КЦ Блог


25.03.2021

Разговори сa илустраторима – Маја Веселиновић

Маја Веселиновић је илустровала више од 20 књига за "Креативни центар". Њене илустрације наћи ћете у нашим уџбеницима, радним свескама за предшколце, сликовницама, романима... Чест је гост скупова илустратора на нашем штанду на Београдском сајму књига, а део је и групе Ilustration datе – екипе илустратора који се повремено окупљају, друже и заједно цртају.

Маја Веселиновић је дипломирала на Факултету за дизајн, на одсеку Графички дизајн, а завршила је и Високу школу ликовних и примењених уметности, смер Наставник ликовне културе. Ради као freelance илустратор, графички дизајнер и стрип-аутор. Илуструје књиге, часописе, плакате, уџбенике и едукативне публикације намењене деци за многобројне издаваче, дечје фестивале и институције културе код нас и у иностранству. Учествовала је на многим домаћим и међународним изложбама и добитница је бројних награда. По избору магазина PRINT, водећег америчког магазина за графички дизајн, у 2008. години сврстана је међу 12 најзанимљивијих илустратора у Европи.

1. Како је дошло до ваше сарадње с Креативним центром?

Добро се сећам, било је то почетком 2009. године. Душан Павлић ми је послао мејл с питањем да ли сам заинтересована да илуструјем једну књижицу. У питању је био Цимет меда Весне Алексић. Много сам се обрадовала! У то време била сам доста активна на пољу ауторског стрипа, али сам истовремено све чешће добијала понуде за илустровање дечјих књига. После Цимет меде мој фокус је скоро потпуно превагнуо на ту другу страну. Стрипове наравно и даље волим, али сам у илустрацији за децу у потпуности пронашла себе.

 

2.Која је ваша омиљена илустрација коју сте радили за неко од издања Креативног центра?

То су илустрације из сликовнице Бајка о рибару и рибици. Од почетка сарадње с Креативним центром једва сам чекала да добијем прилику да илуструјем нешто из чувене едиције Пустоловине за предшколце. Још када сам сазнала да ће то бити Бајка о рибару и рибици, мојој срећи није било краја. Осмишљавање ликова, атмосфере, окружења, детаља, тражење правог, најбајковитијег колорита ... све је код ове књиге била велика радост. И још увек је! Сваки пут када је угледам у књижари, рибица с корица ми намигне. Ја јој узвратим.


   

Такође, много су ми драге илустрације из серијала о Радозналом меди и из Мединог првог речника, књига које је написао Симеон Маринковић. Инспирацију за лик Меде пронашла сам донекле и у свом сину, који је тада имао две године и који је пропратио све фазе настајања овог серијала.

       
Радознали меда је постао чак и плишана играчка , а догодило се и да сам на једној изложби пре неколико година срела Медину велику обожаватељку за коју сам у први мах помислила да је Меда лично!

       

2. Где налазите инспирацију за свој рад и шта најчешће цртате?

Инспирацију налазим у сећањима на детињство и одрастање, осећају ушушканости и безбрижности што су пратили те дане, затим у старим сликовницама и играчкама, природи у сваком њеном облику, али највише у ономе лепом што је сада и овде – породици, пријатељима, свакодневним бригама и радостима.

Најчешће цртам децу, мачке, птице, вилинска бића, цвеће ... мнооого цвећа. Такође, специјалности су ми и море и месечина. :-)

3. Која је, по вашем мишљењу, улога илустрације у књигама за децу?

Илустрација у књигама за децу има улогу да уведе мале читаоце у атмосферу књиге, да ненаметљиво испрати ток приче, али и дода неке фине детаље који ће подстаћи дечју машту, покренути их да постављају питања и учинити књигу још занимљивијом. Илустрације у књигама за децу важне су и због тога што су то најчешће прве слике с којима се они срећу, лако им се усађују у сећање и формирају естетске критеријуме за будућност.

5. Која је ваша омиљена књига из детињства?

Било их је много, али издвојићу три у којима и данас уживам са истим одушевљењем и из којих сваки пут научим нешто ново.

Прва је Мале песме Гвида Тартаље, с предивним илустрацијама Босиљке Кићевац, због којих сам, када сам имала пет-шест година, први пут пожелела да и сама илуструјем неку књигу. Много година касније, стицајем лепих околности, упознала сам и ауторку илустрација. Боса ми је тада, баш у тој књизи, написала посвету. Тако су Мале песме постале још веће благо.

Друга је Пипи Дугачка Чарапа у водама Јужног мора Астрид Линдгрен, класик из којег често прочитам по који пасус, чисто да не заборавим колико су за све нас – и велике и мале – важне игра и слобода.

Трећа међу омиљенима је чувена ризница ручних радова која се баш тако и зове – Ручни радови. Вез, плетење, кукичање, шивење, разне технике отискивања на текстилу, све то праћено фотографијама топлог колорита и илустрованим инструкцијама за израду. Потпуно савршенство над којим сам могла да проведем сате и дане проучавајући сваку страницу до најситнијег детаља. Посебно су ми били занимљиви кројни табаци с милион цртица, стрелица, ознака. Као неки тајни списи или мапе закопаног блага.

    

6. На чему тренутно радите?

Тренутно илуструјем једну књигу поезије за децу. Писана је на малтешком, прилично је захтевна за рад, али и забавна, јер је препуна детаља специфичних само за Малту о којима раније нисам много знала. Незгодно код овог пројекта јесте то што још не смем ништа да показујем, па су слике изостале.

Али зато могу да покажем неколико пробних layouta из анимираног филма Клик, на којем би ускоро требало да почнем да радим у сарадњи с колегама Евелином Даневом и Далибором Рајнингером, у продукцији кућа To Blink Animation и Compote Collective. Ово је нешто чему се изузетно радујем – биће то мој први искорак у свет анимације.


Такође, ту је и увек актуелан рад на самостално иницираним пројектима који су за сваког илустратора једнако важни као и наручени пројекти. Један од таквих јесте и календар који планирам да штампам у малом тиражу пред крај године. Сваки месец имаће своју типографску илустрацију која ће уједно моћи и да се отцепи с календара, урами и окачи на зид.
  

Радове Маје Веселиновић можете видети на сајтовима:

www.instagram.com/majaveselinovic/

www.behance.net/majaveselinovic

www.facebook.com/MajaVeselinovicIllustration/

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa