КЦ Блог


14.10.2021

Разговори с илустраторима: Јелена Васиљевић

Сарадња "Креативног центра" и илустраторке Јелене Васиљевић ове године је у знаку броја 22.
Јелена је један од двадесет и двоје илустратора који су радили на књизи Јасминке Петровић "100 лица столица", а ове године је илустровала и занимљиву књигу "22 двостиха о двоношцима", у којој је с ауторком Ламијом Бегагић представила двадесет двоје симпатичних ученика одељења II2, у којем је сваки ђак по нечему посебан. Ова симпатична случајност само је део Јеленине успешне сарадње с "Креативним центром", за коју се надамо да ће се наставити и наредних година.

Јелена Васиљевић је илустраторка која се професионално бави илустрацијом за принт и анимацију. Под менторством проф. Ивице Стевановића завршила је основне и мастер студије у Новом Саду, где данас ради као фриленсер. У слободно време воли да борави у природи или на гласним концертима.

Како је дошло до сарадње с Креативним центром?
Уредник и сада већ драги колега илустратор Дуле Павлић приметио је моје радове на Златном перу 2015. године. Тада ми је уручена награда Креативног центра, уз коју сам добила и прилику да илуструјем књигу у њиховом издању. Након тога смо наставили да сарађујемо на бројним књигама, а надам се да ће их бити још много и у будућности.

Која је ваша омиљена илустрација за неко од издања Креативног центра?
Омиљена књига коју сам за Креативни центар до сада илустровала јесте класична бајка Ружно паче, Ханса Кристијана Андерсена, а ево и моје омиљене илустрације из те књиге.

Увек ценим труд уредника да одређене пројекте доделе илустраторима чији се лични афинитети поклапају с тематиком самих књига.

Где налазите инспирацију за свој рад и шта најчешће цртате?
Увек ме инспирише природа, сви облици и боје које бисте приметили док шетате градским парком или неком планинском стазом. С друге стране, инспиришу ме и начини размишљања других уметника – како ликовних, тако и музичара, редитеља... У скорије време разгледам много илустрованих енциклопедија, јер у сарадњи с чешким издавачем радим на књизи која ће можда прерасти и у серијал.

Која је, према вашем мишљењу, улога илустрације у књигама за децу?
Улога ових илустрација увек је да деци приближе нова знања и појасне постојећа. Ако илустрација може некоме да разјасни неки комплексни систем или расположење, ако може неку генералну идеју да учини специфичном и личном, ако премости нешто што само визуелни језик може – она се памти целог живота! Илустрације такође обликују дечји визуелни вокабулар и зато мислим да је веома битно да су деца одмалена окружена квалитетно илустрованим књигама.

Омиљена књига из вашег детињства?
Нисам имала много илустрованих књига као клинка, али књига из које сам највише прецртавала и која се готово распала од прелиставања јесте Ларусова сликовна енциклопедија за децу Моје прво свезнање.

Ипак, на мене је више од илустрованих књига утицала естетика видео-игрица и анимираних филмова осамдесетих и деведесетих година. Као клинци смо играли све чега смо могли да се дочепамо за SEGA Mega Drive и Super Nintendo конзоле. Сећам се да сам паузирала игрице и прецртавала карактере с екрана на папир.

На чему тренутно радите?
Баш ових дана завршавам плакате за један домаћи фестивал који се бави питањима заштите животне средине. Тема је алармантно стање узроковано климатским променама, а у прилогу је илустрација која се мени највише допала, али није искоришћена.

Радове Јелене Васиљевић можете видети на сајтовима
https://www.behance.net/jelenavasiljevic
https://www.instagram.com/jlnvasiljevic/

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa