КЦ Блог


28.07.2021

Разговори сa илустраторима: Евелина Данева Рајнингер

Eвелина Данева Рајнингер илустровала је више од десет књига за "Креативни центар". Између осталог, и едицију "Школицe", која је освојила Награду за најбољи европски уџбеник у области материјала за предшколце на Франкфуртском сајму књига 2017. године.

Евелина Рајнингер живи у Софији с породицом. Завршила је режију филмске анимације на Новом бугарском универзитету. Учествовала је у различитим пројектима у оквиру студија за анимацију у Бугарској, Мађарској, Кини и на Филипинима. Тренутно илуструје дечје књиге, црта стрипове и бави се анимацијом и дизајном. Њен стрип Вода на Марсу добио је Награду Најбољи цртеж на београдском Салону стрипа 2004. године.

Како је дошло до ваше сарадње с Креативним центром?

Сарадња с Креативним центром траје већ више од седам година. Започела је књигом за децу предшколског узраста – Ја у вртићу. Душан Павлић је приметио моје радове на интернету и када сам добила понуду за сарадњу, била сам веома узбуђена и радосна. Издања Креативног центра су међу најдражим књигама целе наше породице и редовно попуњавамо нашу кућну библиотеку новим издањима.

 

Која је Ваша омиљена илустрација коју сте радили за неко од издања Креативног центра?

С великим задовољством радим на свакој књизи. Свака илустрација има свој развојни пут и свака је авантура за себе. Много волим Тигијеве доживљаје јер је то мали тигар чије ме авантуре подсећају на свакодневне догодовштине моје троје деце. Баш зато ми је драг и кратак анимирани филм о Тигију који смо направили за Креативни центар

 

Још неколико илустрација које су ми драге налазе се у књизи Где зека пије воду, као и у Српско-енглеској зб(и)рци.

  

Где налазите инспирацију за свој рад и шта најчешће цртате?

Инспирацију налазим у тишини и спокоју, у природи, на планини, у музици и на мору, а неки пут и у апсурдним догађајима и ситуацијама из наше свакодневице. Ипак, највећа инспирација је само цртање.

 Која је, по Вашем мишљењу, улога илустрације у књигама за децу?

Илустрације поседују изузетну привлачну моћ. Оне су право богатство дечјих књига. Помажу не само да се лакше разуме текст већ могу и да надограде причу или да дају нов смисао ликовима.

Омиљена књига из вашег детињства?

Као дете сам имала посебну везу с књигама. Била сам окружена њима. Обожавала сам илустрације, ситне детаље, дизајн, боје, мирисе… Проводила сам сате и сате у оближњој библиотеци. Тешко ми је да издвојим једну једину књигу, али неколико њих су оставиле посебан утисак на мене: Приче и цртежи Владимира Сутеева, Пипи Дуга Чарапа, Мали Никола, Гумени Тарзан.

На чему тренутно радите?

Тренутно завршавам трећу књигу из серијала Мали врт. То су симпатичне приче за вртуљке из необичног дечјег вртића. Такође, радим на припреми за ауторски анимирани филм мог супруга Далибора Рајнингера за продуцентску кућу Компот колектив. Илустраторка Маја Веселиновић ће такође учествовати у изради филма и очекујемо једну шарену балканску анимациону авантуру.

 

Радове Евелине Даневе Рајнингер можете погледати на сајтовима:
https://www.instagram.com/rajningers/
https://www.facebook.com/evelinarajninger

https://www.behance.net/EvelinaDaneva

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa