КЦ Блог


15.04.2021

Шта све Ана зна

Да ли сте читали неку од књига из серијала о девојчици Ани Лукић? Прочитајте причу о овом занимљивом серијалу преклапалица, који је преведен на више oд десет језика!

Девојчица Ана Лукић, радознала и непосредна, брзо је постала омиљена јунакиња наше серије књига под називом Шта све Ана зна.

У овом серијалу до сада је објављено  13 издања: Лепо понашање, Чување природе, Добри савети, Добри суседи, Другарство, Здрава храна, Здрав живот, О саoбраћају, О спорту, О срећи, У вртићу, У кући, Полазак у школу.

Ова серија сликовница-преклапалица намењена је најмлађим читаоцима. Стране које се преклапају и цртежи иза њих претварају сликовницу у занимљиву играчку.

Јунакиња ових књига Ана најмлађе читаоце осваја непрекидном игром кроз коју учи и забавља се, али и брзо и лако стиче многе навике потребне за лепши и здравији живот.
Веселе стихове аутора Симеона Маринковића подржавају и топле илустрације Душана Павлића, који је Ану учинио познатом другарицом многих генерација предшколаца код нас и у свету.

После великог успеха серијала о Ани настао је нов серијал од четири књиге под називом Ана и Филип истражују, намењен предшколцима и млађим основцима. Ани се у овим књигама, малим енциклопедијама природе, придружио другар Филип, с којим је кренула у узбудљиво истраживање околине: шуме, реке, мора и ливаде.

Лепо понашање, прва књига из серијала, објављена је 2001. године и од тада је стално на листи наших најпродаванијих издања. Након тога су се континуирано појављивали нови наслови, а Ана је испратила многе теме битне за одрастање деце, а пре свега за њихов добар социјално-емотивни развој.

Испоставило се да смо врло мудро поступили што смо направили књиге које имају драж открића. На почетку се поставља питање, а иза преклопа у књигама крију се одговори. После одговора следе и реакције родитеља или неког одраслог ко похвали Ану зато што зна лепо да се понаша, што пази на здраву храну, или нешто друго – шта је већ тема књиге,наводи Симеон Маринковић, аутор књига о Ани. Та похвала за дете врло је важна, нарочито када је конкретна, а не уопштена.

Савети из књига не поклапају се увек са оним што би најмлађи хтели. Тако је једна девојчица након читања књиге о лепом понашању, у којој се помиње да кад одрасли говоре, Ана ћути, после дугог размишљања одлучно рекла: Али ја ћу да причам! Ипак, уз мало труда, уз помоћ родитеља и, наравно, Ане, све се може научити.

На почетку сваке књиге из ове едиције налази се порука одраслима психолога др Наде Кораћ, која служи као мало упутство родитељима за заједничко читање.

Док читате ову књигу детету, разговарајте с њим о томе шта пише у њој, пажљиво слушајте дечја питања, поштено се трудите код одговора, не избегавајте да кажете не знам, понекад питајте А шта ти мислиш да то значи...? како бисте проверили колико дете разуме оно што је прочитано и шта мисли о томе.

Читање треба да буде прилика за боље међусобно упознавање, дружење и уживање.

Ана у свету

Књиге из ове едиције преведене су на велики број језика и објављене су широм света: у Немачкој, Грчкој, Турској, Кини, Русији, Азербејџану, Колумбији и многим другим земљама.

Књига Здрава храна 2013. године у Бразилу продата је у више од 40 000 примерака!

Анини фанови

Књиге о Ани (као и све друге добре књиге) подједнако воле и девојчице и дечаци. Све нас је насмејало када је један мали читалац саопштио родитељима: Кад порастем, оженићу се Аном Лукић!

Током година јављали су нам се бројни обожаваоци књига о Ани с различитим догодовштинама везаним за књиге о овој јунакињи.

Ево једне од анегдота коју бележи аутор књига Симеон Маринковић:

Пре неколико година гостовали смо у једној београдској школи. Мајка једне девојчице пришла нам је и представила нам своју ћерку Ану. Испричала нам је како је Анин старији брат волео наше књиге у којима је главна јунакиња девојчица Ана Лукић. Док су родитељи чекали да се роди беба, брату су говорили како ће бити лепо да он научи сестру ово или оно.

– Како би волео да ти се сестра зове? – питали су га.Нека се зове Ана. Ана све зна и нећу морати да је учим!


(Са радионице Шта све Ана зна...у нашој књижари у Београду)

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa