КЦ Блог


28.10.2021

Вештице које волимо (и једна посебна Бабарога)

Заборавите све што сте знали о вештицама и бабарогама – о оним погрбљеним старицама које вребају децу у мраку и плаше их својим кукастим носевима и грозним брадавицама на лицу! Страшна створења из мрака којима се деца плаше су прошлост. Представљамо вам јунакиње наших нових књига које су све, само не типичне злоће из бајки.

Веома Висока Вештица

Веома Висока Вештица је једна сасвим симпатична вештица девојчица, јунакиња најновије књиге за читаоце почетнике која је објављена у едицији Од читања се расте. Ова вештица прави дивне букете од жбуња и спрема веома укусне колаче, али није баш вешта у прављењу чаробних напитака. Веома Висока Вештица је прва књига за децу Катарине Ђурић, која је ову причу написала и илустровала. Између осталог, прича говори о страху од непознатих ствари, као и о пријатељствима која настају у сасвим неочекиваним околностима.

„Вештица из ове приче је драга и увек насмејана, али помало трапава девојчица. Она има разноразне хобије, од којих ниједан не укључује вребање деце у мраку. Уместо тога, она спрема примамљиве посластице и не баш тако сјајне чаробне напитке. Веома Висока Вештица нема ни оне грозне брадавице по лицу, већ слатке пегице. А иако изгледа чупаво, она своје локне уредно чешља (скоро) сваког јутра!“, описала је своју јунакињу Катарина Ђурић.

 (Милица и Веома Висока Вештица)

Како је Века вештица заволела бајке

Шта све може да се деси када се прича о Црвенкапи окрене наопачке, па бака крене у посету унуци с даровима у ранцу, али јој се на путу, уместо вука, испречи опасна вештица Века? Одговоре на ова питања даје нам сликовница за предшколце Како је Века вештица заволела бајке коју је написала Ана Драговић Дрљевић, а илустровала Марица Кицушић.

Бака с пуним ранцем дарова жури у посету унуци која живи на другом крају града. Уместо опаког вука, њеним плановима стаје на пут вештица Века, одраније позната деци и одраслима из страшних прича. Века по сваку цену жели да спречи баку да чита унуци бајке и нема појма да иза свег тог ружног понашања, беса и срџбе чучи једно скривено осећање – туга. Није јој ни на крај памети да јој управо Надина бака може помоћи да се осећа боље.

„Сликовница носи поруку да чак ни у бајкама нема искључивих добрица и зликоваца (као ни у стварности) и да је научити да саосећаш с другима и покушаш да разумеш њихово понашање – права правцата супермоћ“, навела је Ана Драговић Дрљевић, ауторка ове сликовнице.

(Нева и Века вештица)

Бабарога

Сигурно сте бар једном у животу завирили испод свог кревета у потрази за бабарогом. Бабароге су, зна се, она чудна и тајанствена бића која шушкају ноћу у мраку, праве огромне сенке по зидовима собе и служе томе да се деца плаше. Ипак, нова сликовница Бабарога, коју је написала Јелена Живановић, а илустовао Борис Кузмановић разоткриће нам многе тајне у вези са овим створењима и показати да нису баш све бабароге тако страшне.

Ову Бабарогу нацртала је једна девојчица и та Бабарога уопште није страшна. Напротив, она је дречавозелена, има дивне очи и трепавице и стално се смеје. Воли да чита и да се игра ноћу, да поправља играчке и грицка чоколаду. Али од свега, баш од свега, највише воли своју девојчицу. Зато се у овој причи на сасвим посебан начин брине о њој и о њеној породици.

„Ова прича је плод игре и маште. Треба да подсети и укаже на њихову величанственост, снагу и моћ. Машта тако може и једну општепознату страшну и грозну бабарогу да претвори у другара и заштитника. И то без нуђења лимуна и крушке као у песмици. Машта може и да зада и да промени облик и боју, да смисли и измисли баш све. А игра јој удише живот. И тако свакодневица постаје много лепша, боља и лакша. Само је потребно да се отвори срце и пусти машти на вољу“, истакла је Јелена Живановић.

(Радионица Бабарога, на Дечјем одељењу библиотеке Змај)

Гужва на метли

Како је једна симпатична вештица упала у опасну ситуацију с гладним змајем, како су јој њени пријатељи пас, птица и жабац помогли да се спасe и шта је на крају било с поломљеном дршком од метле? У забавној сликовници Гужва на метли коју је написала Џулија Доналдсон, а илустровао Аксел Шефлер, чека вас узбудљива, смешно-страшна прича у стиховима, са срећним завршетком!



Сваке вечери милиони деце широм света читају или слушају неку од прича Џулије Доналдсон. Међу њеним обожаваоцима су и Мишел Обама и принц Вилијам, који ју је 2019. године одликовао највишим орденом Уједињеног Краљевства. О успеху књига ове ауторке сведочи и чињеница да се у Великој Британији отприлике на сваких 11 секунди прода једна њена књига!

Када су ауторку питали за рецепт за успех њених књига она је рекла да идеална комбинација баш оваква: „добрa римa, добра прича, добре илустрације и мало страве.“


Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa