КЦ Блог


30.10.2019

Шумски дерби - Од фудбала је важнија само љубав према фудбалу

За све љубитеље фудбала списатељица Весна Алексић препоручује нову књигу добитника "Невена" Златка Васића "Шумски дерби".

Једне ноћи над шумом званом Дубоки јендек звезде су биле сјајније него обично, посебно над лугаревом кућом, где се њих једанаест распоредило на позицијама 4-2-3-1. То је била фудбалска формација необичног тима који је сањао о победи. А у фудбалу, као и у свакој игри, ништа није недостижно, па чак ни сјајне звезде. Једном када се њима напуне очи ништа се више не може  одбранити од тог сјаја.

Од фудбала важнија је само љубав према фудбалу. О томе говори Шумски дерби, нова књига аутора Златка Васића, у издању Креативног центра. Овај мудар и савршено нежан роман намењен је првенствено данашњој деци, али и оној деци у одраслима која су некада пикала лопту и имала велике снове. Алегоријски постављајући причу, аутор слави игру која је неопходна у сваком животном добу, игру као вид борбе, игру која је увек и нешто више од тога…

Играчи могу бити сви који желе да померају границе. У овом случају границе померају необични јунаци, стабла која желе да задрже своју шуму звану Дубоки јендек. Њиховом дому запретиле су дрвосече оштрим и јаким секирама, а једина могућност да стабла задрже своју шуму јесте опклада, односно дерби који ће решити питање опстанка. Фудбалски тим дрвосеча био је јак и уигран, док су шумски јунаци свој тим окупили тек када се појавила неочекивана претња и имали су сасвим мало времена да науче правила игре. За тренера је постављен миш с великим играчким искуством Грицко Милирод, покровитељ је био лугар Вукадин, а играчи су имали имена која нису баш много обећавала: Шећерко, Златозрак, Бодљица, Тајна, Исток, Медени…

И тако је почела школа фудбала у шуми која није била само шума, већ заједнички дом. Лопта се закотрљала…

Пратећи заплет романа и припреме овог чудног, симпатичног тима, сазнајемо много тога о самом фудбалу. Прво, да је у питању необична игра од које јунаци не расту само споља, већ и некако изнутра. Потом и да за њу нису довољне само јаке ноге и снага, нису довољне спретност ни лукавост, ни свакодневне вежбе… Није довољно ни управљати лоптом, ни пустити је да плеше, није довољно ни бити пожртвован, иако у томе има наде за успех. Није довољан ни податак да фудбал могу играти и двоје „ако имају лопту и четири маслачка да им буду голови“. За добру игру  потребна је цела екипа, а то је у овом случају шума! Фигуративно и дословно у овој књизи фудбал не играју појединци ни стабла дрвећа свако за себе, већ невидљив спој сплетених грана и помешаног корења читавог тима Три звезде. Срце које куца као једно постаје улог бачен на терен, као што је и лопта бачена у овој изазовној опклади! Можда неко може да помисли да то није ништа ново, али иза сваког тима, уз све симболе, дресове, боје и заставе, увек стоје и љубав према дому, правда, племенитост и занос. Све то је јако управо онолико колико је јак тим на терену!

Топло препоручујем ову књигу свим љубитељима добрих књига и фудбала, као и свима онима којима је стало до фер и добре игре. Само с таквом игром – победа је слатка!

Весна Алексић

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa