КЦ Блог


27.06.2021

Летњи програм читања и играња 2

Сваког понедељка у одељку БЛОГ на нашем сајту очекују вас одломци, занимљивости, као и предлози активности из књига које су те недеље снижене у овкиру наше акције ЛЕТО ЈЕ ЗА ЧИТАЊЕ И ИГРАЊЕ.

Читаоце Креативног центра до краја лета очекује десет продајних акцијаСвака од њих трајаће недељу дана, током којих ће седам тематски одабраних књига бити на попусту од 30%.  Акција важи на нашем сајту, као у у нашим књижарама: Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш.

Представљамо вам седам књига које су се нашле на овонедељној акцији!

Жабица Јаца на плажи
Књиге за купање идеалне су за први сусрет деце с књигама. Комплет Жабица Јаца на плажи у торбици садржи симпатичну пластичну књижицу у којој дете упознаје животиње које живе у води и гумену жабицу идеалну за играње у кади или на плажи.

 

Прави љубимац за мене
Радња ове занимљиве сликовнице дешава се у једној продавници кућних љубимаца.  Вешто вођена прича, симпатични јунаци и неизвесна судбина малог хрчка Тихомира пружиће родитељима и деци много уживања приликом читања ове сликовнице, али и добар повод за разговор о томе како реагујемо на оне који су другачији од нас.

Након читања ове приче нацртајте свог кућног љубимца или кућног љубимца кога бисте волели да имате!

 Шта све можеш с пластелином

Овај забавни приручник садржи бројна упутства за прављење необичних ликова од пластелина. Маштовите идеје подстичу креативност код деце и уједно развијају мануелну спретност, стрпљење и концентрацију. 

Направите слонове од пластелина!

 

 

Мали кућни огледи 4
Ова књига садржи предлоге за занимљиве експерименте од којих су неки једноставни, други сложени, а сви они могу да се изведу од материјала пронађеног у кући.

Како ради стетоскоп?
Када лекар прегледа пацијента, прислања му на тело стетоскоп и ослушкује рад унутрашњих органа. Провери како стетоскоп омогућава да се чује оно што не чујемо увом.

Потребан прибор: два левка, црево, балон

1. На отвор једног левка навуци балон с којег је одсечен узани део.

2. Један крај црева увуци у узани део левка с балоном, а други крај у узани део другог левка.

3. Постави левак с балоном на леђа помоћника, а други прислони уз своје уво. Провери да ли се чује куцање срца

Разлог: Сваки откуцај срца изазива вибрације на површини балона.

Те вибрације покрећу ваздух у левку и ствара се звук. Он се преноси кроз црево у други левак све до ува.

Храбре игре
Ова занимљива књига намењена је читаоцима почетницима и садржи десет кратких прича о десет малих изазова, који и нису баш мали ако сте дете које је решило да истражује свет.

За све оне којима је везивање пертли изазов препоручујемо причу Везивање пертли која ће их у томе охрабрити!

„Не умем ја то“, бранио се Алесандро.

„Сада ти изгледа тешко, али научићеш. Пробај још једном…“, говорила је мама и он је поново покушао, али је био сигуран да у томе никада неће успети. Никада неће бити у стању да веже пертле на ципелама, покрећући прсте тако брзо и чудесно као мама, тата, Аријана, његова сестра од девет година, па чак ни као Ренато, његов рођак који има пет година.

Гледао их је док везују пертле завидећи им на лакоћи покрета. Успевали су то да ураде чак и не гледајући.Пре него што је и сам пробао, дуго је држао крајеве пертли и само их гледао не радећи ништа. Изгледале су му као две непријатељске змије које никада неће пристати да се сложе и да се увежу.

 

Тајни кулинарски клуб
У овом интересантном роману тринаестогодишња Скарлет са својим другарицама и дечком који јој се свиђа постепено открива савршене тајне састојке за пријатељство, породицу и љубав – помоћу кувања!



Затворила сам очи и узела залогај воћног тарта. Језик ми је треперио од различитих укуса: тесто је било лагано и просто се мрвило, крем богат и мехураст, а воће стављено одозго било је сјајно и свеже (уредно га је послагала Виолета) и премазано желатином са укусом кајсије. Кад смо завршиле са спремањем, нас четири изгледале смо некако природно заједно. Морам признати да четири особе више представљају клуб, а не само Виолета и ја. Одахнула сам кад се Гречен добровољно пријавила да стави тарт у трпезарију превеликог одмора. (Па бар нико неће мислити да сам ја умешана, зар не?)

Кад смо одложиле тарт, Виолета, Гречен и ја смо почистиле кухињу (Алисон је успела да већину тог времена проведе одговарајући на порукена телефону). Два пута смо провериле да нисмо оставиле неке трагове и кад је дошло време да идемо, закључала сам врата и ставила кључ исподотирача. Потом смо све четири поновиле лозинку: „Шлаг!“

Пустоловина на острву птица
Мало грчко острво зароњено у блештаво Егејско море, кликтање галебова, сенке испод дрвећа маслина, благ летњи поветарац који доноси мирис борова и смоле и беле куће с дрвеним шкурама – све то чини оквир у који Александар Секулов смешта причу о незаборавном лету и авантури тројице дечака.



Алекс је седео. Са обе његове стране Армандо и Николас посматрали су га запрепашћено. Малиша је управо представио потпуно остварљив план добијања такмичења, једрењака И Пиратског острва.

Испред њихових очију лето је поново развило крила као галеб и винуло се у висине.

– И? – није издржао малиша.
– Разбићемо их! – викнуо је Армандо и лупио песницом одлан своје леве руке.
–VIVA LA REVOLUTION!– неочекивано усхићен, продрао се Николас.
– Шта је то? – подигли су обрве остали.
– Гледао сам филм о Че Гевари. Тако су се поздрављали пре битке.
– Какав је тај Че? – упитао је малиша.
– Како какав је?! – погледао га је надмено Николас. – Борац за правду, наравно!
– Као што смо ми?
– Апсолутно!

Архива

Сви блогови

Корисни линкови

banka intesa