КЦ Блог


18.05.2020

Међународни дан музеја – крените са нама у Мисију: Музеј!

Међународни дан музеја обележава се 18. маја од 1977. године широм света у циљу унапређења свести о важности музеја за развој друштва. Главни мото Међународног дана музеја јесте да су музеји важна средства културне размене, обогаћивања култура и развоја међусобног разумевања, сарадње и мира међу људима.

Поводом Међународног дана музеја подсећамо вас на издање Мисија: Музеј награђиване ауторке Иване Нешић, која је позната по књигама Зеленбабини дарови (уврштена у лектиру) и Тајна немуштог језика.

За разлику од прве две књиге у којима се бави нашом народном митологијом и традицијом, у књизи Мисија: Музеј тема је српско сликарство.

Главни јунаци овог романа, тинејџери Анђела, Сара и Алекса у стратешкој игрици за мобилне телефоне крећу у освајање Народног музеја у Београду. Зато прихватају позив Анђелине тетке Роксанде да обиђу музеј, желећи да у њему усликају шест задатих места како би обележили музеј као заузету територију. Међутим, на сликама из музеја почињу да примећују необичне ствари и у једном тренутку бивају увучени у свет са изложених слика. Тамо им се прикључују мала Дубравка са истоимене слике Јована Бијелића, јапанска лутка са аутопортрета Моше Пијаде и други ликови са слика познатих уметника. Сви они принуђени су да се у том свету заједно боре против три зле немани: Бојождера, Времеједа и Заборава. А најгори је овај последњи.

У свом препознатљивом маниру, уз преплитање хумора и мале дозе страве, присутне ту тек да нас увуче у узбудљиву авантуру, ауторка компонује овај забавни детективски роман у којем нас упознаје с делима и животима великих сликара. Катарина Ивановић, Сава Шумановић, Милена Павловић Барили, Надежда Петровић, Паја Јовановић само су неки од јунака које срећемо у овој књизи.

Роман Мисија: Музеј намењен је старијим основцима, али и свим младим љубитељима ликовног стваралаштва. У књизи су коришћене репродукције Народног музеја, уз илустрације које је урадио Борис Кузмановић.

.................

Препоручујемо вам да са својом децом посетите Народни музеј у Београду. Обавезно понесите књигу и покушајте да нађете што више дела о којима се у књизи говори!

Уколико желите да одете корак даље у истраживању и да се упознате ближе с делима Надежде Петровић, Саве Шумановића и Милене Павловић Барили – предлажемо вам да посетите ове галерије (преко сајта или уживо):

У Чачку се налази Уметничка галерија Надежда Петровић – https://nadezdapetrovic.rs/

У Пожаревцу је Галерија Милене Павловић Барили –https://galerijamilenepavlovicbarili.rs/

У Шиду се налази Галерија слика Сава Шумановић – https://savasumanovic.rs/

 

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa