КЦ Блог


28.10.2021

Сајамске препоруке: КЊИГЕ ЗА ЧИТАОЦЕ ПОЧЕТНИКЕ

Представљамо нека од наших издања која су добар избор за читаоце почетнике!

Како бисте подстакли дете да самостално чита, бирајте књиге које одговарају његовом узрасту и интересовањима, књиге које су лепо илустроване и јасно и занимљиво написане. Теме треба да буду блиске и разумљиве деци, а она посебно воле духовито написане књиге. Пожељно је да се на свакој страни налази понека илустрација како се дете не би обесхрабрило због дужине текста, као и да слова у књизи буду крупна и читка. Такође је добро да књига има више краћих поглавља јер се код деце тако ствара осећај да брже одмичу са читањем. Ако процените да дете још није спремно да отпочне са самосталним читањем, можете се послужити малим триком – прочитајте детету прво поглавље и заинтересујте га за причу, па му онда реците да настави сâмо ако га занима шта ће даље бити.

Каубој Коста
Каубој Коста живи усред Дивљег запада, на ранчу Срећица, са својим верним пријатељицама – свињом Цицом и кравом Ружом. Ову симпатичну дружину упознали смо у књигама Каубој Коста и његова свиња Цица, Каубој Коста и пони прдигуз, Каубој Коста и досадне кокошке и Каубој Коста и Грозни Френк, које су наишле на одличне реакције предшколаца и млађих основаца.

   

   

Сада нас очекују нове Костине догодовштине. У књизи Каубој Коста на родеу, наш јунак се први пут у животу такмичи у јахању дивљег коња, хватању снажног бика ласом и бацању потковице удаљ. У причи Каубој Коста и Тома Торнадо, Коста није могао да верује својим очима када се на његовој фарми, после снажног урагана, одједном појавило неодољиво слатко мајмунче, које је спремно на свакојаке враголије.
За књиге о Каубоју Кости важи и посебна акција -  уз две купљене књиге на поклон се добија постер с јунацима ових прича, а уз четири купљене књиге поклон је и специјална кактус-оловка!

Принцеза Софија
Књиге о принцези Софији говоре о одрастању и оним лепим тренуцима – као и о оним мање лепим – које деца на том путу доживљавају. Иако је Софија принцеза, проблеми који је муче сасвим су обични, дечји: у књизи Принцезин закон то је први зуб који се спрема да испадне; у књизи Принцезина медаља – мобилни телефон који јој родитељи још нису купили; у књизи Принцезино извињење Софија учи да буде одговорна према својим кућним љубимцима, мачкама, у причи Принцезин глобус главна јунакиња брине због поласка у школу, а у  најновијој књизи Принцезин рођендан главна јунакиња се суочава се с новом бригом – како да прослави свој рођендан?

    

    

Веома Висока Вештица
Веома Висока Вештица прави дивне букете од жбуња и спрема укусне колаче, али није баш вешта у справљању чаробних напитака. Једном јој је грешком неки тајни састојак залутао у медењаке. Када је грицнула један од њих, смањила се толико да је постала ситна попут печурке у трави…

Занимљиву причу о Веома Високој Вештици написала је и илсутровала млада илустраторка Катарина Ђурић.

Господин Оливер
У књизи Господин Оливер упознали смо необичног патуљка, који живи у зиду собе осмогодишње девојчице Лауре, с којом воли да се дружи и разговара. Он је по занимању Лаурин пријатељ и сматра да је бити пријатељ – најлепше занимање.

У новој књизи о овом јунаку, Невоље са флаутом, патуљак Оливер и девојчица Лаура заједно ће научити како уз марљивост, упорност и мало храбрости ниједан подвиг није недостижан, било то писање састава, или свирање флауте...

Гусар Добрица
Гусарски приправник Добрица, гуска Љубинка, мачак Згубидан и љубазна Мушкатла чланови су веселе дружине која живи на малом Острву, скривеном таласима жита усред Панонског мора. Њихове узбудљиве авантуре описане су у серијалу Гусар Добрица.

 

Прва књига из те едиције, под називом Једрењак у кукурузу, увела је читаоце у пустоловину потраге за једрењаком Морско прасе, а Добричине авантуре настављају се и у другој књизи – Ковчег за бостан. Овог пута гусарска дружина покушаће да помогне зецу бостанџији да залије лубенице, али у томе ће им се испречити један веома прождрљив гусарски ковчег и један необично љубазан пастир.

Од читања се расте
Тамара не уме да чита и пише, а већ иде у први разред. Мама је очајна, тата се љути, али њу баш брига за слова. Сазнајте како су један деда, један опосум, једна Хајди, плус интернет, помогли Тамари да научи да чита и пише.
Књига Од читања се расте написана је је у форми малог романа и технички уређена тако да има већи фонт и проред који олакшавају читање и подстичу развој читалачког самопоуздања код деце. Њена посебна вредност је у томе што указује родитељима на један од начина на које могу да мотивишу своју децу да савладају вештину читања и развију љубав према књизи, као и на важност правилне мотивације код деце која су кренула у школу.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa