КЦ Блог


24.11.2021

Разговори са илустраторима: Алекса Јовановић

Алекса Јовановић већ неколико година успешно сарађује с "Креативним центром". Прва књига на којој смо заједно радили била је сликовница "Мачак Марко и друге приче", након чега је уследио занимљив приручник "Научите језик свог пса". Током ове године Алекса је радио на издањама из области популарне науке за децу – илустровао је књиге "Сирмијумска авантура" и "Витешка авантура с деспотом Стефаном" из наше нове едиције за основце "Изабери авантуру". Његове илустрације у тим издањима помажу младим читаоцима да, уз главне јунаке Анастасију и Димитрија, путују кроз време и ближе се упознају с догађајима који су се одиграли у Србији током XV века, као и да сазнају нешто више о античком Сирмијуму.

Алекса Јовановић (1982) дипломирао је сликарство на ФЛУ у Београду. Илустрацијом се бави од 2006. године, првобитно у области маркетинга, црта сторибордове за рекламе и кратке филмове, а касније је отпочео сарадњу с бројним издавачима књига за децу и младе.

Како је дошло до сарадње с Креативним центром?

Позван сам да илуструјем књигу ауторке Наташе Бартуле Мачак Марко и друге приче, у којој су животиње главни јунаци. Баш за ову сликовницу добио сам Награду за најбољу илустрацију те године на београдском Сајму књига!

 

Која је ваша омиљена илустрација коју сте урадили за неко од издања Креативног центра?

Мислим да ми је омиљена насловна страна за књигу Мике Јовичића Научите језик свог пса. Свиђа ми се једноставност композиције, боје и лепа емоција коју књига носи, па се надам да све то помаже да читаоци у излогу лакше примете ову дивну књигу.

Где налазите инспирацију за свој рад и шта најчешће цртате?

За инспирацију пловим широким пространствима онлајн збирки најразличитијих уметника, не само из области илустрације него и других визуелних уметности. Волим да видим шта раде велике звезде негде у свету, а посебно волим да видим радове мојих колега одавде. Најчешће цртам људе у канцеларијама, људе код куће – ако ћемо статистички.

Која је, по вашем мишљењу, улога илустрације у књигама за децу?

Да би се премостила првобитна дететова баријера према тексту, илустрација треба да буде фини алат посредовања, који може и додати нешто довољно интригантно што ће помоћи малим читаоцима да развију машту.

Омиљена књига из вашег детињства?

Ни мени са словима није било лако на почетку, па ми је пажњу заокупио један фантастични албум са сличицама по сликовници Патуљци Тонија Вулфа. Део приче о посади дирижабла у авантури над џунглом био је довољан да ме одведе у живо путовање, па чак и да ме наведе на то да подсвесно покушавам да имитирам и стил цртајући илустрације деценијама касније.

На чему тренутно радите? 

Тренутно не радим на илустровању књига, већ се бавим неким рекламама.

 

Радове Алексе Јовановића погледајте на сајту
https://www.instagram.com/alekillustrator

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa