КЦ Блог


26.02.2020

Светски дан причања бајки

Многи писци (Толстој, Горки, Јесењин, Бора Станковић и др.) наводе како им је управо слушање бајки у детињству помогло да постану добри писци.

Бајка дарује детету управо то (највеће што се живом створу може дати), дарује му поверење у самог себе, златне кључеве наде и поруку да ништа није изгубљено, нити за сва времена.

Гроздана Олујић 

Међу многим причама које деца слушају у детињству бајке заузимају посебно место. Омогућавају детету да развија машту слушајући о различитим личностима, далеким просторима и чудноватим догађајима, а што је још важније – упознају децу са особинама описаних ликова, с њиховим међусобним односима и последицама с којима се они суочавају. На тај начин, слушајући о јунацима из бајки, деца уче многе важне животне лекције.

Човек је од свог постанка имао потребу да измишља догађаје и да приповеда о њима како би исказао жудњу за лепотом, превладао страхове, сачувао у сећању и предао млађима своје искуство и животну мудрост. Сви народи света имају своје бајке. Међу њима се срећу и сличне, јер су бајке, као и друге тековине културе, преношене од једног народа другом народу. Како би усмено преношене приче сачували од заборава, браћа Јакоб и Вилхелм Грим сакупили су више од 150 бајки, међу којима су Снежана и седам патуљакаПепељугаЦрвенкапаИвица и Марица и др. Чувене су и бајке Ханса Кристијана Андерсена, чија је колекција бајки први пут објављена 1835. године и укључивала је неке од данас најомиљенијих: Ружно пачеМала сиренаЦарево ново одело

За све оне који су потрази за занимљивим књигама бајки имамо четири предлога за читање:

1.         Едиција Бајке за најмлађе

У новој едицији Бајке за најмлађе најпознатије бајке света прилагођене су узрасту најмлађих читалаца. Ове картонске сликовнице намењене су деци старијој од две године и одличан су избор за први сусрет најмлађих с чувеним бајкама.
Текстови познатих бајки, које су прилагодили и сажели Симеон Маринковић и Славица Марковић, подстичу дете да допуни и прошири причу, а привлачне илустрације домаћих илустраторки позивају на пажљиво посматрање и уочавање детаља. Текст ових бајки прилагођен је малим читаоцима, уз кратке и једноставне реченице, крупна слова и живописне илустрације. 

Прве у овој серији биле су књиге Пепељуга и Принцеза на зрну грашка, а недавно су објављене још четири бајке: Мачак у чизмамаУспавана лепотицаСнежана и седам патуљака и Ружно паче.

Комплет од шест илустрованих бајки намењених најмлађим читаоцима снижен је за 30%!  
Ова акција важи на нашем сајту, као и у Клубу књижари Креативни центар у Београду (ТЦ Еуроцентар, Македонска 30). 

    
    

2.         Српске народне бајке

Раскошно илустрована књига са српским народним бајкама онаквим какве је забележио Вук Караџић. За разлику од других издања, ова књига доноси и нешто сасвим ново: фотографије и цртеже грађевина, предмета и митолошких бића која се у бајкама помињу, као и објашњења многих мање познатих речи и израза на маргинама текста.

3.         Едиција Двојезичне бајке

Едиција Двојезичне бајке обухвата препричане верзије текстова чувених бајки ЗлатокосаПећа и вук и Храбри кројач – на српском и на енглеском језику.

Ове бајке могу бити одличан избор за читаоце почетнике који уче енглески језик или као приче за лаку ноћ у којима родитељи могу да уживају с најмлађим читаоцима.

    

4. Књиге гребалице Предивне бајке

Књиге гребалице Предивне бајке одличне су за све који улазе у свет бајки, као и за оне који воле да боје! Загребите странице ових књига и откријте које се чудесне бајке крију на њима. На полеђини страница налазе се препричане бајке. Странице књига можете да одвојите и тим сликама да украсите своју собу. Уз обе књиге добијате и дрвене оловчице за гребање.

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa