НОВО! Гужва на метли

12.01.2022

Као и увек код Џулије Доналдсон, читаоце очекује узбудљива, смешно-страшна прича у стиховима, са срећним завршетком!

Гужва на метли је прича о љубазној вештици и њеној мачки које весело лете небом изнад шума, река и планина на својој метли све док олујни ветар не однесе вештичин шешир, машну с косе и чаробни штапић. Срећом, пас, птица и жабац проналазе изгубљене ствари, а све што желе заузврат јесте вожња на метли. Њих троје се пењу на метлу једно за другим, али се она на крају под њиховом тежином преполови. Шта је на крају било са сломљеном дршком од метле? Шта ће се десити када вештица и њени другари падну у мочвару и сретну гладног змаја? 

Гужва на метли је преведена на 22 језика и освојила је шест награда. Према овој сликовници снимљен је анимирани филм, који је 2013. године био номинован за Оскара за најбољи кратки анимирани филм (Џилијан Андерсон је дала глас вештици, а Дејвид Валијамс жапцу).

Ауторка ове несвакидашње приче је Џулија Доналдсон (1948), најпопуларнија списатељица дечјих књига у Великој Британији. Прва књига јој је објављена када је имала више од 40 година и убрзо је постала писац чије су књиге већ скоро тридесет година у самом врху листа најпродаванијих књига за децу широм света. Написала је више од 200 књига, углавном сликовница, али је писала и поезију, игроказе и романе за млађе основце. Многе од њених књига већ се сматрају класицима дечје књижевности. Она је ауторка планетарно омиљеног лика по имену Gruffalo, код нас названог Грозон. Сликовница Грозон преведена је на више од 70 језика и продата у преко тринаест милиона примерака. Библиотекари из Велике Британије изабрали су ову књигу за једну од десет најбољих сликовница свих времена, а по мотивима те приче  Би-Би-Си је направио и анимирани филм.

Књигу Гужва на метли илустровао је Аксел Шефлер, илустратор с којим Џулија Доналдсон сарађује више од 25 година. Читаоцима у Србији познат је по илустрацијама сликовница Грозон, Грозоново дете, Збуњено мајмунче и Прутко. О процесу илустровања сликовнице Гужва на метли Аксел Шефлер каже: „Хтео сам да испробам другачији папир и боју, али сам на крају то урадио на исти начин као и увек. Био сам близу очаја док сам цртао олујно небо ... прву илустрацију сам радио девет пута! Боје једноставно нису изгледале онако како сам желео. Такође, Џулија је хтела да вештица изгледа потпуно другачије и да буде млађа, али се на крају сложила с мојом верзијом – да има велику браду и брадавицу (али овај пут не отровну или зелену) на носу који је у облику краставца.“

Сваке вечери милиони деце широм света читају или слушају неку од прича Џулије Доналдсон. О успеху њених књига сведочи и чињеница да се у Великој Британији отприлике на сваких 11 секунди прода једна њена књига. Између 2010. и 2019. године у Великој Британији продато је више од двадесет седам милиона књига Џулије Доналдсон, што је, према познатом истраживању тржишта књига, чини ауторком с највећим бројем продатих књига у протеклој деценији.

У издању Креативног центра до сада је објављено девет књига Џулије Доналдсон, а у плану је још неколико нових наслова који ће бити објављени током наредне две године

Корисни линкови

banka intesa