КЦ Блог


14.05.2020

Значај мозгалица за развој интелигенције код деце

Представљамо вам издања у којима ће уживати сви љубитељи математичких и логичких изазова!

 Обожавам игре. Протеклих четрдесет година сакупљао сам их и смислио на хиљаде њих. Један од разлога због којих гајим толику страст према њима јесте то што верујем да оне могу да промене начин размишљања. Могу да нам помогну да сагледамо свет из потпуно другачијег угла. Могу да нас подсете на то да у животу треба да се забављамо

Иван Москович, аутор Мале књиге великих мозгалица

Као што различитим вежбама можемо да подстичемо физички и социјални развој детета, постоје и начини на које можемо да унапређујемо његове интелектуалне способности и вештине. Један од њих је да му понудимо мозгалице – различите активности, вежбе, задатке и игрице којима се стимулише мождана активност и подстиче развој интелигенције. Током решавања таквих задатака укључују се многи мисаони процеси и у мозгу се стварају нове везе (синапсе). Због тога је знање које се стиче решавањем мозгалица квалитетно и дуготрајно.

Мозгалице од детета најчешће траже да проблем најпре сагледа из различитих углова, да уочава детаље, повеже елементе на нов начин и да неуобичајеним путем дође до решења. Трудећи се да реши мозгалицу, дете побољшава концентрацију и вежба памћење, развија логичко мишљење и вештину решавања проблема, а доласком до решења развија самопоуздање.

Када се мозгалице решавају с вршњацима, у паровима и групама, побољшавају се и вербалне способности, усавршавају се комуникацијске вештине и развија се тимски и такмичарски дух код деце. Решавање мозгалица с члановима породице добар је начин провођења квалитетног времена и развијања приснијег односа између деце и родитеља.

Завирите у књиге у којима ће уживати сви љубитељи математичких и логичких изазова:

Математичке мозгалице садрже задатке којима се могу унапредити и проверити математичке вештине у областима као што су рачунске операције, разломци, проценти, мерење и мере, геометријске фигуре, симетрија итд. Задаци у књизи су нестандардни и проблемског су карактера, а циљ им је развијање логичког и апстрактног мишљења. Књига је намењена деци старијој од девет година.

Мозгалица 1: Шифре у сликама

Свака слика у квадрату представља број од 1 до 4. Бројеви са стране јесу збир бројева у сваком реду, а бројеви испод квадрата збир у свакој колони. Која слика представља који број?

 

100 логичких мозгалица је књига пуна игара које стављају на пробу способност логичког размишљања. Намењена је деци старијој од девет година. Код логичких мозгалица изазов је у томе да читалац открије шта треба да уради, за разлику од других мозгалица, где је изазов у томе да читалац уради оно што му се каже. На почетку књиге дато је неколико корисних и практичних савета за успешније решавање задатака.

Мозгалица 2: Које маче?

Када је Ђолетова мачка добила мачиће, његови другари су одабрали по једно маче за себе. Било је четири мачета.

-Црнко и Гаравко су били црни с ружичастим њушкицама.

-Тигрић и Риђан су били жути с црним њушкицама.

-Црнко и Тигрић су били нервозни.

-Жарко није желео црно маче.

-Јелена је желела маче с ружичастом њушкицом.

-Ема није желела маче које је нервозно.

-Раде је добио маче које нису хтели ни Ема ни Жарко

Упишите у ову табелу име мачета које је свако од другара добио.

 

Имате ли кефало? су три књиге намењене старијима од 12 година. У њима ће се читалац срести с магијом бројева, илустрованим задацима, решаваће квадрате и логичке загонетке, бавиће се решавањем детективских случајева … и при томе ће се одлично забављати. Читаоцима ће се често чинити да је пут до решења лак, али се ту крију мале замке – треба још мало размислити да би се открило решење.

   

Мозгалица 3: Славујева улица

 

Мала књига великих мозгалица садржи више од 500 задатака намењених љубитељима слагалица и онима који су спремни за математичке изазове. У њој ће читаоци старији од 14 година наћи мозгалице, визуелне питалице, логичке задатке, оптичке варке. Књига садржи разноврсне, допадљиве и забавне задатке, од којих су неки врло познати математички проблеми, а неки сасвим нови и оригинални.



Мозгалица 4: Магична звезда 2

 

....................................................................

РЕШЕЊА МОЗГАЛИЦА:

Мозгалица 1

Мозгалица 2

Мозгалица 3

Мозгалица 4

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa