КЦ Блог


31.08.2020

Три одличне књиге за полазак у вртић

Полазак у вртић једна је од највећих животних промена за дете, али и за родитеље. Укључивање детета у групу представља његов први искорак из породице. Нека деца одвајање од родитеља поднесу лакше, док друга испољавају отпор и патњу. Због тога је веома важна добра припрема и деце и родитеља за тај важан догађај.

"Креативни центар" вам представља три корисне књиге које деци и родитељима могу олакшати полазак и боравак у вртићу.

Како да припремите дете за вртић

Да ли се ваше дете добро сналази међу вршњацима? Како пролази у дворишту? Да ли се прилагодило вртићу?

Књигу Како да припремите дете за вртић написала је психолог Јованка Јовичић, а психолог Дијана Плут у рецензији овог приручника каже: „Негде око четврте године освајање дворишта и вртића постаје за дете животни задатак. Готово сви родитељи са страхом прате како њихово дете пролази на том задатку и деле с њим горчине неуспеха и радости успеха. Овај приручник намењен је директно родитељима који припремају дете за вртић, али се ауторка бави толико широким дијапазоном питања повезаних с социјалним и емоционалним развојем детета да књига сасвим сигурно може користити и родитељима чија деца већ иду у вртић и у школу и, уопште, свима онима који размишљају о свом родитељству. Суштинска питања ове књиге су како помоћи детету да стекне самопоштовање, сигурност и самоувереност, а да истовремено буде кооперативно и привржено својим друговима. Књига поставља високе стандарде родитељства и не амнестира родитеље ни по ком питању од интереса за децу. Али те високе стандарде поштује и сама и зато је она један крајње озбиљан, садржајан и користан приручник за родитеље који воле своју децу и који су спремни да уче заједно с њима и од њих“.

Шта све Ана зна… У ВРТИЋУ

Сликовница У вртићу део је серијала Шта све Ана зна..., који је написао Симеон Маринковић и илустровао Душан Павлић, а који је намењен  најмлађим читаоцима. Уз главну јунакињу Ану деца усвајају многа правила лепог понашања у различитим ситуацијама. Књиге из ове едиције садрже стране које се преклапају, а цртежи иза њих претварају сликовницу у интересантну играчку.

У вртићу мала Ана учи много тога: да веже пертле, да спакује ствари, учи како да се понаша за столом и игра с другарима из групе. У вртићу се и игра и учи, а Ана и њени другари заједно боје, броје, рецитују и забављају се у дворишту.

Редовним читањем ове сликовнице родитељи деци могу дочарати шта их све у вртићу очекује, а уз Анину помоћ  деца ће усвојити многе добре и корисне савете о боравку у вртићу.

Полазим у вртић

Радни листови Полазим у вртић Симеона Маринковића и Славице Марковић намењени су деци у узрасту од 3. до 4. године. Садржина ових радних листова односи се на природну и друштвену околину, на оно што је деци блиско и познато: на предмете и појаве, на породицу и на све оне који дете окружују у вртићу, на биљни и животињски свет. Теме су усмерене ка основним сферама дечјег развоја, а то су упознавање сопствене личности, развијање сазнања о другима и односа с њима и изграђивање сазнања о околини.

Решавање задатака из ових радних листова подстиче децу на разноврсне активности: да опажају, уочавају сличности и разлике, анализирају целину и делове, да пореде, придружују, групишу и класификују појмове, да уочавају и стварају правила и редослед, серијалне низове, да траже везе и асоцијације, као и да међусобно упоређују више елемената битних за решавање задатка. Задаци подстичу децу на то да запажају, замишљају и закључују. Књига садржи и 55 налепница.

Радни листови Полазим у вртић васпитачима и родитељима могу бити добар извор информација о напредовању детета у развоју. Они такође могу бити писани материјал којем се дете може враћати и тако пратити сопствене промене у разумевању света.

Настајање ове књиге од почетка су пратили тимови сарадника из предшколских установа из свих делова Србије, па са сигурношћу можемо рећи да су ови радни листови у потпуности прављени по мери деце и у складу с потребама васпитача.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa