КЦ Блог


09.02.2022

Разговор с Иваном Нешић, ауторком романа „Зеленбабини дарови“

Вођен жељом да спасе свет, али не сасвим лишен себичних мотива, дечак по имену Мика пролази кроз чудесне светове и необична искушења. Мика је главни јунак романа „Зеленбабини дарови“, дебитантске књиге Иване Нешић која је објављена 2013. године и врло брзо уврштена у избор лектире за пети разред основне школе. Са ауторком смо разговарали о томе како је ова књига настала, са каквим се реакцијама читалаца сусрела, као и о томе шта се десило са Миком након авантуре испричане у „Зеленбабиним даровима“.

Какав је осећај бити један од најмлађих домаћих аутора који се налази у програму школске лектире?

Још увек се живо сећам телефонског разговора у коме сам сазнала да ће „Зеленбабини дарови“ бити део школске лектире. Затекла сам се на улици, а вест коју сам чула изазвала је код мене тако велико изненађење и толико се није уклапала у моју представу о себи самој и о лектирама, да сам се од силног чуђења изгубила и закаснила тамо где сам пошла. Добро, јесте да сам била у непознатом делу града, али то је слаб изговор. Увек сам мислила да су у лектири заступљени само старији писци и они који више нису међу живима, у сваком случају не обични људи попут мене. Сада сам коначно помирила улоге писца и читаоца у себи – сви смо ту само због приче и око приче смо окупљени.

Које књиге из лектире за основну школу си највише волела?

Мислим да сам највише волела управо књиге из лектире за пети разред: неке делове „Тома Сојера“ и дан-данас знам напамет, а „Хајдуци“ су ми се поцепали напола од силног читања, тако да сам ваљда једина особа у историји која је имала ту књигу у два тома. Почасно место код мене има и „Мали пират“, који је можда и највећа авантура једног домаћег аутора и свакако највећа пиратска авантура, као и „Звезда кец“, роман научне фантастике који је прилично прецизно описао путовање у свемир у доба када је човечанство било деценијама удаљено од тог корака.

Књига Зеленбабини дарови објављена је 2013. године. Када се присетиш рада на њој, шта ти прво падне на памет?

„Зеленбаба“ је мој први роман. Док сам га писала истраживала сам непознато подручје и нисам била сигурна куда то води и шта ће се на крају догодити. Замислите да се налазите у бесконачном простору који је исти на све стране, али ви морате да кренете некуда. И одлучите се, кренете, напишете сцену и онда се поново нађете у бескрајном простору са бесконачно много избора. Некога то обиље могућности може и да паралише. Али узбудљиво је и само кад помислите да стварате читав нови свет ни из чега, градите ликове које ће можда неко волети или их се плашити. Наравно, тада нисам могла знати да ће моје ликове многи заволети и да ће тако много људи читати о њима. Само сам желела да испричам причу.

Какве су реакције читалаца на ову књигу?

Различите! Један мали дечак се ужасно уплашио маљутака док му је мама читала књигу и није желео да настави све док није мало порастао. Некима се Микине авантуре допадају јер су узбудљиве. Другима је књига дугачка и досадна. Неки се никада нису сретали са обичајима и бићима о којима пишем, па им је било занимљиво. Неки се пак, углавном одрасле особе, читајући сете свог детињства и својих бака и њихових прича. Онда опет мало буду деца, и то је много лепо. Њима се књига можда и највише допадне.

Пано библиотечке секције ОШ "Јован Поповић" из Новог Сада

Након успеха књиге Зеленбабини дарови објављен је и наставак Тајна немуштог језика. Новост је да се спрема и трећи део овог серијала. Шта очекује Мику у новим авантурама?

Открићу вам две ствари: Мика ће се у трећем делу својих авантура суочити са једним судбинским питањем, а у све ће бити умешане и виле. Као и увек у његовом животу, ништа неће испасти како је очекивао, али и књиге и живот би били досадни када би све увек било онако како очекујемо, зар не?

Имаш ли неку поруку за петаке који су тражили препричану верзију Зеленбабиних дарова“ на интернету, али уместо тога открили овај твој интервју?

И ја сам тражила препричане „Зеленбабине дарове“ на интернету док сам писала последњи наставак, јер нисам могла да се сетим неких детаља. Признајем да сам се мало разочарала кад га нисам нашла, тако да тачно знам како се осећате. Издржите, легенде! :)

..........

Роман „Зеленбабини дарови“ (издање у тврдом или издање у меком повезу) можете поручити на нашем сајту или потражити у књижарама „Креативног центра“: Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш, као и у свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

 

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa