НОВО! НАЈВЕЋИ ЦВЕТ НА СВЕТУ

15.11.2022

У сусрет стогодишњици рођења великог португалског писца Жозеа Сарамага, представљамо вам књигу "Највећи цвет на свету".

Издање Највећи цвет на свету је приредила Фондација Жозе Сарамаго правећи занимљив спој пишчеве приче у првом делу књиге и правог малог приручника за креативно стваралаштво у другом делу. Прича је намењена млађим основцима, но имајући у виду универзалност порука које шаље и упечатљив визуелни идентитет који јој је подарио илустратор Андре Летрија, биће подједнако занимљива и старијим читаоцима.  Књигу је с португалског превела Тамара Николић.

У првом делу књиге Жозе Сарамаго нам прича причу о дечаку који је учинио велико дело спасавши један цвет. Тај цвет, сасвим усамљен и клонуо, открио је лутајући непознатим пределом у који га је одвела игра. Па иако је и сам био веома уморан, дечак је учинио велики напор и поднео велике жртве у жељи да му помогне. 

Пре него што читаоце уведе у чудесни свет своје имагинације, писац им се извињава због тога што не уме да пише приче за децу. Сматра да су за то потребне посебне врлине, којима он није овладао. Отуда им само приповеда о ономе што је измислио, а затим им упућује позив да сами напишу причу, можда бољу и лепшу од његове. 

Следећи тај изазов, у другом делу књиге приређивачи овог издања дали су бројне предлоге за активности које представљају позив на игру и стваралаштво. Они уче читаоце да посматрају свет очима писца, да богате свој језик и да промишљају о себи и свету око себе на сасвим посебан начин. Позивају их да и сами одгаје неки цвет и да то учине у својој заједници, подстичући их на активизам ‒ мало и врло лично залагање за очување природе. 

Иако невеликог обима, ова прича, што је, према речима самог аутора, тек нешто дужа од приче која се казује у две речи, показује Сарамагову величину и маестралност. Писац нам је дозволио и да завиримо у његову мајсторску радионицу откривајући свој однос према писању и нарочито према стваралаштву за децу. Свеукупном утиску правог малог артистичког дела у знатној мери доприноси и илустратор Андре Летрија, који својим илустрацијама на сасвим посебан начин гради атмосферу приче.

Како бисмо остали верни Сарамагу и свим порукама које нам је упутио својим делом, завршићемо реченицама које се налазе на корицама ове књиге:

Јесте ли икада размишљали о томе шта би се десило када би дечје приче постале обавезна лектира за одрасле? Да ли би одрасли онда стварно могли да науче све оно важно што им књиге за децу од давнина поручују? 

Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa