КЦ Блог


17.07.2020

Због чега је бојење важно за дечји развој

Графичко-ликовне активности, међу којима је и бојење, вишеструко су значајне за рани развој детета: оне подстичу развој перцепције, интелигенције, координације покрета и говора. Степен развоја дечјег ликовног изражавања саставни је део дететовог психофизичког развитка и може се веома разликовати од детета до детета.

Ево зашто је бојење важно за дечји развој:

1.       Подстиче развој снаге руку
Снага руку код деце важна је за развој моторичких вештина, а то се посебно односи на вештину писања. Писање захтева снагу и спретност, а бојење помаже у развоју мишића руку.

Бојице ће у већини случајева бити први инструменти за писање с којима ће се деца сусрести. Кроз вежбу с бојицама деца ће моћи да усаврше правилно држање оловке. Што је бојење уредније – то значи да су моторичке вештине на вишем нивоу.

2.       Подстиче креативност

Дајте детету неколико истих примерака шаблона за бојење. Када заврши с бојењем – свака слика ће бити другачија од свих осталих!

Бојење подстиче развијање центара за креативност у дечјем мозгу. Боје, облици и приче које прате сцене за бојење помоћи ће детету да усвоји нове појмове и развије машту и креативност.

3.       Пружа могућност деци да се изразе и развију самопоуздање

Избор боја и њихово комбиновање пружају деци прилику да самостално доносе одлуке, а у неким ситуацијама и да бојама и начином бојења искажу своје емоције. Деца ће показати задовољство када виде да су успешно обојила сцену, а моћи ће и да уоче напредак у вештини бојења, што ће утицати и на њихово самопоуздање.

4.       Развија фину моторику

Писање, кување, облачење, коришћење алата или кућних уређаја – све то захтева развијене моторичке вештине. Када дете боји, том активношћу се подстиче развој фине моторике. Остале активности које могу помоћи при развоју графомоторике код деце јесу спајање тачкица како би се добио цртеж, бојење унутар задатих облика и површина, прецртавање слика или играње игара на папиру, попут игре икс-окс.

5.       Подстиче концентрацију и пажњу

Бојење је одлична вежба за концентрацију! Како деца буду савладавала све сложеније слике, за чије је бојење потребно више времена, приметићете и побољшавање њихове концентрације.

ПРЕПОРУКЕ БОЈАНКИ ЗА НАЈМЛАЂЕ

1.   Бојанке Жућа (Жући ни киша не смета, Жућа се игра)
За први сусрет деце с бојанкама идеалне су бојанкео популарном јунаку сликовница Жући. Уз причу о овом симпатичном псићу децу очекују једноставне илустрације, које су одличне за све почетнике у бојењу.

  

2.  Изброј и обој
Бојење, цртање, прецртавање, уочавање детаља и још много тога! Ова књига помоћи ће детету да научи да броји, да повезује парове и препознаје супротности!

3.   Моја прва велика бојанка и Моја друга велика бојанка
Уђите са својом децом у свет боја  и помозите им да постану вештијa у цртању и бојењу. Украсите јаја линијама или тачкама, обојте гуштера тако да се тешко може видети у лишћу, улепшајте бубе које се спремају за велики бал. Додајте жирафи пеге или пруге, обојте корњачу дугиним бојама, украсите заставице разнобојним линијама.

 

 

ПРЕПОРУКЕ БОЈАНКИ ЗА ПРЕДШКОЛЦЕ

4.   Цртање, шарање бојење 1 и 2
Ово су креативне књиге које врве од невероватних сцена за доцртавање, бојење и шарање у недоглед! У њима се налази сјајан избор активности – од занимљивих и сложених слика за бојење до започетих сцена које се могу доцртавати тако да испуне читаву страницу. Књиге подстичу маштовитост код деце, развијају креативност, моћ опажања и графомоторичке способности. Пуне су подстицајних задатака који представљају одличан увод у ликовно образовање.

   

5.   Пронађи и обој 1
На свакој страни ове књиге налази се низ једноставних и мало мање једноставних цртежа које треба обојити, а неке нацртане предмете и бића треба прво пронаћи, па обојити. У овој креативној бојанки налази се мноштво подстицајних задатака који код деце развијају моћ запажања, концентрацију и интелигенцију.

 

6.   Миш бели задатке дели 1 и 2
У овим књигама децу очекује много занимљивих задатака. Ту су подстицајне црнобеле илустрације, у чијем ће бојењу деца уживати, а на сваке две странице нацртан је један мали бели миш, а задатак читаоца је да га пронађе.

 

7.  Суперџиновска бојанка Карневал и Село
Уз ове џиновске бојанке дете ће моћи одлично да се забави с другарима или члановима породице. Раширена бојанка великог формата, дужине метар и по, може се ставити на сто или на под како би сви заједно могли да боје занимљиве цртеже. Када обоје све цртеже, раширена бојанка постаће супер постер.

 

8.   Коцкице и бојице 1 и 2
Графомоторичке вештине неопходан су део припреме за школу. У малим радним свескама Коцкице и бојице 1 и Коцкице и бојице 2 предшколци ће вежбати прецизност, логичко размишљање, опажање и креативност. На забаван начин успешно ће се припремити за писање слова и усвајање првих математичких појмова.

 

 

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa