Нова издања на Сајму књига

21.10.2019

Између два сајма у овој години јубилеја (30 година од објављивања прве књиге) "Креативни центар" је објавио близу 100 наслова домаћих и страних аутора.

Та бројка је значајна ако се има у виду то колико је времена и пажње потребно за припрему дечјих књига, а посебно оних чији циљ није само да забаве већ да покрију све релевантне теме у вези са одрастањем деце и њиховим васпитањем. 

Међу многобројним новим насловима издвајају се нове књиге најбољих и највише награђиваних домаћих писаца за децу. Баштованов сан, занимљива прича Јасминке Петровић и Добросава Боба Живковића, намењена је почетницима у читању. Истом узрасту обраћају се и Принцезино извињење и Принцезин глобус, две нове књиге Весне Алексић, овогодишње добитнице награде Невен. Весна Ћоровић Бутрић представиће се читаоцима књигом о једном жутом балону, под називом Бонго. Или: Дружина ретких кућних љубимаца, а Гордана Малетић романом Лутања баштенских патуљака. Апатински писац Златко Васић, који је публици познат по књизи Чудесно путовање, за коју је добио награде Невен и Доситејево перо, на овогодишњем сајму представиће узбудљив авантуристички роман Шумски дерби.

Најмлађе читаоце "Креативни центар" ће обрадовати са две нове музичке књиге о Пеци, које се због квалитета звука убрајају међу омиљена издања за децу. После великог успеха књига Пеца воли Моцарта и Пеца воли оперу, на предстојећи Сајам књига стижу још два одлична издања из тог серијала: Пеца свира рок, у којој Пеца путује у Лондон, престоницу рок музике, и Пеца свира џез, у којој се Пеца са својим саксофоном запутио у Њу Орлеанс.

Деци предшколског узраста "Креативни центар" ће понудити нове сликовнице домаћих аутора: поучну еколошку причу Станке Брдар Узбуна у кући белих медведа, насталу са жељом да код деце пробуди свест о очувању животне средине, књигу Три жеље мачка Мишка Милована Мрачевића, чија се радња одиграва у мирном војвођанском селу, као и причу Прави љубимац за мене Патрише Анђелковић, о хрчку Тихомиру који жељно ишчекује да постане нечији кућни љубимац. Едиција Ана и Филип истражују богатија је за књигу На ливади Симеона Маринковића и Душана Павлића. Осим књига домаћих писаца, међу новим насловима издвајају се сликовница Прутко Џулије Доналдсон, ауторке познатог Грозона, која се сврстава међу најпопуларније дечје списатељице на свету, и нова прича о чичи Петсону и мачку Финдусу, под називом Па зар ти баш ништа не умеш, Петсоне?, познатог шведског писца и илустратора Свена Нурдквиста.

Ученицима школског узраста намењене су две збирке песама које ће их повести у несвакидашњу читалачку авантуру: књига Дар-мар Драгане Младеновић, с модерним илустрацијама Бориса Кузмановића, и Наша гошћа година Добрице Ерића, с маестралним илустрацијама Марице Кицушић. 

Након великог интересовања које је код читалаца, пре свега родитеља, побудио превод књиге Илустровани кључ за дечје кризе француских ауторки Ан Клер Клајндинст и Линде Кораце, "Креативни центар" је недавно објавио и њихову књигу Илустровани кључ за тинејџерске кризе. Напомињемо да ће Ан Клер Клајндинст на предстојећем Сајму књига бити гост "Креативног центра", Француског института и Београдског сајма књига.

Ово су само неки од наслова из овогодишње продукције, којом "Креативни центар", као и увек досад, настоји да прати ритам савремене деце, да за њих отвори све важне теме, да афирмише савремене едукативне методе и промовише дух толеранције и критичког мишљења, чиме на најбољи начин припрема децу за важан задатак што стоји пред њима, а то је грађење бољег друштва од овог у којем живимо.

Прелистајте нови каталог Креативног центра

Позивамо вас да посетите штандове "Креативног центра" на Сајму књига у Београду од 20. до 27. октобра 2019. године!

Главни штанд, Хала 1 (нова издања, уџбеници, радни листови за предшколце, промоције и гостовања писаца и илустратора);

 Уџбенички штанд, Хала 2 (материјали за школу и вртић, промоције за наставнике и васпитаче);

Штанд за велике попусте, Хала 4 (одабрана издања с попустима до 80%).

 Ове године посетиоце очекује и Happy hour  – 30% попуста на сва издања свакога дана од 19 до 20 h на Главном и Школском штанду. Овај попуст не важи за предшколске радне листове, уџбенике, радне свеске и додатне материјале за основну школу. Листу тих издања можете погледати на сајту. 

 

Корисни линкови

banka intesa