КЦ Блог


27.10.2020

Страни писци о Београдском сајму књига

Последња недеља октобра увек је била време за окупљање љубитеља књига – издавача, читалаца, илустратора и писаца. Током претходних година "Креативни центар" је у сарадњи с Београдским сајмом књига угостио велики број аутора из целог света. Осим посета Сајму, писци из иностранства су тих дана гостовали у библиотекама, школама, вртићима, културним центрима и дружили се са својим читаоцима.
Ове године Сајма, нажалост, нема и због тога смо решили да се с некима од наших страних гостију заједно присетимо њихових посета Србији и да сазнамо чиме се они баве током ове, по свему неуобичајене године.

Прошле године наша гошћа је била Ан-Клер Клајндинст, клинички психолог и ауторка приручника за родитеље Илустровани кључ за дечје кризе и Илустровани кључ за тинејџерске кризе, који се заснивају на принципима Позитивне дисциплине. Током свог гостовања Ан-Клер се дружила с читаоцима на Београдском сајму, а у сарадњи с Француским институтом одржала је и два изузетно посећена предавања у Београду и Новом Саду. Своје гостовање у Србији описала је као изузетно корисно, пријатно и узбудљиво, а у издању Креативног центра ускоро нас очекује и Илустровани водич за родитељске кризе, приручник намењен односима између партнера након што су постали родитељи.

 

Ирска списатељица Џуди Кертин била је наша гошћа 2018. године. Ова ауторка, која је написала серијале романа о авантурама девојчица Иве и Алис и о тинејџеркама Моли и Бет, које путују кроз време, дружила се са основцима на Сајму књига и у нашој књижари у Београду, посетила је једну београдску школу, као и катедру за енглески језик Филолошког факултета. О својој првој посети Србији каже:

Веома ми се свидела лепота града, као и добродошлица коју сам доживела у Београду. Упознала сам много својих читалаца и заиста сам била импресионирана како су били заинтересовани и речити. На Сајму ми је било веома узбудљиво и надам се да ово неће бити моја последња посета Београду.

У претходне две године Џуди је радила на новом серијалу историјских романа о девојчици Лили, која је служавка у домаћинству древног ирског замка Лисадел. Џуди тренутно пише трећи део тог серијала, чије се објављивање припрема за Светски дан књиге, а каже да је рад на новим књигама био одличан начин скретања пажње са тема везаних за пандемију.

Португалски писац Афонсо Круз до сада је неколико пута гостовао у Београду. Његова посета Сајму књига 2012. године била је у знаку промоције романа за основце Књиге које су прогутале мог оца. Круз каже да га је одушевио број и ентузијазам посетилаца Београдског сајма, наводи да је Београд један од његових омиљених градова, а радо чита и српске писце – Милорада Павића, Зорана Живковића, Данила Киша, Горана Петровића и друге.

Пре неколико година Креативни центар је, у сарадњи с Центром за португалски језик Филолошког факултета, објавио Књигу године, коју је Круз и писао и илустровао, а ово занимљиво издање превели су студенти који уче португалски језик. Овај аутор тренутно ради на два романа и књизи есеја, јер он, како каже, увек нешто пише, а кућна изолација коју је вирус Covid-19 многима донео Крузу није тешко пала, јер већину времена и иначе проводи сам у својој кући, у унутрашњости Португала.

Још један писац коме је Београд остао у лепом сећању је Немац Оливер Ушман, аутор романа за основце Гејмери и Неко те посматра, који је био наш гост 2017. године. Оливер је у претходних неколико година доста писао, објавио је неколико књига различитих жанрова, радио је као уредник и сценариста, а само током ове године његова жена и он су као ауторски тандем објавили три романа за младе.

Ушман се пун утисака сећа свог гостовања: Одлично памтим своју посету Београду. Памтим невероватно радознале, мудре и талентоване ђаке с којима сам разговарао о мојим књигама. Памтим узбудљиву лепоту града, који ме је потпуно опчинио мешавином старог и новог, лепоту обале реке, достојанствену ауру око Београдске тврђаве и Храма Светог Саве, а памтим и све те мале, скривене уличице којима сам прошао. Када сам у непознатом граду, много ходам, некада ми се чини као да се шуњам као дух кроз ноћ и због тога заиста доживим атмосферу града… и ништа не заборавим. Ни зид од биљака на улазу вишеспратнице где се налази радио на којем сам гостовао, ни графите на зиду куће која се налазила на игралишту поред мог хотела, ни туробно расположење у Музеју Николе Тесле када сам питао водича да ли је заиста могуће да је Тесла пронашао тајну неограничене енергије која би могла бити бесплатна и да су га зато његови непријатељи „потиснули“ из историје. Напослетку, оно што ме је јако постидело и што никада нећу заборавити јесу рушевине од бомбардовања 1999. године, које су заговарали немачки политичари и које су нашој јавности приказали на срамно једнострани начин, служећи се пропагандом.

Београд је оставио велики утисак и на Ноел Џенис Нортон, ауторку књиге Мирније, лакше и срећније родитељство, која је била наша гошћа 2017. године. Она се с радошћу сећа дружења са својим читаоцима на Сајму, разговора с родитељима на трибини у Америчком кутку, гостовања на телевизији, али и Београђана које је упознала – својих уредника у Креативном центру, продавачица у радњама и конобара у ресторанима. Своје слободно време у Београду је користила да истражи скривене старинске уличице у центру града.

Ноел тренутно ради на неколико нових књига које се баве различитим родитељским темама – од тога како деци помоћи да савладају читање, усвајања добрих навика код најмлађе деце, до развијања самопоуздања и техника за суочавање с проблемима код основаца и тинејџера. Такође, Ноел држи неколико вебинара који помажу родитељима да се снађу у новим околностима онлајн наставе.

У својој поруци Ноел нам се захвалила на јављању и пожелела да се ускоро поново видимо на Београдском сајму.

Надамо се да ће се до наредног октобра околности променити и да ћемо нашим читаоцима на следећем Сајму књига представити неке нове ауторе и њихове књиге.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa