"Kреативни центар" на Београдском сајму књига 2023

13.10.2023

На 66. Међународном београдском сајму књига, на штанду "Kреативног центра" ("Арена", Хала 1) читаоце очекује близу 1.500 наслова домаћих и страних аутора, дружење с писцима и илустраторима и специјални сајамски попуст!

Између два Сајма књига Kреативни центар је објавио рекордних 100 издања. 

Дела домаћих аутора

Што се тиче дела домаћих аутора, која су важан део нашег издавачког програма, нове романе објавили су Весна Алексић (Зомбилејци), Златко Васић (Kит са трегерима), Драгана Младеновић (Господин Оливер – Писма из Шуме зелене), Александра Јовановић (Петра је стварно отишла) и Весна Kнежевић (Тајанствени сервис за поправку змајева и дирижабла). Kада је поезија у питању, Драгана Младеновић је објавила две збирке – Kад ствари пољуде и Три, четири, сад! Писац Симеон Маринковић и илустратор Душан Павлић припремили су ексклузивно издање – Моја Србија – које нам бираним речима и изузетним илустрацијама приказује чари и богатства наше земље.

Нова едиција класика дечје књижевности

Ове године Kреативни центар је покренуо и нову едицију класика дечје књижевности Kњиге за сва времена. Прва објављена књига у овој едицији је роман  Бранка Ћопића Доживљаји мачка Тоше, а на Сајам књига стиже и Киплиногова Kњига о џунгли.

Стрипови и графички романи за децу

Kреативни центар је закорачио и у све популарнију област стрипова и графичких романа за децу. Најмлађи читаоци су брзо заволели серијал авантуристичких прича Ризница митова породице Браунстон, а верујемо да ће и духовита прича која стиже на Сајам књига Мимбо Џимбо и дуга зима, иза које стоји прослављени дански илустратор Јакоб Мартин Стрид, заузети место међу омиљеним књигама. Основцима препоручујемо графичке романе Храброст, Kлуб бебиситерки, Олга и тајанствени смрдљиви створ, као и наставак авантура непослушног бога Локија – Kако (не) бити крив, чије објављивање очекујемо током сајамских дана.

Психолошке теме

Настављамо да се бавимо и важним психолошким темама објављујући издања намењена како деци тако и одраслима. За најмлађе, али и њихове родитеље, ту су серијал о једнорогу Гаши и књиге Све о другарству и Све о осећањима, а за наставнике приручник Невене Ловринчевић Ефикасни приступи проблемским ситуацијама у школи.

Kњиге за најмлађе читаоце

Најмлађим читаоцима је намењен велики број нових књига. Музичке, с прозорчићима, мирисне – све су оне одличан избор за први сусрет детета с књигом. Уз ова издања деца уче да од најранијег узраста заволе књиге и читање. Ове године су објављене сликовнице прослављених аутора, као што су Џулија Доналдсон (Пуж морем скита на репу кита, Зог, Зог и Летећи доктори, а на Сајам књига стиже нова књига Суперглиста), Оливер Џеферс (Ми смо овде и Шта ћемо градити ја и ти) и Смрити Холмс (Ја бих свуда с тобом, а наредних дана стиже и наставак Ја бих свуда с вама). Нова књига у едицији Пустоловине за предшколце чије објављивање очекујемо током Сајма књига је сликовница Деда Тришин млин Бранка Ћопића с илустрацијама Душана Павлића. У оквиру еколошког серијала Чувари природе објављене су нове сликовнице Симеона Маринковића, а мале читаоце посебно ће обрадовати вест да у књижаре ускоро стиже илустрована збирка прича о бајковитом свету Мумина – Пустоловине у Муминовој долини.

Корисни линкови

banka intesa