КЦ Блог


28.07.2022

Разговори са илустраторима: Милица Раденковић Смиљанић

Милица Раденковић Смиљанић илустровала је неколико издања за Креативни центар: уџбеник за ликовну културу за други разред, сликовницу за најмлађе Принцеза на зрну грашка и поему Непослушно пиле, која је део једне од наших најпопуларнијих едиција Пустоловине за предшколце.

Посебно се радујемо што ће овог лета изаћи још једна дивна књига на којој смо сарађивали – у питању је збирка Симеона Маринковића Необичне приче и једна песма. Док нестрпљиво ишчекујемо да ова књига стигне из штампе, с Милицом Раденковић Смиљанић разговарали смо о њеним илустраторским почецима, инспирацији, као и o омиљеним књигама из детињства.

Милица Раденковић Смиљанић је рођена у Београду, завршила је Школу за дизајн, Oдсек техничар дизајна амбалaже, а потом основне и мастер студије на Факултету примењених уметности у Београду, Oдсек графика и књига. Већ неколико година ради на позицији 2D илустратора у студију Two Desperados, који се бави развијањем видео-игара. Обожава да илуструје књиге за децу и то ради када год јој се укаже прилика.

Како је дошло до сарадње с Креативним центром?

Након завршених основних и мастер студија из области илустрације на Факултету примењених уметности велика жеља ми је била да наставим да се бавим илустрацијом. Професорка с факултета ме је упутила на Душана Павлића и Креативни центар, где сам имала прилику да покажем своје илустрације и врло брзо сам добила понуду за илустровање књига.

Која је ваша омиљена илустрација коју сте радили за неко од издања Креативног центра?

Има их више и могла бих о свакој понаособ да говорим. Можда ми је једна од најдражих сликовница које сам радила Непослушно пиле. У причи има доста занимљивих ликова, а прикази њихових пустоловина и предела који их окружују дали су доста простора за машту и илустровање.

Где налазите инспирацију за свој рад и шта најчешће цртате?

Инспирацију налазим у природи и ономе што ме окружује. Волим да посматрам људе и животиње, њихово кретање, понашање, играње...Такође налазим инспирацију у илустрацијама и делима других уметника. Волим да цртам разне животињице, а у последње време цртам децу и њихове доживљаје, а подстицај за то даје ми моја ћеркица.

Која је, по вашем мишљењу, улога илустрације у књигама за децу?

Улогу илустрације видим као отварање врата која воде ка имагинарном свету, свету маште, где деца оду када слушају бајке. Мислим такође да илустрације могу бити веома едукативне јер се у првим годинама живота деца највише ослањају на визуелно, на чула. Постоји зато и велика одговорност у погледу тога шта се на илустрацији налази, какве детаље она има, коју поруку шаље.

Омиљена књига из детињства?

Међу првим књигама с којима сам се сусрела била је Змајева Ризница, с незаборавним жутим корицама. Сећам се с каквом сам је радошћу прелиставала као мала и како сам једва чекала да ми родитељи читају песме. И дан данас када је видим на полицама у књижарама сетим се детињства (драго ми је што је дизајн књиге остао исти). Затим Робинзон Крусо – замишљала сам пустоловине тог јунака, а посебно живописни свет који га окружује. Ту су и Плави чуперак и Мали принц... Било је ту доста књига о којима бих могла да говорим.

На чему тренутно радите?

Управо сам завршила илустровање једне књиге коју ће објавити Креативни центар, а оно што тренутно цртам за себе јесу моја ћеркица и њене пустоловине...

Радове Милице Раденковић Смиљанић можете видети на сајтовима
https://www.instagram.com/erebaa/?hl=sr
https://www.behance.net/Millica

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa