КЦ Блог


18.08.2022

Разговори с илустраторима: Милица Мастелица

Едиција Бајке за најмлађе, коју је Креативни центар покренуо 2019. године, окупила је неколико талентованих младих уметница из Србије и региона које су илустровале серијал класичних бајки. Међу њима је и Милица Мастелица, а Снежана и седам патуљака била је прва књига коју је она илустровала за Креативни центар. Одмах након тога уследила је сарадња на роману Лутања баштенских патуљака, који је те године освојио Награду Невен као најбоља домаћа књига за децу у области белетристике.

Овом приликом с Милицом смо разговарали о томе на чему тренутно ради, које су њене омиљене књиге из детињства, а питали смо је и где тражи и налази инспирацију за своје илустрације.

Милица Мастелица (27) је илустраторка из Београда. Дипломирала је на Факултету примењених уметности, на смеру Анимација. Илустрацијом се професионално бави од своје шеснаесте године, а први клијент за кога је радила био је УНИЦЕФ. Од тада је илустровала много уџбеника и књига за децу, чији су издавачи Креативни центар, Вулкан, Лагуна, БИГЗ, Пчелицa и други. Од 2019. године ради у гејминг индустрији каоconcept artist, најпре за Alset Studio, а затим и за Playstudios. Такође, ради и као concept artist за анимиране филмове и рекламе, а ове године покренула је и сопствену фирмуMASTELICA ARTкоја се бави илустрацијом и концепт-артом.

Како је дошло до сарадње с Креативним центром?

Ваш ликовни уредник Душан Павлић ме је контактирао преко мог Инстаграм профила, на коме представљам своје радове, и позвао да разговарамо о понуди за илустровање књиге Снежана и седам патуљака. Сећам се да сам била веома узбуђена, јер ми је то била прва понуда за рад на једној озбиљној илустрованој књизи, и још на тако популарном тексту!

Која је ваша омиљена илустрација коју сте радили за неко од издања Креативног центра?

Најомиљенија ми је управо илустрација из књиге Снежана и седам патуљака, сцена у којој се Снежана удаје за принца, док су патуљци и животињице свуда око ње.

Где налазите инспирацију за свој рад и шта најчешће цртате?

Инспирацију често налазим код других уметника који раде у стилу који је мени близак, а које пратим на Инстаграму или на платформи АrtStation. Волим да видим на које све начине други уметници интерпретирају идеју сличну мојој, односно какав је њихов поглед на свет. Такође, јако су ми инспиративни филмови, на пример Spiderman: Into the Spiderverse, Klaus, Big Hero 6, Wish Dragon, као и нова серија Arcane која се емитује на Нетфликсу.

Највише волим да цртам радове који имају причу и са којима гледалац може да се поистовети. То су углавном сцене из свакодневног живота, пејзажи са различитим осветљењима и бојама. Сан ми је да једног дана радим на концепт-арту за анимирани филм неког великог светског студија, као што су Pixar или Sony Pictures Animation.

Која је, по вашем мишљењу, улога илустрације у књигама за децу?

Мислим да је најважнија улога илустрације у томе да подстакне дечју машту и да им боље дочара причу. Кроз наше цртеже и интерпретацију деца се интензивније везују за ликове и наратив. Сећам се, рецимо, свог буквара у првом разреду и тога колико сам била фасцинирана илустрацијама у књизи. Биле су ми прелепе!

Омиљена књига из детињства?

Омиљена књига ми је била збирка Дизнијевих прича Бескрајно царство маштеПриче једног маштовњака. Књигу сам наследила од своје мајке која ју је и сама читала када је била дете. Била је то велика књига, у тврдом повезу, са познатим причама као што су Трнова Ружица, Снежана и седам патуљака, Мала сирена… али и неким другим које се не срећу тако често. Илустрације су биле прелепе, у Дизнијевом стилу, али старинске и све ручно урађене. Мајка ми је читала приче из те књиге пред спавање, па сам их после неког времена знала скоро све напамет, и онда сам ја причала њој. И дан-данас обожавам ту књигу!

На чему тренутно радите?

Тренутно највише радим на илустрацијама за клијенте, али такође много пажње придајем и својим личним илустрацијама. Сматрам да је јако важно да стално унапређујем своје вештине, као и да не заборавим да уживам у томе што радим.

 

Радове Милице Мастелице можете видети на сајтовима:

https://www.instagram.com/milicamastelica/
https://www.artstation.com/milica0307

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa