КЦ Блог


21.04.2023

Пет дечјих књига о екологији

Поводом Светског дана планете Земље представљамо вам пет књига дечјих књига о екологији!

Дан планете Земље обележава се широм света 22. априла, како би се подигла свест о заштити животне средине и очувању наше планете. Посебно је значајно да се о овим темама разговара са децом, како би се од малих ногу код њих развијала еколошка одговорност.

За покретање разговора са децом о екологији и еколошким навикама одличан повод могу бити одређене сликовнице и приче. Погледајте нашу листу препорука дечјих књига које говоре о екологији:

1. Чувајмо нашу планету

Ова књига идеална је за предшколце и млађе основце који желе да сазнају због чега је екологија важна, као и да науче на које све начине они могу допринети заштити животне средине.

Чувајмо нашу планету је инспиришућа књига која садржи прозорчиће иза којих се крију бројне информације о проблемима са којима се наша планета суочава, као и конкретни савети о томе како тежити ка што зеленијој будућности.

2. Чудовиште у Зекиној шуми

Сликовница Чудовиште у Зекиној шуми прва је књига новог еколошког серијала за децу Чувари природе. У овој књизи становници шуме сусрећу се са опасностима које им прете од немарно бачених пластичних кеса.

Корњача Кори нашла се у великој невољи када је једног сунчаног јутра кренула у шуму да нађе нешто укусно за доручак. Док се она суочава са опасношћу, преплашени другари јављају Зеки да се у шуми појавило страшно чудовиште. После низа узбудљивих догађаја чувари природе успеће да открију каква опасност заиста прети њиховој шуми.

3. Узбуна у Бистром потоку

Након одличних реакција најмлађих читалаца на сликовницу Чудовиште у Зекиној шуми, објављена је нова авантура шумских еколога – Узбуна у Бистром потоку.

Када су Рак Радослав и жабица Маја објавили да ће у Бистром потоку одржати концерт, сви становници Зекине шуме страшно су се обрадовали. Нико, међутим, није очекивао да ће се у шуми појавити нешто опасно!

Приче из едиције Чувари природе идеалне су за први сусрет малих читалаца са еколошким темама. Текст је дужином прилагођен узрасту од 4 до 5 година, књиге су богато илустроване, а обе приче носе јасну еколошку поруку.

 

4. МИ СМО ОВДЕ: Белешке о животу на планети Земљи

Књига Ми смо овде садржи својеврсна упутства о животу на Земљи која је чувени илустратор Оливер Џеферс написао за свог сина, како би га покренуо да истражује нашу планету и живот на њој.

Фантастично илустрована, ова сликовница сматра се модерним класиком – када је објављена заузела је прво место на листи бестселера магазина New York Times, а понела је и титулу књиге године по избору магазина Time и Boston Globe!

Представљајући свет који нас окружује, Оливер Џеферс свом сину поручује: Наша Земља је баш велика. Много нас живи на њој, па стога буди добар према другима. Има довољно места за све. Води рачуна о њој и чувај је, јер само њу имамо.

 

 

5. Узбуна у кући белих медведа

Сликовница Узбуна у кући белих медведа буди код деце еколошку свест и позива их да допринесу очувању животне средине.

Ауторка Станка Брдар написала је причу о породици белих медведа коју чине мали медвед Уве и његова сестра Ула. Једнога дана Уве остаје заробљен на малој санти леда која га односи далеко од куће. На мору ће видети бројне призоре који му се неће допасти…

На крају сликовнице читаоци ће сазнати шта је то што свакодневно могу урадити како би уштедели енергију и показали бригу о животној средини. То што свако може да уради су мале промене, мали кораци. Ако је много оних који праве те кораке онда су позитивне промене могуће, навела је ауторка књиге.

Kњиге о заштити животне средине можете наручити преко нашег сајта, уз интернет попуст од 15% или купити у  књижарама Креативног центра (Македонска 30, Београд; Уроша Мартновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa