КЦ Блог


16.04.2020

Четири књиге за креативно време испред екрана - како да деца на најбољи начин искористе нове технологије

Мобилни телефон, рачунар, таблет, лаптоп – тешко би нам било да замислимо живот без ових уређаја. Ипак, родитељи се често жале на то да им деца проводе много времена испред компјутера. А ако су им раније и ограничавали време намењено гледању цртаних филмова, игрању игрица или сурфовању по интернету и друштвеним мрежама, то је последњих недеља тешко учинити због ситуације у којој се од свих нас очекује да останемо код куће.
Зато вам представљамо четири књиге које ће деци показати како да безбедно и на најбољи начин искористе нове технологије.

Компјутери и програмирање за децу

Шта се дешава у унутрашњости компјутера? Како компјутер мисли? Шта је то програмирање? Одговоре на ова, али и многа друга питања, налазе се у књизи Компјутери и програмирање за децу.

„Свако кога интересују нове технологије, рачунари, роботика и електроника могао би са књигом Компјутери и програмирање за децу да потроши сате откривајући све вешто нацртане електронске компоненте, уклопљене у оригиналан дизајн. Књига је намењена како деци која тек почињу да спознају свет модерних технологија тако и њиховим родитељима, бакама и декама, који о појмовима описаним у књизи често не знају онолико колико је потребно да би могли да одговоре на све захтевнија питања свог детета или унука“, истиче Душан Милић, инжењер који води Малу школу електронике, роботике и програмирања.


Програмирање за почетнике на програмским језицима Scratch и Python

Ако би ваш основац желео да кроз игру научи прве кораке у програмирању, да направи малу анимацију или креира своју једноставну игрицу, предлажемо да му понудите књиге о програмским језицима Scratch  и Python. Scratch је један од најпопуларнијих програмских језика код ког се рачунару задају наредбе једноставним склапањем блокова.
Кроз занимљиве примере водич Програмирање за почетнике на језику Scratch учи децу, корак по корак, како да за своју игрицу одаберу позадину, додају јој ликове и програмирају њихово кретање и интеракцију.

За оне који желе да се упознају с програмирањем путем текстуалног програмског језика најбољи избор је Python. Програмирање за почетнике на језику Python садржи разноврсне примере с детаљним, илустрованим објашњењима, као и савете корисне за касније савладавање било ког другог програмског језика.


 Безбедност на интернету –Водич за децу

Још једно врло важно и корисно издање Креативног центра јесте књига Безбедност на интернету –Водич за децу. Оно садржи бројне препоруке како да деца и млади користе интернет на безбедан начин и како да се опходе према онима који се на њему лоше понашају. У њој ће наћи савете о томе како да заштите свој компјутер или мобилни телефон, како да користе друштвене мреже, како да контролишу оно што деле на интернету, али и шта се ради кад се на интернету сретну непријатне особе или насилници.

„Нема разлога за страх. Ако интернету приђеш радознало и са опрезом, уз неколико мера предострожности, видећеш да он може бити невероватно игралиште за твој мозак“, поручује аутор ове књиге.


Предлажемо вам да заједно с дететом одговорите на питања из квиза Основна правила безбедности и проверите колико знате о овој теми.

 

КВИЗ: ОСНОВНА ПРАВИЛА БЕЗБЕДНОСТИ

1. Шта је од наведеног један од уобичајених ризика који се јављају при коришћењу интернета?

а) Упала слепог црева.

б) Сајбер малтретирање.

ц) Сајбер особе.

д) Напад патака.

 

2. Који би од наведених примера био јака лозинка?

а) Датум твог рођења.

б) Твоје име.

ц) Комбинација слова, симбола и бројева.

д) Реч лозинка.

 

3. Зашто треба направити резервне копије датотека и ажурирати уређаје?

а) Да се слике и остале датотеке не би изгубиле у случају да се компјутеру нешто деси .

б) Да би батерија на телефону дуже трајала.

ц) Да не би зарђали.

д) Зато што је то баш забавно.

 

4. Трол је…

а) природни непријатељ јарчева.

б) особа која говори нешто ружно на интернету.

ц) врста рибе.

д) део потребан за склапање шведског намештаја.

 

5. Шта је двострука потврда идентитета?

а) Плес који потиче из 18. века.

б) Нешто помоћу чега хакери могу да приступе владиним компјутерима.

ц) Лажна лична карта помоћу које тинејџери улазе у ноћне клубове.

д) Процес пријављивања који твоје налоге чини безбеднијим.

 

6. Стигао ти је мејл од непознате особе и у њему пише да си добитник велике суме новца. Како ћеш поступити?

а) Избрисаћеш мејл – вероватно је непожељна порука (спам).

б) Одмах ћеш одговорити и дати број свог рачуна.

ц) Проследићеш мејл свим пријатељима.

д) Кликнућеш на линк у мејлу. Ура, паре!

 

ОДГОВОРИ: 1 = б; 2 = ц; 3 = а; 4 = б; 5 = д; 6 = а

Ако имате више од једног нетачног одговора, потребно је да више сазнате о томе како да се заштитите на интернету.

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa