КЦ Блог


05.09.2021

Разговори са илустраторима: Младен Анђелковић

Сарађујући с "Креативним центром", илустратор Младен Анђелковић опробао се у илустровању најразличитијих издања – од уџбеника, контролних вежби и радних листова за предшколце до сликовница, књига за читаоце почетнике, романа и књига са експериментима. Читаоци памте корице које је радио за серијал романа о авантурама девојчице Иве, а недавно је илустровао и занимљиву сликовницу "Вашар у Стрмоглавцу" из чувене едиције "Пустоловине за предшколце", као и роман "Дуго мачје лето" ауторке Весне Алексић.

Младен Анђелковић је завршио средњу уметничку школу Богдан Шупут у Новом Саду и студирао на Академији уметности, на одсеку Сликарство. На трећој години студија професорка Сузана Кубинец с предмета Графика књиге увела га је у свет илустрације и од тада се бави илустровањем књига за децу, уџбеника и књига за предшколце. Излагао је на великом броју групних изложби и на неколико самосталних изложби у земљи (у оквиру зрењанинског Стриполиса, Змајевих дечјих игара у Новом Саду, у Градској библиотеци Жарко Зрењанин у свом Зрењанину), као и у иностранству (у Међународној установи уметности за децу Бибиана у Братислави).

Како је дошло до сарадње с Креативним центром?

Као и са осталим издавачима, слао сам своје радове и чекао одговор. :)

Прва књига коју сам урадио за Креативни центар била је преслатка књига за читаоце почетнике Бојан Мрвица и закопано благо аутора Дејана Алексића. То је било 2013. године. Сећам се да сам добио мејл у којем се тражило да се ураде скице главног јунака. Уредници су изабрали мене и тако је отпочела наша сарадња.

  
 

Која је ваша омиљена илустрација коју сте урадили за неко од издања Креативног центра?

Омиљене илустрације које сам урадио за Креативни центар налазе се у сликовници Вашар у Стрмоглавцу Бранка Ћопића. Био сам у сталном контакту с ликовним уредником Душаном Павлићем и уредницом Славицом Маринковић и мислим да смо добили одличну књигу.

 

Где налазите инспирацију за рад и шта најчешће цртате?

Не говорим много, али много посматрам! Проналазим инспирацију свуда где поглед стиже (и на даљину и изнутра!). Највише волим да цртам животиње и нека своја замишљена мистична бића пренаглашених емоција и необичног изгледа.

Која је, по вашем мишљењу, улога илустрације у књигама за децу?

Илустрација је веома битна за први дететов контакт с књигом. Она привуче дете, заинтересује га, заголица, а остаје дубоко урезана за цео живот – сви се сигурно добро сећамо илустрација омиљених књига из детињства! Илустрација је битна јер допуњује текст, објашњава га, али не мора увек дословце да га прати – она треба да наведе читаоце на истраживање и да подстакне машту.

Омиљена књига из вашег детињства?

Омиљене књиге су ми биле плава, црвена, зелена и наранџаста из чувеног комплета Чудесни светови Волта Дизнија,који је свака кућа имала у доба мог детињства. Волео сам цртане филмове, па ми је плава књига – Свет маште – омогућавала да уживам у цртежима омиљених јунака и кад нема цртаћа на ТВ-у. Тада нисмо имали привилегију да двадесет четири сата дневно уживамо у цртаним филмовима, као што то могу данашње генерације (можда је то било и добро…). Волео сам и да читам стрипове и да уживам у цртежима који су се у њима налазили. Веома значајна књига мог детињства је Невидљива птица Љубивоја Ршумовића, како због текста тако и због прелепих илустрација Душана Петричића, необичних за то време.

На чему тренутно радите?

Тренутно радим на више пројеката: завршавам књигу о Мачку Виду за једну дивну љубитељку животиња, радим уџбеник Свет око нас, драмски текст за једног уметника из Бањалуке… Чекам и нов пројекат од Креативног центра–књигу аутора Златка Васића.

Нисам у могућности да објављујем илустрације из књига које још нису издате, али ево неких илустрација и малих цртежа из књиге Прва љубавпрви пут писца Мухидина Шарића, која је недавно изашла из штампе.

 

 

Радове Младена Анђелковића можете видети на сајтовима

https://www.behance.net/mazalo

https://www.coroflot.com/milustrator/stream

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa