КЦ Блог


22.03.2021

Шкриња за прошлост

Препоручујемо пет занимљивих историјских књига!

Где је књига коју волите? На полици? У џепу? Под јастуком? О њој размишљате, узимате је кад пожелите, читате, подвлачите… Како би било да заједно погледамо где се све могу држати омиљене књиге? Позивамо вас да у наредном периоду истражите просторе Креативног центра и откријете многе занимљиве тајне.

Ове недеље завирићемо у нашу шкрињу за прошлост. У њој су књиге о историји с којима се путује кроз време у прошлост где је стварано културно наслеђе целог света. Из њих се може сазнати много тога – када су владали фараони, зашто су започињали ратови и како су вођени, којим путевима су се селили народи тражећи сигурно место за живот, ко је и када откривао нове светове…  Неке од тих књига говоре о прошлости из сасвим другог угла и показују како су настајале идеје и мењале се навике. Пронађите занимљиве историјске књиге у шкрињи за прошлост и сетите се да су оне незаобилазне за разумевање садашњости и креирање будућности.

ШКРИЊА ЗА ПРОШЛОСТ

Ми и наша историја, Иван Помо и Кристоф Ила Сомер

Ова књига говори о историји, али не о историји краљева, вођа, емира, великих могула, императорки, царица, председника и диктатора … већ нашој. Историји мушкараца, жена и деце који су настањивали Земљу. То је роман-река који почиње пре приближно 150.000 година и не завршава се, а његови јунаци смо ми. Упркос мрачним раздобљима, честим ратовима и сукобима с којима се и данас суочавамо, открили смо, направили и створили много тога чудесног и променили смо свет. Иако смо често били подстицани да мрзимо једни друге, умели смо да градимо и братске односе. Погледајмо – не стављајући ову или ону земљу у први план – шта смо доживели за све то време. Шта ће окрити тај поглед?

Све о Ани, Мено Метселар, Пит ван Леден

Ова књига даје одговоре на најчешће постављана питања деце и младих, која су прикупљана током неколико година у Кући Ане Франк у Амстердаму. Ко је издао Ану Франк? Зашто је Хитлер мрзео Јевреје? Да ли су се станари Тајног анекса досађивали? Поједини одговори крију се у Аниној животној причи, док се неки други налазе на посебним илустрацијама с додатним информацијама. Уз више од сто фотографија и илустрација читаоци ће стећи свеобухватну слику о Анином животу и њеном свету.

Дневник из болнице ''Кири'' Радојко Максић

Октобра 1958. године, надомак Београда, у Институту за нуклеарне науке у Винчи, током експерименталног рада на нуклеарном истраживачком реактору РБ, дошло је до испуштања немерљиво великих доза радиоактивног зрачења, док се у тој просторији налазило шест младих научника. Шта се потом с њима дешавало забележено је у овом штиву састављеном од дневника које је током лечења у париској болници ''Кири'' водио један од научника који је преживео нуклеарну хаварију. Тада је у овој болници први пут у свету примењен поступак пресађивања коштане сржи, захваљујући хуманости француских грађана који су донирали своју коштану срж петорици српских физичара. Пред читаоцем је животна прича о подвигу који је померио границе науке, али понајвише границе људске великодушности и пожртвованости. Целокупна ауторска накнада од ове књиге намењена је лечењу деце оболеле од рака.

Аутомобил - изум који је убрзао свет Марко Миљковић

Аутомобил је направа за чији су настанак и постојање заслужна многа важна открића, почев од ватре и точка, па све до савремених микропроцесора. Његова масовна производња на покретној траци довела је до технолошке револуције, подстакла изградњу саобраћајница, допринела еманципацији жена, настанку неких спортова и формирању новог односа према средини у којој живимо. Ова књига прати развој аутомобила и аутомобилске културе у свету и у Србији од пионирских покушаја до данас. Љубитељима аутомобила она открива мноштво занимљивих детаља о том упечатљивом симболу двадесетог века.

Сингидунум, римски војни логор, Стефан Поп-Лазић

Ова књига води нас у II век када је на подручју данашњег Београда изграђен војни логор Сингидунум, а око њега се образовало насеље. Сазнајмо како су живели становници Сингидунума, каква су правила поштована при изградњи логора, колико је војника ту било смештено и шта је био симбол легије IV Флавије. Откријмо у каквом посуђу су се чувале намирнице, ко је диктирао моду и какав накит се ценио.
Ова књига је део едиције Овако се живело која говори о свакодневном животу људи у прошлости, од праисторије до данашњих дана, на подручју средишњег Балкана, на којем се током времена уобличавала модерна Србија.

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa