КЦ Блог


18.08.2020

Препоручујемо романе за млађе основце

За све оне који су у потрази за занимљивим романима за децу савремених аутора из целог света Милица Лазаревић Јекић с блога "Цвркутање" препоручује едицију за основце "Свет је један"!

Летњи распуст је права прилика да се слободно време, којег је сад напретек, испуни нечим забавним, нечим што опушта и што је корисно, што захтева самоћу, а уједно представља и одлично друштво… Ово је право време за добру књигу!

Млађи основци су већ успешно савладали читање и писање и сада су спремни да се ухвате укоштац и са обимнијим текстом, који ће им додатно помоћи да научено утврде и да своју писменост обогате новом формом, круном писане речи – романом.

Такође, њихови светови сада се убрзано мењају и, у складу с тим, деца жуде за темама које ће у њима пробудити интересовање, које ће их ганути и помоћи им да боље разумеју све оно велико што им се свакодневно дешава или што имају прилике да виде у својој околини.

С тим променама деци је потребна писана реч по мери њихових нових потреба и зато ће се она радо окренути књижевности која храни њихову жељу за знањем, разонодом и лепим.

Свет је један је едиција Креативног центра која обухвата романе за два узраста: за децу од девет до 12 година (млађи основци) и за децу од 12 до 15 година (старији основци).

Првом групом обухваћено је преко 30 романа намењених млађим основцима, а њих одликује све оно што је потребно да младог читаоца уведе у свет зреле књижевности коју ће волети. 

Роман је сада нова форма у дететовом читалачком искуству и оно га упознаје постепено: избор књижевних дела својим обимом прилагођен је нивоу дечје писмености, а крупна слова и илустрације које допуњују и дочаравају текст помажу детету да роман лакше и брже доживи као близак тип књижевности. Иако је визуелни утисак изузетно важан за први сусрет млађих основаца с романима, приче представљене у књизи, допадљиви ликови за које се деца везују и/или се с њима поистовећују (толико да их прате и у наредним књигама, будући да неке од њих имају наставке или чак прерасту у серијале), живи дијалози који дочаравају овај фиктивни свет, авантуре које се пред њиховим очима одигравају док читају – кључни су елементи које ће допринети томе да дете читање уврсти у листу омиљених активности.

Наслов едиције Свет је један носи симболично значење – теме којима се одабрани романи баве универзалне су и тичу се сваког детета: пријатељство, уклапање у околину, лудорије и авантуре, породичне и школске размирице, наклоњеност машти, рађање првих љубави, покушаји да се разуме функционисање ствари у свету, решавање различитих проблема… Иста питања, среће и туге повезују децу широм света. 

С друге стране, наслов едиције упућује на још једну вредност романа њоме обухваћених, а то је занимљива чињеница да њихови аутори потичу из свих крајева света – од Јапана, преко Норвешке и Финске, до Ирске и Немачке, па и из наше земље и региона. Због тога ова едиција деци пружа прилику да се упознају и с посебностима земаља из којих књиге потичу. 

Тако она уживају у најмагичнијем од свих путовања, у лету по нашој јединственој планети, и то – на крилима књижевности. Упознајући бројне културе, деца се упознају и с локалним особеностима универзалних тема, па на тај начин уче шта је толеранција и како се прихватају различитости. Порука је јасна: деца широм света уједињена су и међусобно блиска упркос својим посебностима.

Управо та географска и поетичка разноликост  једна је од најзначајнијих вредности ове едиције. Романи обухваћени њоме пружају читаоцима драгоцену могућност да се, поред најраспрострањеније, англосаксонске књижевности, упознају и са занимљивом савременом књижевношћу просторно и културно удаљених поднебља и земаља, попут Скандинавије, Ирске, Белгије, Јужноафричке Републике, и да се препусте њиховом даљем истраживању.

За све оне који су у потрази за занимљивим књигама савремених аутора из целог света препоручујемо три интересантна, топла и духовита романа из едиције Свет је један за млађе основце

Фрида Нилсон, Хедвига 

У овом роману шведске ауторке Фриде Нилсон свако поглавље описује нову авантуру девојчице Хедвиге у првом разреду. Она је осећала страшну досаду, али је знала да ће полазак у школу променити све. Већ првог дана приметила је девојчицу Линду, која је одмах постала њена најбоља другарица. Кроз поглавља пратимо њихове догодовштине, заправо несташлуке током те прве, посебне школске године. Враголаста девојчица испричаће нам како је „отровала“ свог друга Рикарда, како је добила најружнију јеж-фризуру, како је неочекивано прославила осми рођендан, па и како је њен Снупи успео да изгуби шортс током летовања на Родосу, на самом крају школске године. Пун ведрих ликова које девојчице свакодневно срећу, овај роман приближиће нам живот деце у удаљеним деловима Шведске.

И поред много суза због испада, ово је књижица у којој превлађују забава и смех.

А прича о девојчици Хедвиги има и наставак – роман Хедвига и Макс-Улов прати њене авантуре током другог разреда.

 

Милош Кратохвил, Неваљалци

Догађаји из ове књиге познатог чешког писца за децу Милоша Кратохвила можда јесу невероватни, али су и могући, посебно када постоји пријатељство попут овог које имају дечаци Михаил Соучек и Филип Фиалка. Они су ученици трећег разреда, имају истанчану моћ запажања, бујну машту и велико срце, али то њихова учитељица Вучица, родитељи и други бројни одрасли као да не увиђају. Тако њих двојица, уместо хероја, увек испадну ништа друго до – неваљалци. Уместо сата као награде, како то обично бива, они добију опомену, и то за своја добра дела која су некако пошла наопако. Ипак, и нису баш сви одрасли против њих… Захваљујући бриљантним идејама и догодовштинама свог сина, Михаилов тата добија инспирацију због које зарађује новац, а шумар им својим причама из младости помаже да боље разумеју нека важна животна питања.Тамо, у шуми, другачије се мисли – то каже и Михаилова забринута тетка, која је психијатар. Додуше, и у шуми ствари могу да се окрену наглавачке, чиме се направила још једна у низу збрка са одраслима… 

Урнебесним Михаиловим и Филиповим авантурама смејемо се и у наставцима ове књиге Неваљалци 2: Духоловци и Неваљалци 3: Чаробњаци.

 

Зигрид Зеварт, С њим и без њега 

Роман немачке ауторке Зигрид Зеварт заправо је прича десетогодишњег Лина, дечака који живи с мамом, има најбољег пријатеља Маурија, воли рок музику и не жели превелике промене. Ипак, све почиње да се мења када се његова мама поново заљубљује, па се у њихов стан полако увлачи Хоте, који је сасвим другачији од свих дотадашњих маминих момака. Лина преплављују нова осећања, топла и пријатна, а због заједничког путовања на море он почиње да машта о томе како ће њихов дом сада ипак чинити њих троје и како ће он коначно имати тату, посебног и другачијег од других, тату на коме би му и његов најбољи пријатељ Маури позавидео. Успут и од Мауријеве сестре Алине, као и од школске другарице Лили, учи штошта о љубави… 

Од среће и полета до туге и усамљености… И поново назад. Овај роман говори о сукобима жеља између деце и одраслих и открива нам да постоји више начина на које се ствари могу решити повољно и у нашу корист. 

..................................................................

Милица Лазаревић Јекић је рођена 1983. године у Смедеревској Паланци. Срећно детињство дугује књигама, да би касније ту љубав крунисала дипломирајући српску књижевност и језик на Филолошком факултету у Београду. Већ више од десет година своје приче исписује на блогу Цвркутање, који се претежно бави савременом књижевношћу за децу и младе и једним другачијим родитељством. Са својом сунчаном породицом живи и ужива у најзеленијем делу Београда, одакле машта на четири стране света.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa