КЦ Блог


26.05.2022

Разговори с илустраторима: Нино Маљевић

Весео колорит и симпатични ликови одлика су књига и уџбеника које је илустровао Нино Маљевић. Његови радови могу се наћи у бројним уџбеницима Креативног центра, од књига за прваке уз помоћ којих се вежба почетно читање и писање до нових радних свезака за грађанско васпитање, а љубитељима добро илустрованих сликовница препоручујемо и две књиге које је он илустровао – Ева и фламинго и Пут око села.

Нино Маљевић је завршио Факултет примењених уметности у Београду, а тренутно живи и ради у Шангају. Илустровао је бројне дечје часописе, књиге и уџбенике, радио је на концептима за неколико домаћих анимираних филмова, а откада се преселио у Шангај ради и илустрације за различите модне брендове и концепте за игрице.

Како је почела ваша сарадња са Креативним центром?

Не могу тачно да се сетим како је дошло до прве сарадње са Креативним центром, али знам да је то било 2008. године. Већ неко време сам желео да сарађујем са издавачем који је објављивао књиге са илустрацијама Душана Павлића и Милана Павловића (Mr. Stocca), па сам био пресрећан када ми се коначно указала прилика. Прве илустрације сам урадио за збирке текстова за наставу почетног писања и читања – Чудна ми чуда и Причам ти причу.  

Која је ваша омиљена илустрација коју сте урадили за неко од издања Креативног центра?

Са уживањем сам радио на свакој књизи, тако да ми је тешко да издвојим једну. Али ако већ морам онда је то Пут око села Бране Цветковића, чији ми се текст много свидео. Чим сам га прочитао, одмах сам добио идеју како свака страна треба да изгледа.  

Где налазите инспирацију за свој рад и шта најчешће цртате?

Хм, то се мења… Донедавно сам најчешће цртао животиње и разне монструме, а у последње време највише уживам цртајући људе и неке свакодневне ситуације, свог пса (у ствари све псе), митолошка бића. А ту је и још нешто – мотори и бицикли – које сам дуго избегавао да цртам, све док нисам себи задао задатак да морам да осмислим начин како да их стилизујем.

Која је, по вашем мишљењу, улога илустрације у књигама за децу?

Илустрације помажу да се деца заинтересују за књигу, да се лакше пренесе порука, да се пробуди и развије дечја машта. А некима, као што сам ја на пример, помажу и да почну да цртају. 

Ваша омиљена књига из детињства?

Имам доста омиљених књига из детињства, али ипак могу да издвојим неколико њих уз које сам могао да потпуно одлутам у неки други свет, као што су: Бескрајна прича, Господар прстенова, Књига о џунгли, а не смем да заборавим ни часопис Полетарац и стрипове Тинтин и Гастон. У својим омиљеним издањима сам налазио и највећу инспирацију за цртање.

На чему тренутно радите?

Тренутно радим на илустрацијама за Адидас колекцију за пролеће/лето 2023, а паралелно с тим радим на разним личним пројектима (новим патернима, постерима и скицама за потецијални стрип и дечју књигу).

 

Радове Нина Маљевића можете видети на:
https://www.instagram.com/_patternino/
https://ninomaljevic.com/ (а у припреми је и нови сајт :))
https://www.behance.net/ninomaljevic

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa