КЦ Блог


02.04.2020

Светски дан дечје књиге - направите своју књигу

Данас се широм света обележава Светски дан дечје књиге. На тај дан 1805. године рођен је Ханс Кристијан Андерсен, чувени дански писца за децу и творац Мале сирене, Ружног пачета и других бајки, а обележавање овог датума установљено је 1967. године на основу одлуке организације УНЕСКО.

У ситуацији када време с децом проводимо код куће, књиге за децу могу бити непресушан извор инспирације за заједничко провођење времена - било да заједно читамо сликовнице или приче, бојимо, цртамо, лепимо, решавамо мозгалице и лавиринте.

Прављење његове сопствене књиге јесте још једна занимљива активност коју с дететом можете извести у кућним условима. Писање и цртање у таквој књизи добар је начин да дете изрази своје мисли и маштања, а заједнички избор теме књиге може бити повод за занимљив и конструктиван разговор. Поред тога што ће се забавити док сама праве књигу, кроз ову активност деца ће сазнати како књиге настају и шта чини њихову структуру, што ће их на посебан начин увести у свет писане речи.


Потребан материјал
- 3 празна листа папира формата А4
- оловке, бојице, фломастери
- лепак, маказе
- хефталица
- налепнице, стари часописи, колаж папир, тканина…

Упутство:
1.    Када пресавијете папире на пола добићете књигу са шест листова (12 страна)

2.    Хефталицом можете захефтати пресавијене ивице књиге, како се листови не би одвајали - на тај начин сте добили основу књиге.

3.    Следећи корак је избор теме о којој ће књига говорити. Поразговарајте с дететом о томе шта би могла бити тема  његове књиге.
Можете покушати да смислите заједно оригиналну причу, да осмислите нови завршетак неке коју већ знате, или можете препричати неку већ причу из цртаћа који сте гледали или књиге коју сте читали.
Можете пустити дете да само исприча причу коју ћете ви исписати, а оно затим илустровати.
За љубитеље цртања – то може бити и књига без текста – ви прочитајте или испричајте дететову омиљену причу, а оно је у својој књизи може представити кроз слике.
Пустите машти на вољу, идеја је безброј!


4.    Књига не мора бити само сликовница, збирка прича или песама. За оне који тек уче слова можете направити мали сликовни речник. На свакој страни књиге нека буде једна реч - нпр. диносаурус – коју можете заједно написати, тако што ћете једно слово написати ви, а следеће дете... Када завршите писање, дете може и нацртати диносауруса.


5.    Поред цртања и бојења, дете ће уживати док у књизи лепи сличице или налепнице. Ако немате налепнице, могу послужити и сличице које ћете исећи из часописа и залепити лепком, или парчићи шареног папира, тканине...


6.    Шта год да изаберете, пробајте да пре почетка рада направите план (или садржај) ваше књиге – шта ће се на којој од 12 страна налазити, почевши од насловне стране па све до поледјине. Напишите на насловној страни наслов књиге и име аутора и украсите је. Ово може бити одличан начин да деца вежбају да напишу своје име и презиме.
Означите последњу страну – то може бити место где це стајати подаци о аутору (детету). Охрабрите дете да напише нешто о себи, да нацрта себе или да залепи своју слику.

7.    Када завршите с израдом књиге организујте заједничко читање са осталим укућанима.

8.    Наредног дана се можете играти библиотеке – направите сваком члану породице чланску картицу с којом ће моћи да позајми нову књигу :)

Уживајте у Светском дану дечје књиге!
………………………………….
Поред Светског дана дечје књиге, други значајан читалачки датум у априлу јесте Светски дан књиге и ауторских права, који се обележава 23. априла, на дан смрти два велика писца – Вилијама Шекспира и Мигела де Сервантеса.


Креативни центар ће, као и претходних година, посебним акцијама обележити ова два значајна датума - велика викенд-акција, коју организујемо сваког другог викенда, током априла читаоце очекује СВАКОГ ВИКЕНДА. Сваке недеље у априлу, од петка до уторка осам одабраних књига биће на попусту од 50%, само на сајту kreativnicentar.rs.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa