КЦ Блог


13.10.2022

Разговори с илустраторима: Мирјана Живковић

Сарадња "Креативног центра" и Мирјане Живковић траје скоро 25 година! Заједно смо радили на илустрацијама и графичком обликовању многих издања, а Мирјана Живковић је и ауторка наших уџбеника за ликовну културу.

Дипломирала је 1995. године на Факултету примењених уметности у Београду, а на истом факултету је и магистрирала 2002. године – област Графика књиге. На Факултету примењених уметности ради од 2001. године. Изабрана је у звање доцента 2007, а у звање ванредног професора 2015. године. Од 1998. године графички обликује и илуструје књиге, а од 2006. године пише и уџбенике за Креативни центар. За своје радове добила је велики број награда и плакета.

Како је дошло до сарадње са Креативним центром?

Сарадња са Креативним центром почела је 1998. године, три године након што сам завршила факултет. Током свих ових година поред илустрације бавила сам се и графичким обликовањем књига, а од 2006. године упловила сам у тада за мене потпуно непознате воде – постала сам и аутор. За Креативни центар ме вежу посебне емоције јер сам се кроз ту сарадњу развијала и сазревала као илустратор, дизајнер и аутор.

Која је ваша омиљена илустрација коју сте радили за неко од издања Креативног центра?

Тешко питање… Не бих могла да издвојим само једну илустрацију или једну књигу. Издвојићу три, ако може J. Прва је књига Симеона Маринковића Приче о светоме Сави, за чије илустровање сам инспирацију пронашла у рукописној књизи Мирослављево јеванђеље. Потом су ту Српске народне лирске песме које су на мене оставиле снажан утисак, а због неких сам и сузу пустила док сам их читала. Трећа књига су Мисли великих људи, за чије сам илустрације инспирацију пронашла на цртежима са ваза античке Грчке.

Приче о светоме Сави

Где још налазите инспирацију за свој рад и шта најчешће цртате?

Инспирацију првенствено проналазим у самом рукопису, ако постоји могућност разговарам и са аутором и уредником издања. Стил илустровања прилагођавам литерарном жанру, узрасту којем је књига намењена и трудим се да будућем читаоцу на визуелан начин што успешније приближим садржај дела. Неке од књига су захтевале и истраживања везана за историјски период и народно стваралаштво, а тај процес истраживања био је подједнако интересантан и узбудљив као и илустровање.

Када цртам за себе, у ретким тренуцима доколице, онда су то најчешће животиње и цвеће.

Истраживање и скице за бојанке

Која је, по вашем мишљењу, улога илустрације у књигама за децу?

Илустрације су оно што прво привлачи пажњу код деце. Њихов утицај на доживљај књиге, односно текста, код најмлађе читалачке публике је од пресудног значаја. Поред тога што обогаћују и објашњавају текст, оне развијају машту и осећај за лепо.

Омиљена књига из детињства?

Прво су то биле сликовнице – омиљена ми је била Мачак у чизмама, затим Јежева кућица Бранка Ћопића, Ризница Јове Змаја и Чудни зекани Буде Стојковића, књиге из едиције Народне приповетке југословенских народа (Браћа и благо, Сиљан рода, Медвед и лисица, Девојка цара надмудрила…).

Ово питање морам да проширим и на остале медије и да поменем Политикин Забавник, због којег сам сваки петак са нестрпљењем ишчекивала, затим и емисије Невен и Полетарац. Моја прва озбиљна куповина на Сајму књига биле су четири књиге Полетарац (Пролеће, Лето, Јесен, Зима), иако тада већ одавно званично нисам више била дете.

 
 Браћа и благо                                                           Девојка цара надмудрила

На чему тренутно радите?

После дужег времена дошао је на ред лични пројекат који је већ неколико година на чекању. У овом тренутку не могу да откривам детаље. Морам признати да нисам баш активна на друштвеним мрежама, а мој Behance профил одавно није ажуриран :).

Радове Мирјане Живковић можете видети на сајту
www.behance.net/MirjanaZivkovic

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa