КЦ Блог


05.08.2022

Пет романа за тинејџере за читање на распусту

Старо је правило да се најзанимљивије авантуре дешавају управо током летњег распуста, како јунацима у књигама тако и јунацима у стварном животу! Ако сте у потрази за романима за тинејџере, препоручујемо вам пет одличних издања уз која је уживање у читању загарантовано.

Лето кад сам научила да летим 
Одлазак на море с баком у посету код друге баке свакако не звучи као летовање из снова за једну тинејџерку. А када се све дешава на Хвару, где не познајеш никога и не разумеш речи ни обичаје, па ни зашто твоја бака плаче при сусрету са сестром, летовање почиње да личи на кошмар. Главна јунакиња Софија повлачи се у књиге, музику и сањарење, у нади да ће јој тако брже проћи време. Али лето је пуно изненађења и Софија полако открива да и у малом месту има људских прича достојних романа, а да се некад с баком и рођацима које једва познајеш може лепше испричати него с најбољом другарицом из одељења.
Овај роман налази се на списку допунске лектире за седми разред, а по мотивима ове књиге снимљен је и истоимени филм.

Пустоловина на острву птица
Mало грчко острво зароњено у блештаво Егејско море, кликтање галебова, сенке испод маслиновог дрвећа, благ летњи поветарац који доноси мирис борова и смоле и беле куће с дрвеним шкурама – све то чини оквир у који Александар Секулов смешта причу о незаборавном лету и авантури тројице дечака.

Тринаестогодишњаци Николас и Армандо сваког лета уживају у дружењу и дечачком надметању у томе који је од њих спретнији и бољи у разним вештинама на мору. Они имају свој мали скривени рај – Пиратско острво, на којем се вијори пиратска застава и на којем владају њихова правила. Једина сметња им је осмогодишњи Алекс, који се тврдоглаво бори да постане равноправан члан њихове мале дружине. Али све се то мења када се на острву појаве први полазници летње школе роњења. Покренуће се прави мали рат за превласт над Пиратским острвом, али и за наклоност једне девојке зелених очију.

 

Луталица и његови синови
У жељи да успостави прекинуту везу са својим сином, капетан Јосиф организује једриличарски курс на Барболети. Поред Костаса, полазници тог курса су и искусни морски пустолови – осамнаестогодишњи Николас и дечаци Алекс и Димитрис. Али оно што је требало да буде двонедељна забава четворице момака, изненада ће се претворити у опасну авантуру када се нађу у рукама сурових кријумчара. Једини начин на који се могу спасти јесте да се упуте ка стрмим и неприступачним литицама на албанској обали. На том неизвесном путу придружује им се тајанствени луталица…

Ово је прича о очевима и синовима, о односу пуном емоција, неиспуњених очекивања и узајамних осуда, али и прича о љубави која моћно спаја и наизглед непријатељска срца.

 

 

Све што (ни)сам очекивала
Након узбудљивог пролећа проведеног у бакиној кући с тајном симпатијом – седмаком Максом – Нину Ковач, јунакињу књиге Све што (ни)сам желела, очекују лето и Максов рођендан. Како је прошао тај дан, препун неспоразума, суза и смеха, старих и нових пријатеља и великих планова за будућност, читаоци ће сазнати из новог романа Све што (ни)сам очекивала познате списатељице Драгане Младеновић. 
Нина и Вера праве савршен план за одлазак на најбитнију журку током лета - Максов рођендан. Журка ће им донети оно што нису очекивале: романтичну кишу метеора, нова пријатељства, мало љубоморе и један пољубац, али и љуте родитеље и потпуно другачији поглед на полицу с књигама.

 

Тајни план: Море
Сем, Бина и Шариф не могу да верују да њихов другар Кевин никад није био на мору. Како је живот сувише кратак да би се таква ствар одлагала, њих троје крећу у мисију под називом „Одвести Кевина на море“. Мисија се изводи у тајности и без знања родитеља, али све ће се одвијати другачије него што су они планирали. Необични сапутници, невреме, лопови, ноћ проведена у шуми и друге догодовштине учиниће да се њихова мисија претвори у узбудљиву авантуру.

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa