КЦ Блог


16.03.2021

Зашто деци треба читати поезију

Препоручујемо књиге песама за различите узрасте!

Када читате свом детету радите нешто веома значајно, а сваки вид литературе има своју функцију и представља важан сегмент у његовом развоју. Немојте прескочити ниједан од њих.

У раном узрасту деца веома позитивно реагују на поезију. За њих је то првенствено задовољство, али не треба заборавити то да добро утиче на опажање, обогаћује речник и подстиче развој интелекта. Стога би читање поезије у породици требало да буде редовна активност која ће свима подизати расположење и од које ће дете имати вишеструке користи.

Избор поезије

Задатак родитеља јесте да направи добар одабир, то јест, да пронађе песме које одговарају узрасту детета и његовом тренутном интересовању. Сувише тешке или апстрактне песме могле би дете одбити од читања, али не треба бирати ни оне које су сувише једноставне, јер неће оставити довољан утисак. Изаберите песме које вам се допадају. Искористите разговор о некој теми као повод за читање поезије. На пример, ако разговарате о зими, можете пронаћи дивне песме које говоре о пахуљицама, санкању или Снешку Белићу.

Деца воле да се у песмама стихови понављају. Пронађите такве песме. Бирајте оне које се римују, али и оне без риме. Добро је да буду разноврсне.

Немојте зазирати од архаизама или непознатих речи. Нека песма коју сте изабрали буде повод да се неке нове речи науче.

Како читати поезију

Родитељи неретко верују да је тајна доброг читања у глуми. Међутим, то није увек потребно. Када изаберете песму коју волите, прочитајте је природним гласом трудећи се да пратите ритам. То ће бити довољно да задржите пажњу детета које ће уживати у садржају и језику песме. Могуће је да ће након читања спонтано и без подстицаја, рећи своје утиске или тражити поновно читање.

Добит од читања поезије

Читање поезије ослобађа дете у коришћењу нових речи и језичких конструкција. Посебан значај има хорско читање или рецитовање поезије чиме се развија осећај за ритам и поспешује учење читања. Осим тога, добра поезија често је повод за разговор и размену искустава, а управо то помаже детету да поронађе своју перспективу у различитим животним ситуацијама.

Поезија као инспирација за игру

Акростих

Прочитајте детету неколико песама. Затим заједно напишите песму. Нека почетна слова стихова читана редом дају реч коју одаберете или име детета. Таква врста песме назива се акростих.

Поетски кутак

Организујте вече поезије у кући. Одаберите књигу поезије. Прочитајте нешто о песнику и представите га у пар реченица. Након тога прочитајте или одрецитујте неколико песама.

КЊИГЕ ПОЕЗИЈЕ КОЈЕ ПРЕПОРУЧУЈЕМО

Поезија за узраст 0-3

На крилима радости

Збирка стихованих, стварно доживљених причица која говори о ономе што радује децу. То су нарочито догађаји у којима деца истражују, стварају или савлађују неке препреке. Узбуђења која тада осете у великој мери покрећу њихов развој и дају им крила за животни лет.

Благо воћа и поврћа

Маштовите песме о тајнама које се крију у воћњаку и повртњаку.

 

Ала је леп овај свет

Збирка песама Јована Јовановића Змаја намењена најмлађима. Родитељи ће препознати стихове које су волели као деца. Песме Чика Јове Змаја погодне су за породично читање и рецитовање.

 

Поезија за узраст 3-7

Српско-енглеска збрка

Занимљива књига која омогућава да се енглески језик уведе у живот деце кроз забаву, неоптерећујуће активности, загонетке и цртеже.

Да ли лаје морски пас?

Песме за радознале читаоце који трагају за забавним и занимљивим одговорима на многа питања.

Плави зец

Читанка за предшколце која обухвата песме и приче преко седамдесет аутора. Текстови су организовани у тематске целине, тако да могу представљати подршку сазнавању и учењу.

 

Поезија за узраст 7-12

Наша гошћа година

Песме о природним појавама у сваком годишњем добу и различитим годишњим обичајима из нашег народа.

Дар-мар

Занимљиве песме са грешкама, али не обичним него намерним и с добрим разлозима убаченим речима-уљезима. Пажљиво читање је попут трагања за њима.

Мале љубавне песме

Збирка песама у којима владају љубав и снажна осећања.

 

......................................................................................................................................................................

У сусрет Светском дану поезије, који се обележава 21. марта, припремили смо посебну акцију – 11 одабраних књига поезије биће на посебном попусту од 30% до 21. марта 2021
Акција важи  само на нашем сајту.

 

 

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa