КЦ Блог


01.07.2020

Упознајте Ану и Филипа

Ана и Филип су радознала деца која желе да упознају свет око себе. Зато крећу у узбудљиво истраживање шума, река, мора, ливада… У томе ће им се придружити мали читаоци листањем страна које се преклапају. Заједно ће открити многе занимљивости скривене у природи.

 Едиција Ана и Филип истражују намењена је предшколцима. Књиге из ове едиције написао је Симеон Маринковић, а илустровао Душан Павлић. Овај тандем познат је читаоцима по књигама из едиције за најмлађе Шта све Ана зна, о симпатичној девојчици Ани Лукић, која децу упознаје с правилима лепог понашања и здравог живота.

„Човек се као личност формира у детињству. Ако се код њега тада развију љубав према природи и брига за њено очување, онда то остаје тако за цео живот. Едиција Ана и Филип истражују настала је управо из жеље да се код деце од најранијег узраста развија позитиван однос према природи. Девојчица Ана, паметна и непосредна, брзо је постала омиљена јунакиња серије Шта све Ана зна. У тим сликовницама она брзо и лако стиче многе навике потребне за лепши и здравији живот, а најмлађе читаоце осваја непрекидном игром кроз коју учи и забавља се. Касније смо дошли до идеје да се у следећој едицији Ани придружи другар Филип, дечак кога красе радозналост и истраживачки дух, особине које и Ана поседује. И то је био почетак авантуре која се наставља из књиге у књигу“, наводи аутор Симеон Маринковић.

У едицији Ана и Филип истражују до сада су објављене четири књиге, а наши јунаци упознали су живи свет шума, река, мора и ливада.

„У избору тема водило нас је сазнање о томе с каквом се средином деца најчешће сусрећу током одрастања, шта их интересује, која питања најчешће постављају. Зато ће деца у овим сликовницама преклапалицама открити разне занимљивости о природи: ко живи у шуми, на ливади, у мору, у реци и које све тајне крију њени становници“, наводи уредница едиције Славица Марковић.

Књиге о Ани и Филипу преведене су у Турској, Кини, Грчкој и Хрватској, a аутор Симеон Маринковић и уредница Славица Марковић најављују и нове књиге о овим јунацима: „У плану су и друге области које децу занимају и с којима се сусрећу, у којима могу да истражују. Надамо се да ћемо најмлађе читаоце ускоро обрадовати новим авантурама Ане и Филипа!“

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa