КЦ Блог


27.10.2021

Сајамске препоруке: КЊИГЕ ЗА НАЈМЛАЂЕ

Представљамо неке од типова књига које су одличне за први сусрет детета са читањем!

Америчка асоцијација педијатара објавила је 2014. године препоруку која охрабрује родитеље да од рођења започну са читањем деци, јер та активност помаже стварању јаке везе између деце и родитеља и припрема мозак беба за развој вештина које се односе на писменост и језик.

Сликовнице и друга интерактивна издања за најмлађе најбољи су начин да се дете упозна са светом књига. Родитељ и дете би требало да прво заједнички листају књиге и гледају илустрације. Пошто деца најмлађег узраста још увек не знају да читају, треба с мало речи, помоћу функционалних и подстицајних илустрација, понудити детету доживљај читања књиге као нешто што је забавно, узбудљиво и поучно. Књиге за децу најранијег узраста често садрже и бројне интерактивне елементе, па се могу сматрати и књигом и играчком.

Погледајте наше сајамске препоруке књига за најмлађе читаоце!

Радоснице
Радосница је често прва књига коју беба добије када се роди.  Она је ту да помогне родитељима и деци да забележе све важне тренутке које прате одрастање детета и да сачува важне породичне успомене!
Споменар мог детињства који је осмислио Симеон Маринковић, а илустровао Добросав Боб Живковић, омогућава вам да пратите своје дете од рођења до краја основне школе и да сачувате од заборава многе драге тренутке и све оно што обележава детињство. У одређеном узрасту и само дете моћи ће да вам се придружи у креирању овог јединственог споменара, па ће тако ова књига једног дана бити драга успомена свима у породици.

Занимљива радосница Сунце, беба и ја  представља дневник заједничког одрастања бебе и старијег детета. Реч је о нетипичној радосници у којој заједно расту једна беба, њен старији брат или сестра и једно породично Сунце. Долазак другог детета велики је догађај у свакој породици и може бити нарочито изазован за старије дете. Њему је потребно много објашњења о променама које се дешавају, као и охрабрења да му неће недостајати родитељска љубав или пажња. У овој радосници старије дете, самостално или уз помоћ родитеља, треба да попуњава предвиђена места за себе и за бебу и на тај начин сачува успомене о заједничком одрастању.

Књигe за купање
Ритуал купања може послужити као одлична прилика за упознавање деце са књигама. Књиге за купање најчешће су направљене од пластике или гуме и погодне су за игру у води.
Бућ-бућ!, Хоп-пљус! и Пућ-пућ! су издања која најмлађе читаоце упознају са животињама које живе у води и звуковима које оне производе, а када се потопе у воду мењају боју, што код деце изазива одушевљење.

  

За уживање у купању одлични су и комплети Бродић Боки на таласима и Жабица Јаца на плажи у којима се уз пластичну књигу на поклон добијају и гумене играчкице – бродић и жабица.

 

Новост у нашем програму књига за купање су издања Животиње се купају и Играчке се купају која имају специјални ефекат – у топлој води мрље са страница ових књига магично нестају! Препорука одраслима је да потопе књиге у топлу воду и да посматрају с дететом како прљавштина, нечистоћа и блато нестају с јунака који су се испрљали. На крају купања сви ће бити чисти, мирисни и спремни за спавање. Када се сликовнице осуше, мрље ће се вратити, па ће дете моћи изнова да се игра.

  

Платнене сликовнице
Платнене књиге су веома добре за најмлађе јер су мекане, лагане и пријатне на додир и деца воле да се играју са њима.
Мале мекане књиге Животиње и Природа намењене су учењу првих појмова у најмлађем узрасту – илустрације појмова који су представљени деци у тим књигама једноставне су, веселе и згодне за показивање и играње. Посебна погодност код ових књига је у томе што не постоји опасност да ће се књига поцепати или оштетити.


 
Књиге с прозорчићима
У картонским сликовницама намењеним најмлађим читаоцима, одговори на разна питања о стварима које окружују малишане крију се скривени испод прозорчића у књигама.
Прва књига с прозорчићима на свету била је сликовница Где је Жућа?, енглеског писца и илустратора Ерика Хила, који је ову причу креирао за свог сина. Хил је сликовници додао преклопе испод којих су се налазили цртежи, уз чију помоћ је његов син тражио места на којима се сакрио главни јунак Жућа. Након ове књиге уследио је цео серијал књига о Жући, које су такође одличан избор за најмлађе читаоце, а међу њима се налазе и Жућа. Велика кутија пуна малих књига и Све о Жући, у облику куце Жуће.

  

Поред књига о овом веселом штенету, за љубитеље књига с прозорчићима одлична је едиција за најмлађе Отвори прозорчић. Прозорчићи који се отварају претварају ове сликовнице у интересантне играчке, а једноставан текст и топле илустрације позивају читаоце да започну игру.

Новост у овој едицији су књиге Маме, тате и младунци, Моја осећања, Шта је горе, а шта доле  уз које ће најмлађи читаоци на забаван начин научити да правилно именују животиње и њихове младунце, сазнаће како све могу да се осећају у различитим ситуацијама и шта могу да ураде да би се осећали боље, а откриће и важне појмове и односе међу стварима (напред– –позади, пуно–празно, далеко–близу, плитко–дубоко и друге).

  

Звучне књиге

Музика има огроман значај за развој детета – подстиче креативност, побољшава концентрацију и боље памћење и доприноси њиховом емоционалном и социјалном развоју. Уз звучне књиге деца ће кроз игру закорачити у свет музике, а серијал књига о симпатичном јунаку Пеци и његовим другарима одличан је избор за упознавање са различитим звуковима и инструментима, као и са најразличитијим музичким жанровима. Притиском прста на означене кружиће у књигама о Пеци, мали читаоци се упознају с богатством звукова различитих инструмената, уз занимљиву причу и веселе илустрације.

  

Поред књига о Пеци препоручујемо и звучне бајке за децу Црвенкапа и Три прасета, као и две нове звучне књиге Музика света и Славни композитори. Прелиставајући Музику света, деца ће кренути на своје прво путовање око света слушајући музику из разних земаља – из Грчке, Шпаније, Кубе, Јапана и других. У књизи о славним композиторима деца ће чути одломке дела 12 великана музике, међу којима су Шопен, Моцарт, Вивалди, Бах, Бетовен и други.

 

..............

САЈАМ КЊИГА КРЕАТИВНОГ ЦЕНТРА почео је 22. октобра и трајаће до 5. новембра. У оквиру овогодишњег Сајма на нашем сајту, као и у књижарама у Београду и Нишу, за све наведене књиге важи попуст од 30%.
За све оне који током сајамских дана преко сајта kreativnicentar.rs наруче књиге у вредности већој од 1000 динара, испорука на територији Србије јебесплатна!

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa