Нова сликовница Џулије Доналдсон – ЗЕКА ПЕСНИК

22.01.2021

Сликовницу „Зека Песник“ написала је Џулија Доналдсон, најпопуларнија британска ауторка дечјих књига, док је сликовницу илустровала Лидија Монкс.

Зека Песник је топла прича у стиховима о једном несхваћеном зецу који би радије смишљао песме него грицкао траву. Он више од свега воли да измишља забавне риме и инспирише га све што види, али остали зечеви не цене његов таленат и љуте се на њега. Тужан и усамљен, Зека Песник одлучује да једне звездане ноћи напусти своју логу и сасвим сам крене на пут. Док је копао тунел, срео је глисту, кртицу и стоногу. Свакој од њих пажљиво је одрецитовао своје стихове, али ниједна животиња то није умела да цени. Баш када је помислио да никада неће наћи сродну душу, наш јунак је упознао некога ко дели његово одушевљење поезијом… Због бриљантне риме и духовитих ситуација сликовницу Зека Песник задовољство је читати наглас. Она је савршена за слушање код куц́е, у ауту, пред спавање – у било које време!

Ауторка несвакидашње приче Зека Песник је Џулија Доналдсон (1948), најпопуларнија списатељица дечјих књига у Великој Британији. Прва књига јој је објављена када је имала више од 40 година и убрзо је постала писац чије су књиге већ двадесет година у самом врху листа најпродаванијих књига за децу широм света.

Написала је више од 210 књига, углавном сликовница, али је писала и поезију, игроказе и романе за млађе основце. Многе од њених књига већ се сматрају класицима дечје књижевности. Она је ауторка планетарно омиљеног лика по имену Gruffalo, код нас названог Грозон. Сликовница Грозон преведена је на 105 језика и дијалеката. Библиотекари из Велике Британије изабрали су ову књигу за једну од десет најбољих сликовница свих времена, а по мотивима те приче ББЦ је направио и анимирани филм. 

Сваке вечери милиони деце широм света читају или слушају неку од прича Џулије Доналдсон. Међу њеним обожаваоцима су и Мишел Обама и принц Вилијам, који ју је 2019. године одликовао највишим орденом Уједињеног Краљевства. Популарни писац за децу Дејвид Валијамс назвао је Џулију Доналдсон „потпуним генијем“, додајуц́и: „Задивљен сам њеним талентом!“. О успеху књига Џулије Доналдсон сведочи и чињеница да се у Великој Британији отприлике на сваких 11 секунди прода једна њена књига, а између 2010. и 2019. године у Великој Британији продато је више од 27 милиона књига Џулије Доналдсон, што је, према познатом истраживању тржишта књига, чини најпродаванијом ауторком деценије у било којој старосној групи или жанру.

 „Књиге Џулије Доналдсон изузетно су популарне, пре свега због веома вештог приповедања у стиховима, који су лаки за памћење и којима ће се деца увек радо враћати. У њеним причама често има елемената понављања, који децу умирују, па приче могу одлично да функционишу и као приче за лаку ноћ. Тематика њених књига пажљиво је одабрана – то су теме битне за развој и одрастање детета – и родитељи се због тога радо одлучују за такве приче“, наводи Дејан Беговић, уредник и преводилац сликовница Зека Песник, Прутко, Збуњено мајмунче, Шта је сазнала бубамара мала и Шта је НОВО сазнала бубамара мала.

У издању Креативног центра до сада је објављено осам књига Џулије Доналдсон, а у плану је још неколико нових наслова који ће бити објављени током ове и наредне године.

Све књиге Џулије Доналдсон можете наручити преко нашег сајта, купити у нашим књижарама (ТЦ Еуроцентар, Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa