КЦ Блог


08.02.2022

Разговори с илустраторима: Мања Ћирић

Сарадња Мање Ћирић са „Креативним центром“ почела је илустровањем „Пепељуге“, сликовнице из наше едиције „Бајке за најмлађе“. Након тога је уследио заједнички рад на књизи за читаоце почетнике „Бонго“ и уџбенику „Ликовна култура за трећи разред“, а прошле године Мања је илустровала збирку прича „Успаванка за Месец“. У разговору нам је открила како је дошло до сарадње са „Креативним центром“, као и на чему тренутно ради и колико има времена за цртање, с обзиром да је недавно постала мама једне девојчице.

Мања Ћирић (сада Миладиновић) рођена је у Београду. Одмалена je била окружена илустрацијама својих баке и деке, родитеља, а касније и старије сестре, тако да је било природно да се и сама определи за исто занимање. Завршила је Факултет примењених уметности у Београду и мастер студије на Haute École d’art et de design у Женеви. Дању ради као Lead Artist у студију за видео-игре Two Desperados, где води тим илустратора који раде на више видео-игара. А ноћу, када све утихне, Мања се посвећује илустровању дечјих књига, уџбеника и сликовница.

Како је дошло до сарадње са Креативним центром?

Сећам се свог нестрпљења да почнем да радим као илустратор дечјих књига. Чим сам имала пристојан портфолио који сам могла да покажем, први на листи је био „Креативни центар“.

Која је ваша омиљена илустрација коју сте урадили за неко од издања Креативног центра?

Као дете су ме увек радовале бајке, једнако сам волела и да читам текст и да гледам слике. Јако ме је обрадовало када сам добила прилику да илуструјем „Пепељугу. Иако постоји много верзија ове бајке, било је дивно илустровати своју сопствену „Пепељугу“.

 

Где налазите инспирацију за свој рад и шта најчешће цртате?

Инспирација је за мене информација. Што више посматрам свет око себе, своје радове, илустрације којима се дивим, слике, људе, лакше се инспиришем. Верујем да инспирација долази и кроз рад. Што сам више концентрисана на пројекат, то више и инспирација расте. Најчешће цртам децу, а најрадије цвеће. Ако се они једног дана споје у неку књигу, сигурна сам да ће ми то бити нови омиљени пројекат.

Која је улога илустрације у књигама за децу, по вашем мишљењу?

Илустрација је интерпретација текста кроз очи илустратора. Улога се мења у зависности од узраста за који радимо. Мала деца не знају да читају и некада је потребно да им јасно дамо до знања шта се дешава у причи. Већа деца сама читају приче и не желе да гледају само буквално нацртан текст, желе да се изненаде, да се зачуде, да пожеле опет да прочитају исту причу. Дакле, јако су захтевна публика, а притом су веома строги и директни када им се нешто не свиђа. Сви се сећамо наших омиљених прича кроз илустрације, то је нешто што се уреже у памћење.

Ваша омиљена књига из детињства?

Много пута сам читала књигу „Каријус и Бактус“, па се ње и најчешће сетим кад помислим на своје детињство. То је прича о два другара који живе у зубима, копају тунеле и веома су безбрижни све док једног дана власник зуба не оде код зубара. Можда баш због ове књиге ја волим да идем код зубара. Моја друга омиљена књига је она коју сви зову онај (предивни) буквар. Сви знате на који мислим. Та књига ме је потпуно фасцинирала илустрацијама, била је чудна, несвакидашња и то ми се јако допало. Сећам се са којом пажњом сам је студирала код куће, прецртавала илустрације и одушевљавала се њима.

 

На чему тренутно радите?

Последње на чему сам радила јесте позивница за рођендан. Куминој ћерки сваке године традиционално илуструјем позивницу за њене другаре. Тренутно сам окупирана бригом о својој тромесечној ћеркици Миши и смишљам сликовницу у којој ће она бити главни лик.

Радове Мање Ћирић погледајте на сајту

https://www.instagram.com/manja_illustration/

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa