КЦ Блог


26.07.2024

КЛУПКО „Креативног центра“ - Весна Моравић Балкански

КЛУПКО „Креативног центра“ је рубрика коју смо замислили у жељи да читаоцима пренесемо занимљиве детаље из стваралачког искуства наших аутора и илустратора, као и интересантне и важне биографске податке.

Претходног месеца гост наше рубрике био је илустратор Борис Кузмановић, чије илустрације чине важан део великог броја издања Креативног центра.

Овог месеца, по избору Бориса Кузмановића, гошћа Клупка је сликарка Весна Моравић Балкански, чију сарадњу с Креативним центром памтимо по дивном Речнику врлина. Илустрације у чијој основи су модели од пластелина дају овој књизи нарочит шарм. Иначе, Весна је посебно талентована за уметност минијатуре.

 

Весна Моравић Балкански

 

 

Весна Моравић Балкански рођена је 1973. године у Београду. Дипломирала је и магистрирала сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду. Члан је УЛУС-а. Одржала је 13 самосталних и учествовала на великом броју колективних изложби. Илустрацијом књига за децу бави се од 2001. године, када је њену изложбу у Ликовној галерији Коларчеве задужбине посетио Симеон Маринковић. Има петоро деце, најстарији син је научник, најмлађи син је уметник у сваком смислу, а троје њих су музичари.

 

1. Шта те посебно привлачи код савремених сликовница и које илустраторске стилове би волела да више видиш у домаћим књижарама?

Савремене сликовнице су илустроване најразличитијим стиловима. Уживам у оригиналности, духовитости и потпуно неочекиваним моментима у стваралаштву данашњих цртача. Најомиљеније су ми илустрације бојама и колажом на папиру. Волим суптилност коју само четкица у уметниковој руци може да створи. Такве илустрације пријају сваком оку, а данас их мало има у понуди.

Rečnik vrlina - ilustracija 1

 

2. Какав текстуални садржај ти је изазован за илустровање?

Волим да илуструјем све, и авантуре,и бајке,и поезију, а највише обичне,нежне, свакодневне догађаје.

 

3. Које сликовнице (или илустрације) би издвојила и ставила у музеј као вредност од културног значаја?

У музеј бих ставила (ћу ставити :)) илустрације Душана Павлића, нарочито оне цртане тушем, а Душана Павлића под заштиту као културно добро.

Rečnik vrlina - ilustracija 2 Rečnik vrlina - ilustracija 3

 

4. Постоји ли нека илустрација коју си радила, а која ти је нарочито значајна, посебна и вредна?

Многе моје илустрације су ми важне. Омиљене су ми оне од пластелина. Не могу вам описати колико је забавно радити у тој техници. Илустровала сам једну сликовницу о саобраћају, чији су јунаци мишеви. Било је страшно врело лето, па сам на столу, да бих се расхладила, поставила малу представу под називом Јака поледица. Мишеви шпицастих њушки били су у бундама од вештачког крзна; ту су биле санке, смрзнута улична светиљка и столичица која је пазила да се не оклизне. У нашем послу јесте најзначајнији крајњи резултат, али и сам процес рада је чудесан.

 Rečnik vrlina - ilustracija 4

 

Весна је позвала илустратора Александра Золотића да буде гост Клупка следећег месеца, а за њега је припремила неколико интересантних питања.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa