КЦ Блог


23.06.2022

Разговори с илустраторима: Леа Ембели

Креативни центар однедавно сарађује с младом и талентованом илустраторком Леом Ембели. За кратко време Леа је илустровала неколико књига – сликовницу Симеона Маринковића Не плашим се више, збирку задатака Супер задаци, супер прваци, као и роман Порука у боци норвешке ауторке Марије Пар.

Леа Ембели (1994) дипломирала је на Факултету примењених уметности 2017. године, на смеру Примењено сликарство, где је наредне године завршила и мастер студије. У току студија излагала је на више групних изложби у оквиру и ван факултета и учествовала на разним манифестацијама, колонијама и групним пројектима. Илустровала је неколико књига за издавачке куће у Србији, као и више књига за стране издаваче. Радила је на Факултету примењених уметности као сарадник на предмету Сликарске технике, а тренутно ради као уметник за визуелни развој за студио Тo Blink Animation.

Како је дошло до сарадње с Креативним центром?

 

Већина мојих основношколских књига била су издања Kреативног центра, и наравно, углавном са илустрацијама Боба Живковића. Још тада сам покушавала да копирам његове илустрације и маштала како би било да се и ја у будућности бавим таквим послом. Много година касније сам заиста и почела да се бавим илустрацијом, а да бих остварила свој сан из детињства потражила сам контакт некога из Креативног центра. Тако сам наишла на Душана Павлића и проследила му свој портфолио. Све остало је историја…

 

 

 

 

Која је ваша омиљена илустрација коју сте радили за неко од издања Креативног центра?

 

Посао илустратора је такав да што више радите, више напредујете, па самим тим оно што сам најскорије радила обично буде и оно што ми се највише допада. Морам признати да волим све књиге које сам радила до сада, јер могу кроз њих да видим и свој развојни пут као илустратора. Књига Не плашим се више Симеона Маринковића ми је можда најдража, посебно илустрација која прати песму Рецитовање. Мислим да сам донекле на цртежу представила себе, јер потпуно могу да се поистоветим са овом песмом. Ја сам вечити тремарош.

 

 

Где налазите инспирацију за свој рад и шта најчешће цртате?

 

Инспирацију за рад налазим свуда око себе, у свакодневном животу, интересантним искуствима, необичним окружењима, свему што ми привуче пажњу. Све то сортирам у менталну збирку из које касније црпим инспирацију док радим. Најчешће цртам мотиве из природе јер највише времена проводим у природи, па ме то подстиче да осмишљавам светове и карактере који би ту могли да постоје.

 

Која је, по вашем мишљењу, улога илустрације у књигама за децу?

 

Деца већ имају изузетно богату машту, па мислим да је улога илустрације да ту машту додатно распламса. Илустрација најпре пружа деци прилику да сањаре, а касније им може служити и као инспирација за сопствени креативни израз.

Омиљена књига из вашег детињства?

 

Књиге које сам читала свакодневно и које су се практично излизале од прелиставања су Чудесни светови Волта Дизнија. Највише сам их листала док, заправо, још увек нисам умела да читам. Сатима бих само гледала илустрације и смишљала неке своје приче које би се слагале уз слике. Морам да поменем и Малог Принца. Не знам да ли ми је то била омиљена књига у моменту када сам је први пут читала, била сам сувише мала да бих је потпуно разумела, али тренутно поседујем четири различита издања те књиге са оригиналним илустрацијама, које су ми јако драге.

 

На чему тренутно радите?

 

Тренутно радим на дизајну карактера за један анимирани филм пољског филмског студија Animoon, али то не смем да вам покажем пошто је филм још увек у продукцији. Могу вам показати неке илустрације које радим за своју душу, када имам времена. Нажалост, тог времена ми увек мањка.

 

  

 

Радове Лее Ембели можете видети на сајтовима:

Instagram:  https://www.instagram.com/leaem_illustration/ 

Behance: https://www.behance.net/leaillustration

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa