КЦ Блог


28.04.2022

Разговори с илустраторима: Марина Веселиновић

Mарина Веселиновић је за Креативни центар илустровала неколико уџбеника за основну школу, као и романе Заувек другарице, Права Ребека и Ребекина правила. Посебнозанимљив задатак имала је при илустровању романа Чудесно путовање, чији је главни јунак путић на једном салашу! Марина је увек драг гост на штанду Креативног центра на београдском Сајму књига. Надамо се да ћемо ове године имати прилику да се после двогодишње паузе поново сретнемо на Сајму и организујемо сусрете и дружења са нашим илустраторима.

Марина Веселиновић је рођена у Ужицу, а тренутно живи и ради у Београду. Највише воли да илуструје сликовнице и часописе, а њени радови се могу наћи у различитим публикацијама широм света. У сарадњи са издавачким кућама у Србији и иностранству илустровала је велики број књига. Њене илустрације објављиване су у бројним магазинима, као што су недељник НИН, Discover Magazine и Chandlers Ford (Енглеска), Catapult ArtMag(САД) итд. Била је учесник многих домаћих и иностраних фестивала, радионица, семинара и сајмова посвећених илустрацији, књизи и уметности, међу којима су Kunstentropie (Беч), COW Festival (Украјина), Kamo illustrated Book Festival (Валенсија), Златно перо (Београд) и други.

Када не црта, покушава да научи да вози. Са вожњом се још некако и сналази, али зато јој рачун никако не иде од руке, па таман јој живот зависио од тога. Духовита и искрена Марина је увек драг саговорник, па смо је замолили да нам одговори на неколико питања како би се и наши читаоци боље упознали са уметницом чије илустрације одмах привуку пажњу својом оригиналношћу и топлином.

Како је дошло до сарадње са Креативним центром?

То је било јако давно. Ако се добро сећам, ликовни уредник Креативног центра Дуле Павлић ме је пронашао на Фејсбуку и питао ме хоћу ли да илуструјем једну књигу за њихову издавачку кућу. Верујте, у том моменту није било срећније особе од мене! Ту прву књигу сам јако неспретно илустровала и уопште нисам била задовољна резултатом, али сада знам да је то све део процеса кроз који мора проћи сваки илустратор на почетку свог рада.

  

Која је ваша омиљена илустрација коју сте радили за неко од издања Креативног центра?

Насловна страна за Ребекина правила, другу књигу коју сам илустровала за Креативни центар, носи титулу најомиљеније. Много сам се трудила око ње јер сам желела да се докажем, пошто и даље нисам била задовољна илустрацијама за прву књигу. Све то се догодило пре скоро 10 година и морам признати да ми је са данашње тачке гледишта прилично смешно.

Где налазите инспирацију за свој рад и шта најчешће цртате?

Инспирацију налазим свуда око себе, у свакодневним стварима и ситуацијама. Игром случаја мени углавном падне у задатак да цртам симпатичне животиње у шуми, тако да је то најчешћа тема мојих илустрација. Али не буним се, па сви воле слатке животињице у шуми, зар не?

Која је, по вашем мишљењу, улога илустрације у књигама за децу?

Пре свега мислим да илустрација треба да употпуни причу, да је на неки начин прошири и обогати, а не да само буквално интерпретира текст.

Омиљена књига из вашег детињства?

Василиса прекрасна је књига од које се нисам одвајала током одрастања. Знала сам сваку причу напамет, а илустрације су остале дубоко урезане у моју свест. И даље се дивим мајсторским илустрацијама Ивана Билибина.

  

На чему тренутно радите?

Тренутно радим на неколико различитих књига за децу, све су у процесу илустровања па још нису за показивање, али зато можете погледати неке недавно урађене илустрације.

  

 

Радове Maрине Веселиновић можете видети на:
https://marinaveselinovic.wixsite.com/marinaveselinovic
https://www.artstation.com/marinaveselinovic
https://www.instagram.com/marina.veselinovic/

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa