, ликовни уредник у "Креативном центру", већ више од 20 година ствара маштовите илустроване светове. Поред тога што је аутор илустрација многобројних издања "Креативног центра", задужен је и за целокупан визуелни идентитет ове издавачке куће – од плаката до књига.

Душан Павлић је завршио Факултет примењених уметности у Београду. Илустровао је више од сто књига за бројне издаваче широм света. Многи његови радови добили су значајне награде како у Србији тако и у другим земљама, а илустрације које је урадио за књигу С децом око света 1 објављене су у великом каталогу Болоњског сајма књига 1999. године.

„Он црта док седи. Он црта док хода. Он црта док спава. Он црта све шта може или не може да замисли. И сви га воле“, рекао је о Душану Павлићу један од његових уредника.

1.         Како је дошло до ваше сарадње с Креативним центром?

Давно је то било, крајем прошлог века (древан тон у читању). Колико се сећам, уредници су приметили моје илустрације на Златном перу 1996. Изложио сам тада дигиталне илустрације, које су – веровали или не – у то доба биле права реткост. Моји први радови били су на тему Јежеве кућице Бранка Ћопића.

 

 

2.         Која је ваша омиљена илустрација коју сте урадили за неко од издања Креативног центра?

Опет – илустрације из сликовнице Јежева кућица – јер ми се остварила жеља да илуструјем своју омиљену књигу. Њих сам урадио у даху… Одмах сам имао идеју о томе како ћу то извести! Тај текст сам знао напамет одмалена. Све је било јасно. Драго ми је што се та књига и данас штампа.
  

3.         Где налазите инспирацију за свој рад и шта најчешће цртате?

Инспирацију проналазим у свом детињству и авантурама које сам доживљавао с другарима. Најчешће цртам децу, али највише волим да цртам животиње.

 

4.         Која је, по вашем мишљењу, улога илустрације у књигама за децу?

Илустрација у књигама помаже деци да развију машту, помаже им у томе да лакше преброде досадну књигу и, наравно – да науче да цртају.

Данас је илустрација за децу толико широка у ликовном изразу да је то предивно. Дете ће увек и без грешке одабрати добру илустрацију. Родитељи ће пре погрешити него дете.

5.        Омиљена књига из вашег детињства?

Књига мог детињства јесте Јежева кућица Бранка Ћопића. Поред ње, ту су још и књиге које сам изнова позајмљивао из библиотеке, док на крају моји родитељи нису то приметили и купили ми их – Још нам само але фале и Невидљива птица Љубивоја Ршумовића и Душана Петричића.

 

6.         На чему тренутно радите?

Тренутно радим на новој књизи у којој је главни јунак Господин Оливер, спремам мале илустрације за нову књигу Невене Ловринчевић, илуструјем сликовницу Огласи Шумских новина Бранка Ћопића, потом наставак књиге Све што (ни)сам желела Драгане Младеновић…

   

Душанове радове можете видети на сајтовима:

https://www.behance.net/dusanpavlic

https://www.instagram.com/dusanpavlic/?hl=sr

https://duxillustrations.blogspot.com

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa