КЦ Блог


08.04.2020

Дани Грозона

За све љубитеље Грозона, предлажемо неколико занимљивих активности везаних за овог јунака.

Сликовница Грозон Џулије Доналдсон, од 1999. године, када је први пут објављена, преведена је на десетине језика широм света, штампана је у преко 10 милиона примерака и по њој су направљене позоришне представе које се играју на Вестенду и Бродвеју.

Књига је једна од најпродаванијих и најомиљенијих прича за лаку ноћ у Великој Британији, а библиотекари из те земље изабрали су је за једну од десет најбољих сликовница свих времена.

Ова прича у стиховима говори о довитљивом мишу који, шетајући кроз густ и таман гај, измишља страшно шумско чудовиште Грозона и тако плаши сваку животињу која би да га поједе. Преокрет у причи настаје када се изненада показује да Грозон и није баш сасвим измишљено биће. Испричана вешто, ова поема заправо постаје идеално штиво за читање пред спавање.

Препоручујемо вам и књиге Грозоново дете и Грозон истражује природу, као и остале сликовнице ауторке Џулије Доналдсон, која их врло често изводи, рецитујући стихове, уз гитару.

Осим уживања уз духовитe сликовницe о Грозону, сви љубитељи овог симпатичног јунака могу уживати и у следећим активностима:

1.    Анимирани филмови о Грозону

Премијеру анимираног филма Грозон (The Gruffalo) на Божић 2009. године пратило је близу 10 милиона гледалаца британске телевизије BBC! У овој анимираној верзији, познатим јунацима из књиге гласове су позајмили чувени енглески глумци Хелена Бонам Картер, Џејмс Корден, Роби Колтрејн и други. После великог успеха овог цртаног филма, две године касније, такође на Божић, приказан је наставак Грозонове дете (The Gruffalo’s Child).

Одломке из цртаћа о Грозону погледајте на  YouTube каналу GruffaloWorld

2.    Упознајте ауторе Грозона

Ауторка књига о Грозону Џулија Доналдсон рођена је и одрасла је у Лондону. Радила је у издаваштву, у школи као учитељица, писала песме за дечје ТВ емисије. Објавила је 184 наслова, од којих је 120 укључено у школске програме у Великој Британији. Аутор је и два дечја мјузикла. Осим што пише за децу и одрасле, често гостује по школама и библиотекама, где уз пратњу гитаре чита делове својих књига, примењујући позоришне методе уз активно учешће публике.

Погледајте њено извођење песме о Грозону, у коме користи симобле језика Макатон, који су намењени подстицању развоја говора код деце.


Аксел Шефлер је илустратор књига о Грозону. Немачког је порекла, али живи у Лондону. Познат је као илустратор и аниматор бројних књига за децу.
Идеја о илустровању Грозона му се допала, чим је добио рукопис, али му илустровање није ишло лако: прве верзије животиња-јунака из књиге имале су одећу, прва верзија Грозона била је страшна, с великим кљовама и канџама, а мучио се и са инспирацијом за осликавање позадине „густог и тамног гаја“,  који је на крају инспирисан његовим фотографијама једне шуме у близини Хамбруга.

Док је радио на илустрацијама за Грозона, сваког дана се жалио својим колегама илустраторима и слао им факсом цртеже о својим илустраторским мукама.

Завирите у атеље Акесела Шефлера и погледајте како корак по корак црта Грозона!

3.  Направите маску с ликом Грозона!

-Преузмите шаблон маске с нашег сајта

-Одштампајте или прецртајте шаблон

- Обојте Грозона

- Исеците маску по испрекиданим линијама, исеците рупе на местима где су очи и уста
- Залепите штапић у пределу испод уста

Прислоните маску на лице и викните Грррр! и спремни сте да преплашите укућане!



 Грозон луткице за прсте

- Одштампајте страницу са илустрацијама ликова.

- Залепите целу страницу на тањи картон (како би лутке за прсте биле издржљивије и дуже трајале).

- Помозите детету да маказама пажљиво исече ликове по испрекиданим линијама. Лутке за прсте су скоро готове.

- Траку која се налази испод сваког лика обавијте око дечјег прста тако да се кружић и квадратић споје.

- Потом залепите селотејпом.

Сада сте спремни за игру! Користећи папирне лутке за прсте које су сама направила, деца могу одглумити причу о мудром мишу и страшном Грозону.

5.     Грозон у доба короне

Аутори књига о Грозону Џулија Доналдсон и Аксел Шефлер у суботњем издању енглеског листа Guardian објавили су 12 цртежа, у којима су показали како се јунаци њихових књига Грозон, Прутко и многи други сналазе у ситуацији изолације, наставе код куће и осталих мера које се примењују у сиуацији ширења вируса корона.

Мислили смо да би било добро да деце виде јунаке које познају и воле, у ситуацији коју је тешко разумети када сте дете, навели су аутори.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa