КЦ Блог


02.02.2022

Светски дан читања наглас - препорукe за заједничко читање с децом

Светски дан читања наглас ове године обележава се 2. фебруара. Иницијативу за обележавање овог дана покренула је непрофитна организација LitWorld из Сједињених Америчких Држава, која се залаже за описмењавање, а у обележавање овог дана укључиле су се и бројне издавачке куће, удружења наставника и различите непрофитне организације.

У истраживању издавачке куће Scholastic из Енглеске више од 80% родитеља и деце изјавило је да „ужива у заједничком читању јер време које проведу читајући постаје важан део заједничких успомена“. 

Читање наглас развија машту и критичко мишљење, нарочито ако је комбиновано са постављањем питања и разговором о прочитаном. Такође, читање наглас развија породично заједништво тако што окупља породицу, што може бити одлична прилика за разговор о многим важним темама.

Психолог Марина Виденовић наглашава важност заједничког читања у раном узрасту деце:

“Није важно само  да читате детету, важно је и шта му читате и како то чините. Читање треба да буде заједничка активност током које дете поставља питања и заједно са одраслим разговара о ономе што му се чита. Важно је да одрасли мењају начин говора, наглашавају битне делове приче, постављају питања детету, коментаришу, како би се осигурали да имају поред себе пажљивог слушаоца за кога читање има развојне добити. Читање је прилика да тандем родитељ-дете развија блискост и боље се упозна. Пребрзо прелетање преко текста, без задржавања на појединим деловима, није нарочито корисно. Одрасли би требало да се наоружају стрпљењем и спреме на то да ће дете тражити да му се текст чита у више наврата. Поновно читање већ прочитаног текста јесте важно за богаћење речника и развијање осећаја сигурности у себе. Што се тиче избора књига, најбоље је да одрасли консултују децу и заједно изаберу ону која је и слушаоцу и читаоцу интересантна. Добро је да се изабере текст у којем нема пуно непознатих речи и предугих реченица, али у којем пак има нешто што је детету ново и што може да научи.”     

ПРЕПОРУЧУЈЕМО СЛИКОВНИЦЕ ИДЕАЛНЕ ЗА ЗАЈЕДНИЧКО ЧИТАЊЕ СА ДЕЦОМ

Едиција Креативног центра Пустоловине за предшколце идеална је за заједничко читање са децом. Узбудљиви догађаји и ликови, мноштво лепих а заборављених речи нашег језика, као и занимљивости из живота писаца – само су неке од одлика ове популарне едиције која је постала заштитни знак Креативног центра.

Свака књига садржи Пустоловни додатак, који код деце буди машту да наставе причу. Најмлађи читаоци ће сазнати какви су били писци тих књига када су били деца, шта су још занимљиво написали, а имаће прилике и да одговоре на нека питања, смисле наставак приче или нешто нацртају.

На крају сваке књиге налази се и препорука у вези с тим коју би следећу књигу из ове едиције читаоци могли да одаберу, као и неколико почетних стихова те поеме. 

Јежева кућица

"Поема 'Јежева кућица' је врхунац Ћопићеве магије. Нешто тако мило и чедно на нашем језику није написано. Јежурка Јежић, ћудљиви усамљеник са бодљама као јамцем своје независности, остаје мало шумско божанство. Ко прочита ову поему, не може срести јежа, а да се не осмјехне Ћопићевим осмјехом", истакао је песник Рајко Петров Ного

Плави кит

Као дете, Арсен Диклић је заволео реку Гацку на којој је имао и свој скривени чамац, а кад је одрастао, најлепше дане провео је на Дунаву и Сави. Из те љубави и снова на рекама поникле су многе његове приче и песме, а једна од најлепших је поема "Плави кит", узбудљива приповест о морнару свађалици и великом, плавом киту.

Прича о ваљушку

Јунак ове приче је ваљушак, једна врста јела од теста. Пуно узбудљивих згода и незгода ће се десити кад ваљушак побегне са кухињског прозора и крене у свет. На крају књиге чека вас рецепт за прављење ваљушака, па изволите, опробајте се!

Љутито мече

Ова књига представља у новом руху познату песму Бране Црнчевића о тврдоглавом мечету које неће да спава зимским сном, већ хоће да се "проводи" заједно са мачкама, зечевима и децом. Песма, настала после "тешких борби" које је сам аутор имао са својом ћеркицом око одласка на спавање, постала је врло популарна међу децом.

Пут око села

Ово је још једна узбудљива прича Бране Цветковића. Како ће се три радознала пилета извући из велике и страшне поплаве која је задесила њихово село? Да ли ће пронаћи пут до своје забринуте маме коке? Сазнајте како су ови несташни пилићи успели да се изборе с поплавом. Да ли им је неко у томе помогао?

 

Бајка о рибару и рибици

Једна од најпознатијих прича Александра Сергејевича Пушкина нова је књига из популарне едиције Пустоловине за предшколце. Главни јунаци ове бајке су баба и деда који живе у трошној колиби на обали мора. Шта ће се догодити када једнога дана деда улови златну рибицу и она му обећа да ће му испунити три жеље ако је пусти на слободу?

Маче у џепу

Ова бајковита прича у стиху говори о једном несташлуку који се догодио у школи. Ђаци су хтели да изненаде наставника математике, али је он схватио њихову намеру и изненадио њих. На крају књиге читаоци ће открити како је бело малено маче очарало све у разреду. У Пустоловном додатку налазе се многе занимљивости из детињства песникиње Десанке Максимовић.

 

Врло ретка приповетка
Три су се снешка целе ноћи весело играла у снегу. Када су се чули први петли, решили су да сврате у крчму да се загреју. Наручили су топлу кафу, и тада је почела драма три весела снежна другара...

 

Прича из мрављег света
Читајући "Причу из мрављег света", најмлађи читаоци упознаће се с дивном љубавном причом мравца и ћерке чувара мравље воденице. У жељи да по сваку цену остваре своју љубав, они ће на једном листићу кренути на дуг пут, у сусрет срећи.

 

Вашар у Стрмоглавцу
Нова књига из наше популарне едиције, још једна је авантура пуна узбудљивих догађаја и ликова. У граду Стрмоглавцу одржава се несвакидашњи вашар и сви журе да што пре стигну. Али на овом вашару све је чудно и наопако: козица Белка продаје старог вука, магарац Њако Њакић купцима нуди лава, једна камила држи часове плеса, стари миш продаје мачка, а главица купуса продаје четири зеца! Уз живописне илустрације Младена Анђелковића читаоци ће отпутовати у чаробни свет препун узбуђења и смеха.

 .......................................

АКЦИЈА

Поводом Светског дана читања наглас припремили смо посебну акцију – одабране сликовнице из едиције Пустоловине за предшколце биће на посебном попусту од 30%.

Акција важи на нашем сајту, као и у нашим књижарама (Македонска 30, ТЦ Еуроцентар, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш) до понедељка, 7. фебруара 2022. године.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa